Veikkausliigan alkuun on enää muutama päivä ja SuomiFutis-sivuston ennakkopaketissa on aika katsoa kristallipalloa ja poimia potentiaalisimmat flopit ensi kaudelta.

Huomionarvoista on se, ettei tietenkään kukaan toivo kenellekään huonoa kautta tai pahoja loukkaantumisia. Katsoimme kuitenkin tulevaa ja löysimme muutaman mahalaskun, joka saattaa olla jo kulman takana. Toimituksen toiveissa tietysti on myös se, että floppivalinnat näyttävät tulevalla kaudella arviomme vääriksi.

Veikkausliigassa on nähty viime vuosina koviakin pelimiehiä, joiden eväät eivät syystä tai toisesta ole riittäneet Suomessa. Taustalla on voinut olla ylimielisyyttä tai milloin mitäkin. Myös kokonaiset joukkueet ovat flopanneet erinäisistä syistä.

Viime kaudella nähtiin esimerkiksi VPS:n hurja sulaminen, kun idealistinen pelitapa ei enää toiminut toivotulla tavalla. Turun Interissä nähtiin viime kaudella Real Madridin vaihtopenkiltäkin tuttu Julien Faubert, joka ei toisaalta totaalisesti flopannut, mutta ei hänestä juuri tarinoita jäänyt kerrottavaksi jälkipolville.

Alla listattuna ensi kauden potentiaaliset flopit.

5. Lum Rexhepi, KuPS

Rexhepi, 25, tuli Kuopioon vasta pari viikkoa ennen kauden alkua, eikä miehen pelikunto ole vielä kovin kummoinen. Hollannissa loukkaantumiset estivät läpimurron, eikä sellaista olla oikeastaan nähty vielä kunnolla Suomessakaan. Kaudella 2016 Rexhepi pelasi isossa roolissa HJK:n puolustuksessa, mutta otteet olivat enempi vähempi ailahtelevia.

Rexhepin sopimus KuPS:n kanssa on voimassa alustavasti vain elokuuhun saakka. Kosovolaissuomalaisen topparin pääasiallinen tarkoitus on tuoda leveyttä puolustuslinjaan, kun Tabi Manga on sivussa heinäkuulle saakka. Rexhepille ei ole luvassa välttämättä kovinkaan paljon minuutteja, joten näyttöpaikkojakin on vain rajallisesti tarjolla. Tähän kun lisätään vielä se, ettei mies ole vielä täydessä pelikunnossa, on vaikea nähdä, että Rexhepi pelaisi kummoista kautta Kuopiossa.

4. Damjan Siskovski, FC Lahti

FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas joutui hankalaan tilanteeseen viime kauden jälkeen. Liigan parhaimmistoon kuulunut Aleksandr Vasjutin oli Lahdessa vain piipahtamassa ja lainasopimuksen mukaisesti mies palasi Pietarin Zenitiin puolentoista kauden jälkeen. Tilalle piti löytää mitat täyttävä korvaaja. Valinta kohdistui saman ikäiseen, 23-vuotiaaseen, makedonialaiseen maalivahtiin Damjan Siskovskiin.

Lahdessa on tällä erää turhan suureet saappaat täytettäväksi. Siskovskille on luvassa ykkösvahdin rooli, mutta sekin saattaa olla uhattuna jo kauden alkaessa. Otteet eivät ole vakuuttaneet talven otteluissa. Paljon pitää tapahtua, mikäli Siskovski nousee samanlaiseksi kannattajien suosikiksi Lahdessa kuin Vasjutin.

3. Mihkel Aksalu, SJK

Mihkel Aksalu. Kuva: Juha Tamminen

Jo toinen maalivahti tähän listaukseen, ja monelle tämä valinta tulee varmasti suurena yllätyksenä. Aksalun, 33, aika alkaa ikävä kyllä olemaan ohi Seinäjoella. Mies lähtee kauteen jälleen kerran ykkösvahtina ja joukkueen henkisenä johtajana. Aksalun rooli SJK:ssa kattaa paljon enemmän kuin vain pelikentällä nähtävät torjunnat.

Jo viime kauden aikana oli havaittavissa, ettei Aksalu ole enää entisensä. Se noteerattiin myös SJK:n seurajohdossa ja tälle kaudelle Sinäjoelle tuotiin kaksi kovaa kirittäjää: Jesse Öst sekä Teppo Marttinen. Marttinen siirtyi KPV:hen lainasopimuksella, mutta Öst janoaa minuutteja Aksalun selän takana. Kaksi edellistä kautta Ruotsin Superettanissa (toiseksi korkein sarjataso) viettänyt Öst, 27, ei tullut vain katselemaan SJK:n otteluita vaihtopenkiltä.

Mikäli Aksalun otteissa tulee edes hieman epävarmuutta, parhaassa iässä oleva Öst on valmis nappaamaan SJK:n ykkösvahdin viitan.

2. Alex Nimely, FC Honka

Alex Nimely Manchester Cityn paidassa vuodelta 2013. Kuva: Getty Images

Manchester City on mainittu sen verran useaan otteeseen Nimelyn kohdalla, että odotukset saattavat nousta turhan korkeiksi Veikkausliigan viheriöillä. Ensinnäkin Nimely on kauden alkaessa Hongan hyökkäyksessä Masar Ömerin takana nokkimisjärjestyksessä. Sopeutuminen vie aikansa, eikä Nimelyltä tulla varsinkaan alkukaudesta näkemään kummoisia suorituksia, jos niitä tullaan näkemään koko kaudella.

Nimely on totta tosiaan pelannut Manchester Cityn paidassa yhden valioliigaottelun. Mutta jos katsoo miehen viime vuosien rekordia, ei voida mistään superhankinnasta puhua. Nimelyn kohdalla voidaan onnistumiseksi laskea se, jos hän tekee Ömerin varamiehenä muutaman tärkeän liigamaalin.

1. Amr Gamal, HJK

Liverpool-tähti Mohamed Salahin kanssa Egyptin maajoukkueessa pelannut Gamal tuo HJK:lle melkoisesti lisänäkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, sillä hyökkääjällä on yli kaksi miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Pelillisesti Gamal tuo yhden vaihtoehdon HJK:n kivenkovaan hyökkäykseen, jossa kolme hyökkääjää kilpailevat yhden keskushyökkääjän peliajasta.

Gamal väläytteli jo ensimmäisissä virallisissa otteluissaan FC Honkaa ja KuPS:a vastaan Suomen Cupissa. Honkaa vastaan nähtiin muutama hyvä oivallus, mutta luminen tekonurmi ei varmasti ollut Gamalille se totutuin pelialusta. Gamal hakee HJK:sta vauhtia ja mahdollisesti jopa kisapaikkaa Egyptin maajoukkueeseen ensi kesän MM-kisoihin.

Gamal pelaa HJK:ssa lainalla seuran omien sanojensa mukaan ”näillä näkymin elokuuhun saakka”. Siinä ajassa jos käy vielä pelaamassa MM-kisat itänaapurissa, on vaikea tehdä lähtemätöntä vaikutusta HJK:n kannattajiin. HJK haluaa Gamalista hyökkääjävaihtoehdon otteluruuhkaan, ja jos siinä jokunen maali tulisi, ei se olisi pahitteeksi.

Muutama nosto vielä

Júlio César, IFK Mariehamn
Ikää on toki vasta 21 vuotta, mutta Brasiliasta Suomeen siirtyneeltä Césarilta odotetaan jo tehoja Aleksei Kangaskolkan takana. Cupissa César teki maaleja alempien sarjatasojen joukkueita vastaan, mutta liigassa kyyti saattaa olla vielä kylmää. IFK:ssa nähdään, että Césarissa on kuitenkin potentiaalia, josta kertoo vuoteen 2019 ulottuva sopimus. Lisäksi sopimuksessa on vielä optio sitä seuraavasta kaudesta.

Tällä kaudella César saa kuitenkin vasta tottua Suomeen ja Veikkausliigaan. IFK:ssa tiedetään, ettei vielä ole tarkoitus poimia satoa, vaan vasta mahdollisesti ensi vuonna. Se voi kuitenkin Veikkausliigan seuraajille tulla yllätyksenä, että 21-vuotias brassihyökkääjä hakee peliminuutteja FC Ålandin riveistä Kolmosesta

Taye Taiwo HJK:n paidassa vuodelta 2016. Kuva: Juha Tamminen

Taye Taiwo, RoPS
Kaiken nähnyt ja Veikkausliigassa HJK:n paidassa säväyttänyt Taiwo, 32, lähtee hakemaan uusia kokemuksia napapiiriltä. RoPS:n päävalmentaja Toni Koskela haluaa Taiwosta esimerkin nuorille pelaajille, mutta onko motivaatio enää huipussaan? Taiwo on joka tapauksessa kova vahvistus RoPS:lle, mutta nähdäänkö enää samanlaista dominanssia kuin muutama vuosi sitten? Tuskinpa.

FC Interin 3-5-2-pelijärjestelmä
Inter on ollut ehdottomasti yksi talvikauden onnistujista. Esimerkiksi Serie A -seura Genoan kanssa pelattu 2-2-tasapeli osoitti, että päävalmentaja Fabrizio Piccareta on onnistunut uuden pelisysteemin jalkauttamisessa. Vaarana on käydä viime kauden Vepsut: Kun Veikkausliigassa muut joukkueet oppivat pelaamaan Interiä vastaan, ongelmat saattavat eskaloitua. Ja kun Interissä alkavat ongelmat eskaloitua, on silloin päävalmentajan palli tutisemassa ensimmäisenä.