Viisi erittäin mielenkiintoista poimintaa Kakkosen alkavasta kaudesta

© Kuva: Juha Tamminen

Tänään lauantaina käynnistyvät sekä Ykkösen että Kakkosen sarjakaudet 2018. Kakkosesta nousee tuttuun tapaan kaksi joukkuetta ensi kaudeksi Ykköseen. Sarja pelataan tälläkin kaudella kolmessa 12 joukkueen lohkossa, joista lohko B:ssä ottelut aloitetaan vasta viikon kuluttua.

Poimimme tähän juttuun viisi erityisen mielenkiintoista seikkaa alkavasta Kakkosen kaudesta. Löytyy derbyjä ja huippukiinnostavia pelaajia, nousutaistelusta puhumattakaan.

5) Kasvattajasarja parhaasta päästä

Pääsarjaseurojen kakkosjoukkueet eivät välttämättä ole eniten yleisöön vetoavia joukkueita, mutta ne tarjoavat katsojille hyvän mahdollisuuden skoutata potentiaalisia tulevia veikkausliigapelaajia. Reservijoukkueiden pelaajilla kun on erityisen hyvä tilaisuus kiivetä Veikkausliigaan jo kuluvan kauden aikana. Ja käyhän näissä välillä pelituntumaa hakemassa kokeneempiakin pelaajia loukkaantumisista toivuttuaan.

Tällä kaudella B-lohkossa nähdään Hongan reservijoukkue ja C-lohkossa SJK:n kakkosmiehistö sekä KuPS:n yhteistyöseura KuFu98. Samassa lohkossa Hongan kanssa taistelee myös Veikkausliigasta Ykköseen täksi kaudeksi pudonneen HIFK:n kakkosmiehistö.

Unohtaa ei sovi myöskään useita tunnettuja kasvattajaseuroja. Laadukkaasta juniorityöstään tunnetaan muun muassa B-lohkon Käpylän Pallo ja Jazz sekä C-lohkon VIFK.

4) Vanhat mestarit

Kakkosessa nähdään tällä kaudella peräti neljä Veikkausliigan voittanutta seuraa. Tampere United voitti Veikkausliigan kausilla 2001, 2006 ja 2007 ja TPV vuonna 1994. Jazz puolestaan on vuosien 1993 ja 1996 suomenmestari ja Kakkoseen täksi kaudeksi noussut MYPA Veikkausliigan voittaja vuosimallia 2005.

Vaikka jalkapalloromantikot ja -nostalgikot mieluusti näkisivätkin nämä maineikkaat ryhmät jälleen Veikkausliigassa, on pääsarjaan kaikilla vielä todella pitkä matka. Ykkönen olisi hyvä ensimmäinen askel. Hohtoa kaikkien näiden läsnäolo Kakkoseen joka tapauksessa tuo.

3) Maalikunkkuja ja muita nimimiehiä

Kaksinkertainen Veikkausliigan maalikuningas Rafael (1997 ja 2007) ja kerran maalitilaston voittanut Irakli Sirbiladze (2012). Muun muassa näitä pelaajia on tällä kaudella mahdollista ihastella Kakkosessa. Rafael edustaa Mikkelin Pallo-Kissoja ja Sirbiladze siirtyi täksi kaudeksi Joensuun JIPPO:on.

Irakli Sirbiladze lähti Pohjois-Karjalaan. Kuva: Juha Tamminen

Kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan ja JIPPO:on päätyi myös Huuhkajissakin piipahtanut ja Veikkausliigan mestaruuden SJK:ssa voittanut Timo Tahvanainen. Suomen pelipaitaan on pukeutunut myös toinen Veikkausliigan konkari, MYPA:ssa uraansa jatkava 35-vuotias Heikki Pulkkinen.

2) Tuliset derbyt

Paikallisottelut eli derbyt, niitä kansa rakastaa. Ja sähköä ei taatusti tule puuttumaan muun muassa Mikkelin ja Tampereen paikallisista. Sekä MP että Mikkelin Pallo-Kissat ovat pistäneet Kakkosen mittapuulla siirtomarkkinoilla hulinaksi, ja molemmilla uskoisi olevan sanansa sanottavana myös A-lohkon nousutaistelussa.

Tampereen derbyistä TPV:n ja Tampere Unitedin välillä on takuulla tulossa myös tulisia. Molemmille tulee tutuksi kauden aikana myös bussi, sillä tamperelaisten kohtalona oli päätyä Kakkosen pohjoislohkoon.

Lisäksi paikallisvääntöjä on tarjolla Porissa, Oulussa, Espoossa ja Helsingissä. Oulun osalta tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurata myös JS Herculesin kasvutarinaa. Verrattain nuori seura pelaa Kakkosessa kolmatta vuottaan. Valmentaja (Ismael Diáz Gálan) haettiin täksi kaudeksi Espanjasta, ja samasta suunnasta on tullut myös useita pelaajavahvistuksia, sillä Hercules solmi talvella yhteistyösopimuksen La Liga -seura Alavésin kanssa.

Herculesin taustajoukoissa häärii myös entinen supertähti ja Nigerian MM-kisapelaaja Daniel Amokachi. Tällä kaudella Amokachin kaksospojat vahvistavat Herculeksen hyökkäyskalustoa.

1) Suomi-futiksen suurlupauksia

Kakkosessa huhkii myös tulevaisuuden suurlupauksia, joista tullaan luultavasti kuulemaan tulevaisuudessa vielä paljon. Muun muassa 16-vuotiaita hyökkääjiä Terry Abladea (Jazz) ja Jeremiah Strengiä (VIFK) kannattaa käydä katsomassa vielä, kun voi. Pian nämä kaverit saattavatkin pelata jo ulkomailla.

Muistetaanpa sekin, että muuan Joel Pohjanpalo pelasi aikoinaan Kakkosessa täyden kauden – samanikäisenä kuin Ablade ja Streng nyt – vain kaksi vuotta ennen Saksaan lähtöään. Jolle toki paukutteli tuolloin 33 maalia, joten siinä on näillekin nuorille melkoisesti tavoitetta.

Ikäloppu ei ole myöskään SalPa:n 23-vuotias keskikenttäpelaaja Lucas Gabrielsson. TPS-kasvatti valittiin viime kaudella Kakkosen B-lohkon parhaaksi pelaajaksi.