Päästäkää Ykkönen irti – esittelyssä sarjan suurimmat nousijasuosikit

© Kuva: Juha Tamminen

Kärkiryhmät ovat pelanneet Veikkausliigaa jo viisi kierrosta, mutta vihdoin lauantaina pääsee vauhtiin myös maan toinen sarjataso Ykkönen. Viime kaudella sarjan suurimmat nousijakandidaatit TPS ja Honka pitivät loppuun saakka pintansa ja vaihtoivat täksi kaudeksi Veikkausliigaan. Tällä kaudella nousukamppailusta on odotettavissa tasaisempi.

Vaihtuvuus Ykkösessä on perinteisesti suurta, mutta täksi kaudeksi joukkueista on vaihtunut peräti puolet. OPS:n talous- ja lisenssivaikeuksien myötä Ykköseen nostettiin kabinetin kautta sarjatasoa alempaa kolmantena joukkueena myös KTP. Viimeisten viiden kauden aikana peräti kolme kertaa Kakkosesta noussut joukkue on jatkanut matkaansa suoraan Veikkausliigaan, mutta tällä kaudella tuo skenaario näyttää epätodennäköisemmältä.

Otamme käsittelyyn tässä ennakossa ennen kaikkea Ykkösen tämän kauden suurimmat nousijasuosikit. Loppuun toimituksemme esittää lisäksi arvion Ykkösen kauden 2018 loppujärjestyksestä. Siitä lähdetään, että pohjalaiskomennossa mennään.

KPV – Vihdoin paluu pääsarjatasolle?

KPV oli mukana veikkausliigahistorian ensimmäisellä kaudella vuonna 1990, mutta sen koommin sitä ei ole pääsarjatasolla nähty. Nyt uusi tuleminen on kuitenkin lähellä. Alkamassa on Pallo-Veikkojen kolmas perättäinen kausi. Kaksi edellistä ovat tuoneet sijat 5 ja 3, joten sarjavoitto olisi vain looginen jatkumo KPV:n sijoitusjanalla.

Pelkkään matematiikkaan ei kuitenkaan Kokkolassa tarvitse nojata, vaan joukkueen menestyksen eteen on tehty toimistolla tosissaan töitä. Huippuluokan vahvistuksia on haalittu miehistön jokaiselle osa-alueelle.

Ville Koskimaa tuo roppakaupalla lisää kokemusta KPV:n puolustukseen. Kuva: Juha Tamminen

Viime kaudella KPV:ta paremmiksi osoittautuneet TPS ja Honka ovat nyt poissa, ja paperilla joukkue on viime kautta selvästi laadukkaampi. Tolppien väliin KPV sai täksi kaudeksi SJK:sta lainatun entisen nuorten maajoukkuevahdin Teppo Marttisen. Puolustukseen puolestaan tuotiin VPS:n pitkäaikainen tukipilari Ville Koskimaa sekä rutinoitunut kolumbialainen César Hinestroza.

Ylempänä kentällä panokset vain kovenevat. Peliä tekemään KPV hankki JJK:sta jo varsinaisen ”veikkausliigaveteraanin”, 26-vuotiaan Patrick Poutiaisen. Tehoja odotetaan puolestaan Kalle Multaselta, joka tavoittelee jo uransa neljättä Ykkösen maalikuninkuutta. Entä mihin pystyy 20-vuotias Reza Chaab, joka on jo pelannut Iranin kovaa pääsarjaa sekä mättänyt läjäpäin maaleja Iranin nuorisomaajoukkueissa?

Pelkästään uusien miesten varaan ei KPV menestystään rakenna, vaan alakerrassa häärii edelleen myös 36-vuotias Henri Myntti, Veikkausliigan maalikuningas kymmenen vuoden takaa. Kasvattajaseuraansa KPV:hen vuonna 2011 palannut Myntti päättäisi varmasti pelaajauransa enemmän kuin mielellään nousujuhliin.

Henri Myntti , KPV:n sielu, Kuva: Juha Tamminen

Päävalmentaja Jarmo Korhosella on KPV:n peräsimessä kovat paineet, sillä laadukas pelaajamateriaali antaa odottaa tuloksia. Vastustajien tasoon peilaten KPV:llä on edessään tavallaan ”nyt tai ei koskaan” -kausi. Mikäli kauden edetessä alkaa haiskahtaa nousulta, on seuraavaksi edessä iso pohdinta stadionin suhteen. Kokkolan keskuskenttä kun ei liigakelpoinen ole.

HIFK – palaavatko Stadin derbyt heti?

HIFK pelasi Veikkausliigassa kolme peräkkäistä kautta 2015-2017, mutta putosi täksi kaudeksi Ykköseen hävittyään liigakarsinnoissa Hongalle. Monille tulee varmasti Stadin derbyjä ikävä, mutta on hyvin mahdollista, että ”Tähtirinnat” ovat poissa pääsarjatasolta vain yhden kauden.

Putoajajoukkueeksi HIFK:n pelaajarunko pysyi verrattain hyvin kasassa. Totta kai lähtijöitä oli niin muihin veikkausliigaseuroihin, ulkomaille (Saku Eriksson) kuin eläkkeellekin (Mika VäyrynenTuomas Aho ja mahdollisesti Mikael Forssell), mutta jäljelle jäi kuitenkin tarpeeksi hyvä pohja, jonka varaan rakentaa.

Uusi valmentaja löytyi oman seuran sisältä, kun vastuuvalmentajaksi palkattiin 38-vuotias Teemu Kankkunen. Verrattain nuoren Kankkusen ohella auktoriteettia nuorelle pelaajaryhmälle tarjoavat varmasti myös kokeneet ja monissa liemissä keitetyt Tomi MaanojaTommi VesalaJukka HalmeEsa Terävä ja Pekka Sihvola. Muun muassa näiden miesten kokemus ja paineensietokyky ovat takuulla avainasemassa siinä, että HIFK tulee tappelemaan nopeasta paluusta Veikkausliigaan.

”Bragun Gattuso” Jukka Halme taistelee Ykkösessäkin punapaitojen riveissä. Kuva: Juha Tamminen

HIFK:n joukkueessa on myös lukuisia lupaavia nuorukaisia, jotka janoavat näyttöpaikkoja. Seuran kakkosjoukkueen nousu Kakkoseen mahdollistaa myös toimivan rotaation ja pelituntuman ylläpitämisen. Seitsenkertainen suomenmestari tulee varmasti taistelemaan noususta pohjalaisjoukkueiden puristuksessa.

Jaro – joko valmentajaruletti rauhoittuu?

Perinteistä FF Jaroa enemmän pelattuja veikkausliigakausia löytyy vain HJK:lta, Mypalta, TPS:ltä ja RoPS:lta. Kaksi viimeistä kautta ovat kuitenkin vierähtäneet Ykkösessä, eikä paluu Veikkausliigaan ole kovin lähellä ollut.

Myllerrystä on ollut ennen kaikkea joukkueen taustalla, sillä viime syksynä Jaron päävalmentajaksi palkattu Tomi Kärkkäinen on jo viides valmentaja Jarossa viimeisten kahden vuoden sisällä. Savolaistaustainen Kärkkäinen kotiutui jo 90-luvun alussa Pohjanmaalle, ja hän pelasi aikoinaan myös Veikkausliigaa Jaron paidassa.

Suurimman osan uusista pelaajistaan Jaro hankki Pohjanmaan muista seuroista, mutta on joukossa muutama nimekäs tulokas kauempaakin. Kaikkein eniten otsikoissa on nähty meksikolaista laitapuolustaja Dárvin Chávezia, jonka meriittilistalla on muun muassa olympiavoitto vuodelta 2012. Finaalissa kaatui Neymarin, David Luizin ja Marcelon tähdittämä Brasilia.

Erinomaiselta vahvistukselta vaikuttaa myös JJK:sta tullut Sasa Jovovic, joka on jo osoittanut maalintekotaitonsa Ykkösen tasolla. Lisäksi joukkoon on liittynyt muun muassa Trinidadin ja Tobagon maajoukkuepelaaja Kareem Moses. Kun ryhmästä löytyy jo valmiiksi Pavle MilosavljevicinSeth Paintsilin ja pelaamisen ohessa seuran myyntipäällikkönä toimivan Jonas Emetin kaltaisia pelimiehiä, ei Jaroa todellakaan kannata laskea ulos nousutaistelusta.

Sasa Jovovic, Ykkösen kovimpia hyökkääjiä? Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoinen seurattava on myös 18-vuotias William Rosenlöf, jota pidetään yhtenä Suomen lahjakkaimmista maalivahdeista. Läpimurron paikka?

Haastajat

Edellämainitun kolmikon lisäksi nousuhaaveita elättelee varmasti ainakin myös AC Oulu, joka pelasi Veikkausliigassa viimeksi vuonna 2010. Tuolloinkin sarjapaikka säilyi pelaamalla, mutta lisenssiä seuraavaksi kaudeksi ei oululaisille myönnetty. Nyt alla on kaksi perättäistä nelossijaa, ja sama sijoitus vaikuttaa todennäköiseltä nytkin. Oulu tavoittelee menestystä KuPS:n A-junioreista saapuneen Mika Lähderinteen johdolla. 37-vuotias Lähderinne oli pelaajana mukana AC Oulun edellisellä veikkausliigavisiitillä.

Keskikastiin ovat tyrkyllä myös ainakin Suomen Cupissa säväyttänyt, yhtenäiseltä vaikuttava EIF sekä Keith Armstrongin ja Teemu Tainion valmennuksesta nauttiva Haka.

Keith ”Keke” Armstrong jatkaa Hakan peräsimessä. Kuva: Juha Tamminen

Putoamistaistelu

Nousukarsintojen kautta Ykköseen nousseet AC Kajaani ja Klubi 04 ovat suurimmat suosikit putoamaan saman tien takaisin Kakkoseen. Kajaani vieraili Ykkösessä viimeksi kaudella 2013, ja nyt se kaipaa onnistumisia ennen kaikkea nigerialaiskärki Michael Ibiyomilta, jottei visiitti jää jälleen ranskalaiseksi. Ibiyomi on tehnyt kahdella edellisellä kaudella Kakkosessa 18 maalia per kausi.

HJK:n reservimiehistö Klubi 04 koostuu luonnollisesti HJK:n omista nuorukaisista, joille kausi voi kuitenkin osoittautua vielä liian pitkäksi ja ankaraksi. Yksilötasolla kausi Ykkösessä voi joka tapauksessa tehdä lupauksille hyvää, mutta pistesaalistus lienee haastavaa.

JJK ja KTP ovat kaksi joukkuetta, jotka jakoivat työryhmämme sisällä eniten mielipiteitä. Harva uskoo heikentyneen ja pienellä budjetilla operoivan JJK:n taistelevan paluusta Veikkausliigaan, ja sarjataulukon häntäpää lieneekin kärkeä lähempänä.

KTP:ssä puolestaan on aineksia todelliseksi mustaksi hevoseksi. KTP:ssä on useita mielenkiintoisia uusia pelaajia, ja jos uusi käskyttäjä Jari-Pekka Gummerus saa homman toimimaan, voivat kotkalaiset löytää itsensä yllättävänkin läheltä sarjataulukon kärkeä. Mutta ei kai KTP sentään Ykköstä heti läpi pelaa?

SuomiFutiksen arvio loppujärjestyksestä

1. KPV
2. HIFK
3. Jaro
4. AC Oulu
5. EIF
6. FC Haka
7. JJK
8. FC KTP
9. AC Kajaani
10. Klubi 04

Ykkösen avauskierros 28.4.

Klo 17 Klubi 04-Jaro
Klo 17 EIF-KTP
Klo 17 AC Kajaani-AC Oulu
Klo 17 Haka-HIFK
Klo 18 JJK-KPV

Työryhmä: Heikki Kuparinen ja Juho Hirvonen


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille