Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkue kohtaa sunnuntaina EM-jatkokarsinnan viimeisessä ja ratkaisevassa ottelussa Portugalin. Suomella on vielä ohuet mahdollisuudet napata jopa kisapaikka EM-lopputurnaukseen, mikä olisi itsessään upea saavutus.

Suomen päävalmentaja Erkka V. Lehtola lähestyy tulevaa ottelua nimenomaan mahdollisuutena.

– On minusta ehdottomasti onnistuminen, että olemme edelleen mukana kilpailussa EM-kisapaikasta, kun edessä on matkamme kuudes ottelu. Se ei ole meille jokapäiväistä. Olemme 80 minuutin päässä unelmasta, mutta edessä on toki Portugalin kokoinen vuori. Mahdollisuudet on ja niihin aiomme tarttua, Lehtola sanoi Palloliiton nettisivuilla.

Suomen mahdollisuudet lepäävät vastahyökkäyspelaamisessa eli nopeissa tilanteenvaihdoissa. Suomen syömähampaat EM-karsinnoissa ovat olleet Hongasta SJK:hon siirtynyt Maximo Tolonen sekä Jazz-hyökkääjää Terry Ablade. Myös Portugalia vastaan Ablade ja Tolonen ovat suuressa roolissa.

– Maximo Tolonen ja Terry Ablade ovat hyvässä vireessä. He ovat olleet todella vaarallisia vastahyökkäyksissä tässä turnauksessa. Olemme saaneet monta hyvää vastahyökkäystä, jotka ovat lähteneet joko vastustajan kenttäpuoliskon riistosta tai jopa syvältä omasta päästä, Lehtola kehui.

Ablade haluaa onnistua ja pelata EM-kisoissa.

– Olisi aivan huikea juttu päästä EM-kisoihin. Pääsisimme pelaamaan lisää kovia pelejä, se olisi loistavaa, Ablade hehkutti.

Selvää on, että Portugali tulee hallitsemaan ottelua. Lehtolan mukaan on erittäin tärkeää, että Suomi jaksaa puolustaa kurinalaisesti pidempiäkin vaiheita.

– On selvä, että pelissä tulee jaksoja, jolloin olemme hankalassa raossa ja joudumme puolustamaan lähellä omaa maalia useammallakin pelaajalla. Sitä kävimme lauantaina läpi harjoituksissa. Se on kypsyyskoe, siinä ei voi mennä paniikkiin. Niistä hetkistä pitää päästä yli ja löytää oikeat iskun paikat toiseen päähän. Olen aivan varma, että kotijoukkue hermostuu mitä pidemmälle ottelu etenee tasatilanteessa. Sehän tarkoittaa, että he ovat vain yhden maalin päässä tipahtamisesta.

Suomen ja Portugalin välinen ottelu pelataan Madeiralla kello 18 Suomen aikaa.