Kiovan Mestarien liiga -jännitys alkaa tänään – Jättiläiset vastakkain naisten finaalissa

© Kuva: Getty Images

Ukrainan pääkaupunki Kiova ei isännöi tällä viikolla yhtä, vaan kahta Mestarien liigan loppuottelua. Jo tänä iltana kaupungissa pelataan Mestarien liigan kruunusta, joskin ”kakkosstadion” Valeriy Lobanovskiy Dynamo Stadiumilla.

Naisten Mestarien liigan voitosta kamppailevat kilpailun suvereenit jättiläiset, saksalainen Wolfsburg ja ranskalainen Lyon. Kyseessä on seurojen kolmas kohtaaminen Mestarien liigan loppuottelussa, ja voitot ovat toistaiseksi tasan. Vuonna 2013 Wolfsburg kaatoi Lyonin 1-0 ja kaksi vuotta sitten Lyon otti revanssin rankkareilla.

Lyon on ollut Mestarien liigan ylivoimainen hallitsija. Kun Mestarien Cup muutettiin Mestarien liigaksi kaudesta 2009-2010 alkaen, on finaalipaikka Lyonille jo seitsemäs yhdeksän kauden aikana. Kuudesta aiemmasta finaalistaan se on voittanut neljä.

Kun Mestarien Cup luetaan mukaan, on CFC Frankfurt mestaruuksien määrässä tasoissa Lyonin kanssa, mutta sen kokonaismenestys oli parempaa viime vuosikymmenellä. Wolfsburg on puolestaan noussut huipulle viime vuosina, sillä nyt sillä on edessään neljäs loppuottelu viimeisten kuuden kauden aikana. Tällä kaudella Wolfsburg on voittanut Saksassa jo tuplamestaruuden.

Nouseeko Lyon yksin tilastokärkeen?

Mikäli Lyon juhlii illalla, nousisi se viidellä mestaruudellaan naisten Mestarien liigan (ja Mestarien Cupin) kaikkien aikojen tilastoykköseksi. Sillä on myös mahdollisuus voittaa ensimmäistä kertaa kolme peräkkäistä mestaruutta – samoin kuin Real Madridilla miesten finaalissa kaksi päivää myöhemmin.

– Meidän täytyy keskittyä omaan tavoitteeseemme, joka tällä kaudella oli voittaa kaikki. Voitimme jo Ranskan liigan, joten tämä olisi toinen tittelimme. Meidän pitää osata käsitellä paineet eikä pelata ottelua ennen alkuvihellystä, Lyonin valmentaja Reynald Pedros kommentoi UEFA:n kotisivuilla.

Lyonin Camille Abilysta tuli pudotuspelivaiheessa kaikkien aikojen eniten europelejä pelannut naispelaaja. Abilylla on nyt 80 pelattua UEFA:n europeliä vyöllään. Uransa tähän kauteen päättävä Abily on ollut mukana voittamassa kaikkia neljää aiempaa Lyonin mestaruutta ja on tehnyt joukkueelle 42 maalia.

Lyonin norjalaishyökkääjä Ada Hegerberg voi puolestaan ottaa omiin nimiinsä naisten Mestarien liigan yhden kauden maaliennätyksen, sillä tähän mennessä tehdyt 14 maalia sivuavat jo ennätystä. 22-vuotias Hegerberg on noussut 46 maalillaan jo kaikkien aikojen maalitilaston kymmenen kärkeen.

Loppuottelu alkaa Suomen aikaa klo 19, ja on nähtävissä Viasatilla ja Viaplaylla.


Inter – HIFK | HIFK pulassa! ⭐️⭐️⭐️⭐️