23-vuotiaasta ranskalaistopparista Aymeric Laportesta tuli tammikuussa kaikkien aikojen toiseksi kallein puolustaja, kun Manchester City osti miehen 65 miljoonalla eurolla. Rahakasasta ei kuitenkaan hyödy ainoastaan Laporten myynyt seura Athletic Bilbao. UEFA:n kasvattajarahajärjestelmä takaa, että rahoja riittää aiemmillekin seuroille.

Juuri tuo raha pelasti Laporten kasvattajaseuran Agenin konkurssilta. Laporte pelasi Agenissa 6-vuotiaasta 11-vuotiaaksi, ja nyt seura sai entisen suojattinsa palveluksista kunnollisen myöhäisen korvauksen.

Agenille kuuluu kasvattajakorvausta 0,25 % jokaisesta Laporten seurassa viettämästä kaudesta. Näin korvausta tulee kaikkiaan 1 % eli 650 000 euroa.

– Olemme iloisia pojan puolesta ja hirvittävän helpottuneita omasta puolestamme, seurasta kommentoitiin espanjalaiselle El Correolle.

– Kohtalo koputtaa ovellemme. Tämä on odottamaton ja kaunis palkinto ponnistuksistamme, Agenin varapuheenjohtaja Jean-Claude Brunel jatkoi.

– Jos kasvattajarahajärjestelmää ei olisi luotu, olisimme joutuneet lopettamaan toimintamme tämän kauden päätteeksi, sillä emme pystyneet enää hoitamaan toiminnan pyörittämiseksi tarvittava kuluja.

Agenin edustusjoukkue pelaa Ranskan kahdeksannella sarjatasolla, ja on tällä hetkellä omassa lohkossaan toiseksi viimeisenä. Seuralla on yli 100 000 euroa velkaa ja konkurssi häämötti vääjäämättä horisontissa.

Seura on myös kiitollinen siitä, että Laporte on luvannut lahjoittaa omasta palkastaan sille 60 000 euroa.

– Sen summan ohjaamme jalkapallokoulumme kehittämiseen, kuten Laporte toivoi ja kuten olemme hänelle luvanneet, Brunel jatkoi.