1980-luvulla ulkomailla pelaavat suomalaisjalkapalloilijat olivat vielä jonkinmoinen harvinaisuus, eikä varsinkaan Englannin kentille ollut vielä kovin moni täkäläinen futaaja tietään raivannut. Jari ”Jallu” Rantanen kuitenkin brittikentille murtautui.

Rantanen edusti Leicesteriä vuosina 1987-1989. Nyt kookas kärkimies on muistellut pelivuosiaan Leicesterin kotisivuilla julkaistussa haastattelussa, jossa Rantasta tituleerataan ”kulttihahmoksi.”

Suomen ja Englannin lisäksi Portugalissa, Belgiassa ja Ruotsissa pelannut Rantanen sai Leicesterin kannattajilta jopa oman kannatuslaulunsa. ”Mighty Finn” -chantti taipui Manfred Mannin ”Mighty Quinn” -sävelmän nuottiin.

HJK:n junnuissa kokemusta kaikilta pelipaikoilta

HJK:ssa Rantanen aloitti pelaamisen jo kuusivuotiaana. 12 vuotta myöhemmin 18-vuotiaana hän debytoi Klubin edustusjoukkueessa. Juniori-ikäisenä tutuiksi tulivat vähän kaikki pelipaikat.

– Ensimmäiset neljä vuottani HJK:ssa pelasin topparini. Sitten minua yritettiin peluuttaa keskikentän pohjalla. Itse asiassa kokeilin kaikkia pelipaikkoja. Se teki minusta paremman pelaajan, Rantanen muistelee.

– Kun olin 15 tai 16, pelasin jopa maalivahtina, koska ykkösvahtimme loukkaantui kesken pelin. Valmentaja määräsi minut maaliin. Se tuntui pahalta, koska kakkosvahtimme istui penkillä, mutta valmentaja uskoi minun olevan parempi.

Leicesterin sarjataso oli arvoitus

Leicester iski silmänsä isokokoiseen suomalaiseen tämän pelatessa IFK Göteborgissa keväällä 1987. Kun manageri Bryan Hamilton soitti, Rantanen ei tiennyt Leicesteristä mitään – ei edes sitä, millä sarjatasolla joukkue pelasi. Sen ”Jallu” tarkisti lehtikioskista ostamastaan jalkapallolehdestä.

Seuraavan soiton aikaan Leicester oli jo pudonnut pääsarjasta, mutta sitä Rantanen ei vielä tiennyt. Siirto tapahtuikin siis sarjatasoa alemmas kuin hän alun perin oli uskonut. Kokemus oli silti mieleenpainuva.

– Rakastin stadionia ja sen vanhoja huoneita. Leicester oli perinteinen englantilaisseura ja rakastin kaikkea siinä, Rantanen hehkuu.

Oskari Karppinen

@oskarikarppinen

Finnish Football Show 🇫🇮⚽️

@FinnishFtblShow
Here is Jari Rantanen in his Leicester City days. Monster. He's enough to scare anyone @ginkers!
@escapetosuomi Jallu Rantanen interview in Futari from 1988 by @JukkaRonka. imagizer.imageshack.us/v2/1683x655q90…

Rantanen pääsi nopeasti fanien suosioon muodostaen toimivan kärkiparin yhdessä seuran ennätyshankinnan, Lutonista 350 000 punnalla hankitun Mike Newellin kanssa. Kaikki sujui hyvin siihen saakka, kunnes Rantanen loukkasi nilkkaansa eräässä Liigacupin ottelussa.

– Tein muistaakseni siinä pelissä maalinkin. Nilkkavamman jälkeen en ollut kunnossa, mutta pelasin siitä huolimatta puoliväkisin. Ja kun ei ole kunnossa, asiat eivät suju eikä itseluottamus ole mallillaan.

Bundesliigalainaa suunniteltiin

Rantasen kohtaloksi koitui perinteinen joidenkin pelaajien kompastuskivi, valmentajanvaihdos. Bryan Hamiltonin korvannut David Pleat ei suomalaiseen luottanut.

– Olin David Pleatin koirankopissa ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Yhdessä ensimmäisistä joukkuepalavereistamme hän alkoi ladella negatiivisia asioita kaikista pelaajista. Hän sanoi monille pelaajille: ”Minun joukkueessani et pelaa koskaan.”

– Syntyi suunnitelma, että olisin siirtynyt lainalle Bundesliigan Kölniin, mutta Kölnin päävalmentaja sanoi, että Leicester pyysi liikaa rahaa. En tiedä, pitääkö se paikkaansa.

Erityisesti Rantasen mieleen on jäänyt eräs Leicesterin reservijoukkueen peli Manchester Unitedin reservejä vastaan. United oli vaarassa pudota reservijoukkueiden liigasta, joten Sir Alex Ferguson lähetti edustusjoukkueen pelaajia reservien avuksi.

– Voitimme pelin 3-1. Se oli mahtava peli ja oli hienoa tehdä pari maalia heidän maalivahtinsa Jim Leightonin taakse. Bryan Robson oli heidän maalintekijänsä.

– Pelin jälkeen David Pleat sanoi, että ”ehkä meidän pitäisi antaa Jarille tilaisuus ensi lauantaina”. En kuitenkaan ollut edes vaihtopenkillä. Hän ei koskaan halunnut antaa minulle tilaisuutta, mutta olin varma, että voisin todistaa hänen olleen väärässä suhteeni, Rantanen jatkoi.

Rantanen pelasi Suomen A-maajoukkueessa kaikkiaan 29 ottelua.