FC Interin uusi laitapuolustaja Abdoulie Mansally elää jalkapalloammattilaisena unelmaansa, joka tuntui pikkupoikana erittäin kaukaiselta, lähes surrealistiselta haaveelta.

Vähävaraisesta gambialaisperheestä ponnistanut Mansally oli vain 11-vuotias, kun hänen isänsä kuoli. Perhe kamppaili perustoimeentulonkin kanssa, eikä aina ollut rahaa edes ruokaan.

- Jouduin lopettamaan koulun, koska äidilläni ei ollut rahaa koulumaksuihin. Välillä meillä oli aamiaista, välillä ei. Joskus tulin harjoitusten jälkeen kotiin nälkäisenä, mutta meillä ei ollut ruokaa. Join sitten vähän vettä ja menin nukkumaan, Mansally muistelee nuoruuttaan Turun Sanomille antamassaan haastattelussa (TS:n koko juttu luettavissa täältä).

Usein nuoret pojat saivat tyytyä potkimaan pallon sijasta paperimyttyä, eikä Mansally omistanut koskaan nappulakenkiä. Koko kylän lapset vuorottelivat yhden parin käyttäjinä.

Siirto Englantiin kaatui työlupa-asioihin

Unelma jalkapallourasta alkoi konkretisoitua, kun Mansally pääsi 16-vuotiaana mukaan nuorten maajoukkueen ehdokasleirille. Massatapahtumaan osallistui kuitenkin peräti 600 nuorta, ja näytöt piti antaa 20 minuuttia kestäneessä miniottelussa. Koko kaksipäiväisen tapahtuman ajaksi Mansallylla oli ruoakseen vain yksi mango.

 

 

Tuolloin vielä hyökkääjänä pelannut Mansally kuitenkin vakuutti kykyjenetsijät ja pääsi alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen. Onnistuneiden 17-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen nuorukainen pääsi näytille Arsenalin ja Tottenhamin kaltaisiin seuroihin, ja West Ham olisi miehen värvännytkin, jos vain työlupa olisi järjestynyt helpommin.

Roskiksesta pelastetut nappikset jollekin ”koko maailma”

Kolmisen vuotta myöhemmin alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen Mansally kuitenkin pääsi ulkomaille ja sai sopimuksen MLS-seura New England Revolutioniin. Siellä hänessä virisi ajatus tehdä hyvää oman yhteisönsä hyväksi.

Gambialainen järkyttyi, kun pelikaveri oli heittämässä roskikseen Mansallyn mielestä täysin hyväkuntoiset nappikset. Mansally poimi kengät parempaan talteen ja pyysi muilta joukkuekavereilta niitä lisääkin.

Aluksi Mansally vei jalkapallotarvikkeita kotimaahansa lomamatkoillaan.

- Jos antaa johonkin kylään jalkapallon, se on kuin antaisi timantin. Jos antaa lapselle nappulakengät, niin hänelle antaa koko maailman, Mansally kertoi kierrätetyistä lahjoistaan.

Ajan myötä Mansallyn hyväntekeväisyystyö kasvoi suurempiin mittasuhteisiin. Ensin hän keräsi joukkuekavereiltaan kolehdin syöpäsairaan tytön auttamiseksi, ja myöhemmin idea jalostui oman säätiön perustamiseksi.

 

Nyt Mansally Foundation -säätiö tekee hyväntekeväisyyttä, josta ilahtuu huomattavan suuri ihmisjoukko. Muutama kuukausi sitten Mansallyn säätiö vei Afrikkaan täyden merikontillisen lahjoitettuja tavaroita: kenkiä, palloja ja muita futisvarusteita, mutta myös vaikkapa sairaalasängyn ja pyörätuolin paikalliseen sairaalaan.

- Tähän mennessä olemme auttaneet ehkä 400-500 ihmistä, mutta nyt autamme varmaankin tuhatta. Olen niin onnellinen, Interiin Kemistä täksi kaudeksi siirtynyt wingback hehkuu.

 

 

 

 

 

 

29-vuotias Mansally on pelannut Gambian A-maajoukkueessa 16 ottelua, mutta viimeiset pelit ovat jo vuodelta 2015. Nyt hän haluaa menestyä Interissä, jotta pelejä tulisi lisää.

- Tavoitteeni on voittaa mestaruus, päästä europeleihin ja palata maajoukkueeseen, Mansally linjaa.