Juventuksen ykkösmaalivahti Gianluigi Buffon täyttää sunnuntaina 40 vuotta, mutta hän vihjasi hiljattain, että saattaa yhä jatkaa uraansa, mikäli hän voi pysytellä torinolaisseuran tolppien välissä.

Buffon teki ammattilaisdebyyttinsä 23 vuotta sitten Parman paidassa ja on jo nuoresta asti kuulunut maailman parhaimpiin torjujiin.

Moni voisi luulla, että ei ole helppoa tai kivaa olla Juventuksen kakkosvahtina. Buffon kun pelaa vieläkin viikosta toiseen lähes moitteitta.

Goal tapasi kolme Buffonin entistä ”oppipoikaa”, jotka vakuuttavat, että Juventuksen kakkosvahtina oleminen antoi heille enemmän kuin aluksi voisi olettaa.

Alex Manninger vietti vuodet 2008-2012 Juventuksen kakkostorjujana, eikä hänellä ole muuta kuin positiivista sanottavaa ajastaan Torinossa.

– Gigi on poikkeuksellinen mies. Kun saavuin Juventukseen, hän toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi, ja se loi välittömästi erityisen suhteen välillemme. Olemme yhä tänäkin päivänä yhteydessä usein, kertoi itävaltalaisvahti haastattelussa.

– Maalivahtina häneltä ei puuttunut mitään. Hän oli todellinen maailmanluokan pelaaja, roolimalli kaikille, jotka halusivat maalivahdiksi. Hän on se absoluuttinen vertailupiste.

– Muistan, että kun pelasin häntä vastaan, minulla oli tapana tarkkailla hänen tekemistään. Seurasin hänen liikkeitään ja ihailin häntä. Kun saavuin Juventukseen, minulla oli onni seurata häntä joka päivä harjoituksissa, ja se auttoi minua ymmärtämään hänen mahtavuuttaan vielä paremmin.

Manningerin mukaan Buffon ei ollut näkyvä hahmo vain kentällä. Italialaiskonkari oli aina myös pukukopin herra.

– Opin häneltä niin paljon kapteenin roolista. Hän osoitti aina pukukopissa olevansa todellinen johtaja, joka kykeni motivoimaan kaikki joukkuekaverinsa sekä olemaan ankara silloin, kun tarvitsimme sitä.

Michelangelo Rampulla oli Juventuksen kakkosvahti, kun 23-vuotias Buffon värvättiin Parmasta Italian suurseuraan maalivahtien maailmanennätyssummalla 52 miljoonalla eurolla.

– Olin Buffonin ensimmäinen kakkosvahti Juventuksessa, kertoi Rampulla, joka toimii nykyään Kiinan maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

– Hänestä puhuttiin jo nuorena mestarina, kun taas minä olin urani loppupuolella. Olin siihen aikaan 40-vuotias, mutta meidän välillemme kehittyi heti hyvä suhde.

– Gigi on mahtava ihminen. Hän on rehellinen ja iloisa. Välillämme ei ikinä ollut mielipahaa. Rakensimme vahvan suhteen ja olimme aina huonekavereita.

– Muistan erityisesti yhden tapauksen, kun olin liittynyt Didier Deschampsin valmennusryhmään maalivahtivalmentajana. Buffon oli juuri saapunut Saksasta maailmanmestarina, mutta Juventus oli Serie B:ssä, joten kaikki tuntui oudolta.

– Mutta kun olimme käytännössä varmistaneet paluumme Serie A:han, puhuimme Gigin kanssa tulevaisuudesta ja sanoin hänelle, että jos hän pysyy Juvessa, niin hänestä tulee legenda, yksi Bianconerin historian kulmakivistä. Ja niinhän siinä kävi.

Juventus tiputettiin sopupeliskandaali Calciopolin seurauksensa Italian toiselle sarjatasolle Serie B:hen kaudeksi 2006-07. Samalle sesongille Juventukseen hankittiin Emanuele Belardi, joka vietti seurassa kaksi vuotta ja pääsi pelaamaan viidesti.

– Gigin vaikutus minuun oli äärimmäisen positiivinen, kun saavuin Torinoon. Hän on kultapoika, aina valmis vitsailemaan ja hieman pelleilemään. Yhä tänäkin päivänä, hän on aina tavoitettavissa, vaikka hänellä on tuhansia menoja, kertoi Belardi.

Buffon on voittanut urallaan lukuisia palkintoja niin yksilö- kuin seuratasollakin. Silti häneltä puuttuu vielä molempien kategorioiden kirkkaimmat kruunut: Mestarien liigan ja Ballon d’Orin voitot. Belardin mukaan Buffon ansaitsisi maailman parhaan pelaajan palkinnon.

– Gigi ansaitsee sen kunnianosoituksen. Hän on kaikkien aikojen paras maalivahti. Hän on maalivahtien Lionel Messi tai Cristiano Ronaldo.