Saudi-Arabia tunnetaan yhtenä koko maailman vanhoillisimmista valtioista. Yhteiskunta on epäilemättä melko kaukana länsimaisesta ja pohjoismaisesta tasa-arvokäsityksestä, mutta pikkuhiljaa ovet ovat aukeamassa myös saudiarabialaisille naisille.

Saudinaiset saivat kesäkuussa oikeuden ajaa autoa ja viime perjantaina koettiin toinen pitkään odotettu hetki, kun naiset toivotettiin ensimmäisen kerran tervetulleiksi myös maan jalkapallokatsomoihin.

– Isäni sanoi minulle aina, että joskus koittaa päivä, jolloin minäkin saan huutaa katsomossa, 28-vuotias Afnan kertoi Mundo Deportivolle.

– Ja nyt se päivä koitti. Isäni on ennustus on käynyt toteen.

Afnan seurasi perjantaina isänsä seurassa stadionin lehtereiltä paikallisten joukkueiden Al Ahlin ja Al Batinin välistä Supercupin ottelua maan länsiosassa sijaitsevassa Yedan kaupungissa. Heille avautui yhdessä pääsy perhekatsomoon, mutta ilman miespuolista seuralaista peliin saapuneet naiset ohjattiin naisille varattuun omaan katsomoon. Osa stadionista oli varattu yksinomaan miehille.

Kaikkiaan naisia saapui otteluun noin 1 200.

– Vuosien ajan minuun sattui joka kerta, kun isäni meni stadionille veljieni kanssa ja minä saatoin katsoa peliä vain televisiosta, vuoden 2016 mestaria Al Ahlia kannattava Afnan jatkaa.

Edistysaskelta ylisti Twitter-tilillään myös Saudi-Arabian urheiluasioista vastaava prinsessa Rima Bin Bandar:

– Kiitos kaikille jatkuvasta tuesta. Tänään tuotimme onnea kaikille saudiperheille ja -naisille, jotka pääsivät tänään ensimmäistä kertaa peliin. Tämä on kuningaskunnalle historiallinen hetki, prinsessa kirjoitti.

 

 

 

 

Saudi-Arabian jalkapalloilu on kokenut viime aikoina muitakin ilon hetkiä, sillä maan miesten edustusjoukkue selvitti tiensä ensi kesän MM-turnaukseen, ja kohtaa heti kisojen avausottelussa isäntämaa Venäjän.