Tuomarin osa jalkapalloilussa – ja muissakin palloilulajeissa – ei ole helppo. Hyvä peli jää useimmiten kehumatta, mutta lokaa kyllä sataa niskaan, jos jokin ratkaiseva tuomio menee ottelussa väärin. Ei siis mitään hermoheikkojen hommaa.

Romanialaistuomari Ovidiu Hateganille ratkaiseva virhe marraskuisessa MM-jatkokarsinnassa maksoi mitä todennäköisimmin paikan ensi kesän MM-turnauksessa. 37-vuotias Hategan ei päässyt kisoihin alustavasti nimetyn 36 tuomarin joukkoon yhtenä yhdeksästä eurooppalaisesta. Hän myös uskoo vahvasti sen johtuneen hänen viheltämästään kyseenalaisesta rankkarista otteluparissa Pohjois-Irlanti-Sveitsi.

Otteluparissa nähtiin vain yksi maali, ja se syntyi juuri kyseisestä pilkusta. Hategan näki Pohjois-Irlannin Corry Evansin pelanneen palloa kädellään, vaikka TV-kuva osoitti selvästi pallon osuneen pelaajan olkapäähän. Pohjois-Irlannin valmentaja Michael O’Neill kuvaili ratkaisua ”huonoimmaksi näkemäkseen erotuomarin päätökseksi”.

– Se oli minulle surullinen ja epämiellyttävä hetki. Surullinen siksi, että minä tein sen virheen, Hategan kommentoi tapausta romanialaismedialle BBC:n mukaan.

– Valitettavasti en ole 36 tuomarin joukossa, mutta katsotaan, pääsenkö mukaan videotuomariksi.

FIFA ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, käytetäänkö jo ensi kesän MM-turnauksessa VAR-videotuomarointijärjestelmää, mutta sitä pidetään todennäköisenä. Päätöstä ovat jouduttaneet juuri sellaiset virheet, jonka Hategankin teki.

– Tietysti sillä, mitä playoff-pelissä tapahtui, oli pudottamiseeni iso vaikutus. Ei se mikään salaisuus ole, enkä piileskele sanojen takana, Hategan jatkoi.

– Tässä maailmassa erotuomarit ovat samassa asemassa kuin maalivahditkin – jokainen huomaa virheet.

Videotuomari poiki välittömästi pelin jälkeen puolustuspuheenvuoron Michael O’Neilliltä.

– On valitettavaa, että näinä aikoina edelleen tuollainen tilanne voi ratkaista pelin. VAR olisi muuttanut tuon tilanteen ja auttanut ratkaisemaan, että se ei ollut rankkarin paikka, O’Neill totesi.