Kävelyfutis tekee tuloaan – jalkapallolegendan veli tekee maajoukkuedebyyttinsä 72-vuotiaana

© Kuva: Getty Images

Tommy Charlton ei ole jalkapalloyleisölle varsinaisesti tuttu nimi, vaikkakin miehen sukunimi soittaa kelloja jokaisen vähänkään jalkapallohistoriaa lukeneen henkilön kohdalla. Kyllä, Tommy on legendaaristen Sir Bobby Charltonin ja Jack Charltonin pikkuveli, ja sunnuntaina hän tekee oman maajoukkuedebyyttinsä 72 vuoden ikäisenä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan tavallinen jalkapallo, vaan kovassa nousussa oleva kävelyjalkapallo. Tommy Charlton debytoi Englannin yli 60-vuotiaiden kävelyfutismaajoukkueessa, maan historian ensimmäisessä kävelyjalkapallomaaottelussa.

– En olisi ikimaailmassa voinut kuvitella, että seuraisin veljieni jalanjäljissä ja edustaisin Englantia, Tommy Charlton sanoo BBC:n haastattelussa.

Kuuden lapsen isoisä oli 20-vuotias, kun häntä kahdeksan vuotta vanhempi Sir Bobby Charlton sekä 11 vuotta vanhempi Jack Charlton johdattivat Englannin maan historian toistaiseksi ainoaan maailmanmestaruuteen vuonna 1966. Oman amatööripelaajauransa Tommy Charlton joutui lopettamaan 24-vuotiaana loukkaantumisen takia.

Nyt Tommy Charlton pelaa suurta suosiota etenkin iäkkäämpien ja paino-ongelmista kärsivien henkilöiden keskuudessa saavuttanutta kävelyfutista Mature Millers -joukkueessa. Hyvät näytöt maaliskuun treenileirillä poikivat Charltonille myös miehen uran ensimmäisen maajoukkuekutsun.

– Olin kuin puulla päähän lyöty saatuani maajoukkuekutsun. Tässä maassa on niin paljon hyviä kävelyjalkapalloilijoita. Tulee olemaan suuri kunnia pelata heidän kanssaan vahvaa Italian joukkuetta vastaan, Charlton sanoo.

Samassa joukkueessa pelaa myös 63-vuotias Alan Kennedy, joka voitti 1980-luvulla Liverpoolin kanssa kahdesti Euroopan Cupin.

Kävelyjalkapalloa pelataan 35 eri maassa. Yksin Isossa-Britanniassa sitä pelaa arviolta 35 000 pelaajaa yli 1 100 eri seurassa. Juoksemisen lisäksi lajissa on kiellettyä myös fyysinen kontakti.