Kommentti: Timo Stavitskin huikeassa nousussa Euroopan huipulle on yksi tärkeä viesti – siksi hänellä on jo oma lempinimi

© Kuva: Juha Tamminen

Timo Stavitski nousi kertaheitolla kahvipöytien kuumaksi nimeksi, kun Ranskan liigan SM Caen maksoi Rovaniemen Palloseuralle peräti 600 000 euroa saadakseen 18-vuotiaan suomalaislupauksen Ranskaan.

Moni varmasti odotti, että seuraavan kerran Stavitskista kuullaan ehkä vuoden, parin päästä.

Moni varmasti odotti, että seuraavan kerran Stavitskista kuullaan ehkä vuoden, parin päästä, kun hän saattaisi saada ensiesiintymisen Caenin edustusjoukkueessa. No, toisin kävi. Stavitski ehti olla seurassa virallisesti 16 päivää, kun saimme lukea nuorukaisen nimen Caenin avauskokoonpanosta Ligue 1:n ottelussa Bordeaux’ta vastaan. Se on suorastaan käsittämätön temppu, kun mietitään sitä, että reilu vuosi sitten Stavitski pelasi Kakkosta Klubi 04:ssa.

Eihän se toki mikään ihme ole, että Stavitski pelasi reilu vuosi sitten Kakkosta. Silloin hän oli vasta 17-vuotias, ja usein tuon ikäisille lahjakkuuksille Kakkonen on kelpo sarja kehittyä. Se, mikä tekee Stavitskin siirrosta Caeniin ennenkuulumatonta on se, että hänet hankittiin Ranskaan hänen ominaisuuksiensa takia, tarkemmin sanottuna yhden erityisen ominaisuuden takia. Tuo ominaisuus on nopeus. Caenissa koettiin, että Stavitski tuo joukkueeseen jotain, mitä heillä ei ennestään ollut.

Artikkeli jatkuu alla olevan twiitin jälkeen. Jos et näe twiittiä, katso tästä.

Stavitskin tarina on todella tärkeä muistutus suomalaiselle juniorityölle siitä, kuinka tärkeitä eirtyisominaisuudet ovat. Suomalaisessa jalkapallossa on kasvanut todella paljon nuoria pelaajia, joiden taitotaso on monelta osin samaa tasoa kuin maailman samanikäisillä huipuilla. Mutta ero on tullut siinä, että huipuilla on aina ollut jokin osa-alue, jolla he ovat erottuneet suuresta massasta. Stavitskilla se on räjähtävä nopeus, jonka avulla hän on lyhyessä ajassa noussut Ligue 1 -seuran avauskokoonpanon pelaajaksi, vasta 18-vuotiaana.

Jos pelaajalla on jokin osa-alue, joka tuo joukkueelle selkeän edun vertailussa vastustajaan, muille osa-alueille ei tarvitse antaa niin suurta painoarvoa.

Toki peruspelaaminen täytyy maailman huipulla olla raudanlujalla tasolla. Mutta jos pelaajalla on jokin osa-alue, joka tuo joukkueelle selkeän edun vertailussa vastustajaan, muille osa-alueille ei tarvitse antaa niin suurta painoarvoa. Ja kun puhutaan 18-vuotiaasta pelaajasta, voidaan peruspelaamista kehittää vielä runsaasti, mutta erityisosaaminen on silti se, mikä tuo joukkueelle kilpailuedun.

Timo Stavitski tuo räjähtävällä nopeudellaan Caenille sellaisen vaaraelementin hyökkäykseen, mitä joukkueella ei ennen ollut. Siksi Timo Stavitski hankittiin, siksi Timo Stavitskista maksettiin Suomen mittapuulla huima siirtokorvaus ja siksi Timo Stavitskilla on jo Ranskassa oma lempinimi: Le Viking, eli Viikinki.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen