Veikkausliigassa on jälleen kasvamassa timantteja. Viime kausina on nähty useita läpimurtoja Veikkausliigan kentille. Sellaisia on luvassa myös tulevalla kaudella. Nostimme potentiaalisimmat läpimurtopelaajat tarkasteluun.

Valinnoissa on pyritty nostamaan sellaisia pelaajia, joilla ei ole vielä kovinkaan paljon kokemusta Veikkausliigasta. Iän puolesta päätimme pitää 21 vuotta ylärajana.

Viime kaudella saimme nauttia esimerkiksi Saku Ylätuvan, Timo Stavitskin, Rasmus Karjalaisen läpimurroista pääsarjatasolla. Kirkkaita tähtiä on kasvamassa myös tällä kaudella, joista luultavasti joku varastaa parrasvalot jo nyt. Alla SuomiFutis-sivuston nostamat timantit.

5. Juho Hyvärinen, 18, RoPS

RoPS hankki Taye Taiwon tuomaan kokemusta vasemman puolustajan tontille, joka alustavasti oli Hyväriselle laskelmoitu. Hyvärinen sai jo viime kaudella peliaikaa kelvollisesti, vaikka ikää tuli maaliskuussa mittariin vasta 18 vuotta. Rovaniemen oma poika tulee myös tällä kaudella saamaan mahdollisuutensa ja luultavasti Hyvärinen taistelee Lassi Järvenpään kanssa peliajasta oikean puolustajan tontilla.

4. Diogo Tomás, 20, Ilves

Alla loistava kausi Ykkösessä FC Hakan riveissä ja nyt olisi tarkoitus ottaa isompi rooli Veikkausliigan puolella. Tomás on Ilveksen kasvatti ja mies on parhaimmillaan topparin tontilla. Suoraa aloituskokoonpanon paikkaa ei vielä ole tarjolla. Tomás saattaa silti saada peliminuutteja jo runsaasti Ilveksen alakerrassa, sillä kovinkaan laaja ei Ilveksen rinki ole tulevalla kaudella.

Onni Valakari on TPS:n ykkösvalinta kymppipaikalle. Kuva: Juha Tamminen

3. Onni Valakari, 18, TPS

Viime kaudella Simo Valakarin poika iski Ykkösessä kuusi maalia. Kausi jäi hieman puolittaiseksi, koska hyökkäävä keskikenttäpelaaja pääsi vasta kauden puolivälissä tositoimiin pelilupa-asioiden takia. Valakarille on luvassa selkeä rooli TPS:n kymppipaikalla ja ominaisuudet riittävät sillä tontilla onnistumiseen. Valakari on myös kiinnostanut jo ulkomailla. Hän kävi muun muassa Southamptonin testattavana helmikuussa.

2. Jiri Nissinen, 20, KuPS

Nissinen nousi hiljattain alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen mukaan. Nissiselle on luvassa selkeä rooli oikeana laitapuolustajana, jossa ovat Sebastian Sorsan kokoiset saappaat täytettävänä. Nissinen on pelillisesti valmis tekemään läpimurron Veikkausliigassa. Ominaisudet ovat sitä luokkaa, että Nissinen saattaa muutaman vuoden sisällä jopa lyödä läpi A-maajoukkueessa, jossa oikean laitapuolustajan paikalla on eniten kysymysmerkkejä.

1. Maximo Tolonen, 17, SJK

Ajokorttia ei vielä löydy lompakosta, mutta Hongasta SJK:hon siirtynyt Tolonen on nappaamassa aloituskokoonpanon tontin ohituskaistan kautta. Suomen Cupissa vastuuta on tullut kiitettävästi ja tehoja samassa suhteessa. Lisäksi Tolonen esiintyi erittäin pirteästi alle 17-vuotiaiden maajoukkueen mukana EM-jatkokarsinnassa. Tolosen siirtoa Seinäjoelle peliajan perässä pidettiin kummallisena, mutta Hongassa tie avauskokoonpanoon oli uhattuna ja nuorukainen näki parhaakseen siirtyä Tommi Kautosen alaisuuteen. Kilpailu peliajasta on SJK:ssa kivenkovaa, mutta Tolonen on talven aikana osoittanut, että hän on valmis ottamaan myös tulosvastuuta SJK:n hyökkäyksessä. Tolonen on parhaimmillaan kymppipaikalla, mutta hän pystyy pelaamaan myös laidalla. Tolonen on ehdottomasti yksi tulevan Veikkausliiga-kauden kiinnostavimmista nuorukaisista.

Villit kortit

Marc Nordqvist, 20, IFK Mariehamn
IFK lähtee kauteen melko kokemattomalla maalivahtiosastolla, joista Nordqvist lähtee kauteen ykkösveskarina. Mies nappasi viime kaudella ykkösvahdin tontin ja peliaikaa on luvassa myös tällä kaudella. Mikäli kehitys ottaa askeleita eteenpäin, on Nordqvist ehdottomasti kasvamassa kohti Veikkausliigan veskarieliittiä. IFK:lla on hyvä maine maalivahtien kasvattajana. Edellinen hieno kasvutarina nähtiin, kun Walter Viitala johdatti IFK:n mestaruuteen kaudella 2016 ja suuntasi sen jälkeen ulkomaille.

Niklas Jokelainen, 18, Ilves
Valioliigaorganisaatio Stoke Citystä Ilvekseen siirtynyt Jokelainen on hiomaton timantti, jossa on potentiaalia nousta kovaksi maalinsylkijäksi Euroopan liigoihin saakka. Peliaikaa ei välttämättä ole kovin paljon tarjolla vielä tällä kaudella, mutta voi onnistuessaan nousta Marius Noubissin kirittäjäksi.

Lucas Lingmanilta odotetaan RoPS:ssa hyvä kautta. Kuva: Juha Tamminen

Lassi Lappalainen, 19, Lucas Lingman, 20, RoPS
Rovaniemellä on jälleen lupaavia pelaajia jonoksi asti. Lappalainen ja Lingman ovat HJK:n kasvatteja, jotka hakevat lopullista läpimurtoa Veikkausliigan kentillä RoPS:n paidasta. Onnistuneet esimerkit viime vuodelta osoittivat, että RoPS voi toimia väylänä ulkomaille, kuten Timo Stavitskin ja Saku Ylätuvan kohdalla kävikin. Lappalainen väläytteli jo viime kauden loppupuoliskolla ja samaa varmasti voi odottaa tulevalta kaudelta. Lingman on erittäin pätevä hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka pystyy luomaan tilanteita pelikavereille. Tällä kaudella Lingmanin pitäisi pystyä ottamaan seuraava askel.