Newcastlen keskikenttäpelaaja Isaac Hayden muistaa tarkasti, mitä hänelle tapahtui Arsenalin harjoituksissa lokakuussa 2014.

Hayden oli 19-vuotias ja oli valmistautumassa valioliigadebyyttiinsä Hullia vastaan. Suunnitelmat muuttuivat kuitenkin dramaattisesti.

– Muistan nousseeni pallon kanssa ja syöttäneeni sen eteenpäin. Sitten tuli Mathieu Flamini, Hayden kertaa Guardianin haastattelussa.

– Hän tuli ja osui nilkkani sisäpuolelle, luun yläpuolelle, ja nilkka kääntyi. Se vain napsahti. Kuulin itse asiassa kaksi napsahdusta.

Tuosta hetkestä alkoi Haydenin painajainen. Kuvauksissa ilmeni, että yksi nilkan nivelsiteistä oli vaurioitunut, ja jos nuorukainen olisi jatkanut pelaamista, se olisi revennyt kokonaan.

Hayden oli pari kuukautta sivussa ja teki paluun alle 23-vuotiaiden joukkueen ottelussa Boltonia vastaan. Seuraavana aamuna nilkka oli kuitenkin turvonnut pahasti.

Nilkkaspesialistin avulla löydettiin rustovamma, joka vaati leikkaushoitoa. Kuntoutuminen kesti viisi kuukautta.

– Olin vain turta, Hayden sanoo.

Kauden päätyttyä oli selvää, ettei Haydenillä ollut asiaa Arsenalin pelaavaan kokoonpanoon. Hän kävi Hullissa lainalla ja siirtyi vuonna 2016 pysyvästi Newcastleen.

– Flaminin tilanne ei ollut pahansuopa. Ei hän tahallaan aiheuttanut vammaa. Se oli vain valitettavaa, mutta ehdottomasti tapaus, jossa vastakkain olivat nuori ammattilainen ja kokenut ammattilainen. Hän halusi sanoa: ”Katso, olen yhä täällä. Tämä on minun paikkani, ja jos haluat viedä sen, sinun on taisteltava siitä”, pohtii Hayden.