20-kertainen Kreikan mestariseura Panathinaikos ei ole vielä koskaan pudonnut maan pääsarjasta, mutta tällä kaudella putoamisuhka oli todellinen. Eroa putoamisviivaan jäi lopulta kymmenen pistettä, mutta suurimpana peikkona vaanivat talousvaikeudet.

Kreikan Superliiga määrää, että jos jollekin seuralle langetetaan kauden aikana kolme erillistä pistemenetyssanktiota, se suljetaan automaattisesti sarjasta. Panathinaikos selvisi lopulta kahdella, kun se maksoi viime viikolla – aivan deadlinen alla – 500 000 euron velkansa entiselle pelaajalleen Jens Wemmerille.

Palkanmaksuvaikeuksia ja velkoja seuralla on riittänyt muutenkin, ja onkin hyvin todennäköistä, että Huuhkajien Robin Lod lähtee seurasta kolmen vuoden jälkeen. Lodin sopimus päättyy tähän kauteen, ja jatkosopimusmahdollisuuksia heikentää entisestäänkin Panathinaikosin sopimuskuvioihin määritellyt jyrkät kriteerit, jotka Kreikan Superliiga sille rangaistuksena määritti.

[readmore from=Panathinaikos]

Panathinaikos säästyi putoamiselta täpärästi jo viime viikolla, sillä silloin sen pelasti vain sääntömuutos. Vanhojen sääntöjen mukaisesti velkainen seura olisi jo pudotettu pääsarjasta. Se sai seurojen kokouksessa vaaditun 75 prosentin enemmistön sääntöjen muuttamiseksi vain siksi, että pääsarjasta putoavalla Kerkyralla ei ollut enää äänioikeutta. Kerkyra olisi kannattanut Panathinaikosin pudottamista.

Panathinaikosin lähtökohdat ensi kauteen ovat kuitenkin todella vaikeat. Näillä näkymin Panathinaikos ei täytä pääsarjan lisenssiehtoja. Sarjapaikka sille kuitenkin myönnettäneen, mutta se aloittaa sarjan pistetilanteesta -6.

Myös pelaajahankintoja tullaan merkittävästi rajoittamaan. Seura saa hankkia kesällä rajoittamattoman määrän alle 23-vuotiaita kreikkalaispelaajia, mutta vain yhden uuden yli 23-vuotiaan pelaajan (kreikkalaisen tai ulkomaisen). Tammikuun siirtoikkunassa se saa hankkia niin ikään vain yhden yli 23-vuotiaan pelaajan, mutta tämän on oltava Kreikan kansalainen.

Nykyisen joukkueen yli 23-vuotiaille pelaajille Panathinaikos voi tehdä vain kaksi jatkosopimusta seuraavien kahden siirtoikkunan aikana. Näihin sopimuksiin ei saa sisältyä palkankorotusta.

Seuran uusille pelaajahankinnoille on määrätty myös palkkakatto, sillä uusien pelaajien palkka saa olla korkeintaan 100 000 euroa per kausi. Seura ei myöskään saa maksaa hankkimistaan siirto- tai edes lainakorvauksia, vaan ainoastaan sopimuksettomien pelaajien ilmaissiirrot sallitaan.

Kaiken kukkuraksi Kreikan Superliigassa keskustellaan joukkuemäärän laskemisesta kuudestatoista kahteentoista. Jos tämä toteutuu, putoaisi sarjasta ensi kaudella peräti kuusi joukkuetta.

Yksi asia voi kuitenkin Panathinaikosin pelastaa, ja se on tekeillä oleva omistajanvaihdos. Thaimaalainen Pairoj Piempongsant on tiettävästi suunnittelemassa seuran ostamista. Liikemiestä kuitenkin huolestuttavat Panathinaikosia odottavat raskaat sanktiot, ja hänen lakimiehensä tutkivatkin mahdollisuuksia, kuinka seura voisi välttyä rangaistuksilta.

Lähteet: Sport ja Agonasport