Jalkapallossa tarvitaan näppäriä kikkailijoita, tietokoneen tavoin ajattelevia pelintekijöitä, yhtä kaistaa ylös ja alas kiitäviä pikajunia sekä vastustajia nilkkaan purevia terriereitä. Ja sitten on miehiä, joiden tehtävä on olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Heitä sanotaan myös maalintekijöiksi.

Oppikirjaesimerkki viimeiseen ryhmään kuuluvasta pelaajasta on hollantilainen Bas Dost. 28-vuotias kärkimies on tehnyt Sporting Lissabonille 56 sarjaottelussa huikeat 56 maalia, saavuttuaan seuraan vuonna 2016.

Tapa, jolla Dost on maalinsa tehnyt, kertoo miehestä kuitenkin vielä paljon enemmän. Kun Dost onnistui maalinteossa sunnuntaina Belenensesiä vastaan, otti hän ensimmäistä kertaa yli vuoteen enemmän kuin yhden pallokosketuksen ennen maalintekoa.

Sitä ennen Dost oli tehnyt 45 maalia peräkkäin pelkästään yhdellä kosketuksella. Yhteensä hollantilainen on tehnyt Sportingille 68 maalia (kaikissa kilpailuissa), ja 64 näistä syntyi yhdellä kosketuksella. 12 rankkarista, 27 päällä ja 25 ensimmäisellä kosketuksella jalalla. Tällä kaudella Dost teki yhdessä ottelussa hattutempunkin, vaikka koski koko ottelussa palloon vain 13 kertaa.

Tarjoilu Hollannin maajoukkueessa ei ole kuitenkaan toiminut samaan tapaan kuin Sportingissa. Siksi 18 A-maaottelussa vain yhden maalin tehnyt Dost ilmoittikin Algemeen Dagbladille keskittyvänsä jatkossa pelkkään seurajoukkueuraansa.

– Minusta on jo pitkään tuntunut siltä, että maajoukkue saa jäädä, 28-vuotias Dost kommentoi.

– Syystä tai toisesta peli ei toiminut Hollannin maajoukkueessa ikinä.

Lähteet: Transfermarkt, 433 News ja Dream Team FC