Hyökkääjä Juho Lehtonen valittiin Suomen vuoden poikapelaajaksi vuonna 2008. Seuraavana vuonna hän paukutti vain 17-vuotiaana 12 maalia Ykkösessä PoPan paidassa. Odotukset nuorta pelimiestä kohtaan nousivat pilviin. Maaliskuussa 2011 Lehtonen allekirjoitti nelivuotisen sopimuksen Veikkausliigassa pelaavan Turun Palloseuran kanssa. Moni uskoi, että raumalainen ei tule pelaamaan loppuun asti sopimustaan Turussa, vaan edessä olisivat ulkomaiset pelikentät.

Lehtosen suuri läpimurto Veikkausliigassa jäi kuitenkin tekemättä. Parhaalla TPS-kaudellaan hän iski neljä maalia. Nuorukainen pelasi sopimuksensa Tepsissä loppuun, jonka jälkeen hän siirtyi Kotkaan KTP:n riveihin. Siellä tuloksena kaudella 2015 oli kolme maalia Veikkausliigassa. Tämän jälkeen miestä ei ole liigakentillä nähty.

– Olen siirtynyt puoliammattilaiseksi. Siirryin liigasta KTP:n paidasta Jazziin kaudeksi 2016 ja sille tielle olen jäänyt. Teen asiakaspalvelutöitä jalkapallon ohella, 25-vuotias Lehtonen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Lehtonen paukutti viime kaudella Kakkosessa 16 maalia, joten uusia ottajia tälle kaudelle olisi varmasti riittänyt. Hyökkääjä sopi jatkostaan Porissa kuitenkin hyvissä ajoin.

– Neuvottelin muidenkin seurojen kanssa, mutta meillä oli hyvä loppukausi ja runko pysyi samana. Saimme sovittua seuran kanssa asiat jo talvikaudella kuntoon. Sain täten ehjän talven itselleni, kun viime vuonna se meni vähän pieleen, maalipyssy taustoittaa.

Lehtonen sopi myös Jazzin kanssa, että seura on velvollinen ilmoittamaan, mikäli kyselyitä tulee ylemmän sarjan joukkueilta.

– Ei sitä koskaan tiedä, mitä futiksessa tapahtuu. Kun onnistuu hyvin alempana, voi päästä vielä kokeilemaan uudestaan ylemmissä sarjoissa.

Lehtonen osaa yhdistää työelämän ja jalkapallon jo melko kivuttomasti.

– Työni ei ole fyysisesti rankkaa, mutta se vie kahdeksan tuntia päivässä. Kyllä sitä
jalkapalloammattilaisuutta on alkanut arvostamaan näin jälkikäteen, vaikka olen tästä työelämästä saanutkin hyvin kiinni.

Viime kausi oli Jazzilla äärimmäisen vaikea ja jopa putoaminen Kolmoseen kävi mielessä. Lehtonen sai loppukesästä kuitenkin hurjan vireen päälle ja takoi kuudessa ottelussa putkeen kaksi osumaa jokaisessa pelissä. Hän oli yksi suurimpia tekijöitä kurssin kääntymiseen.

Kausi 2018 on alkanut kuitenkin hyvin. Lehtonen on tehnyt kaksi maalia yhtä monessa ottelussa ja joukkue ei ole hävinnyt ensimmäisellä neljällä kierroksella.
Lehtosen vanhalla seuralla Turun Palloseuralla kausi ei ole alkanut yhtä hienosti. TPS on Veikkausliigassa toiseksi viimeisenä. Lehtonen on seurannut tarkasti turkulaisten otteita.

– Aika pitkälti samalta näyttää meno kuin silloin 2014, kun putosimme Tepsin kanssa. Heillä ei ole helppo lähteä otteluihin, kun nyt he ovat joka ottelussa altavastaajia toisin kuin viime vuonna.

– Uskon ja toivon, että he säilyvät sarjassa, mutta tiukkaa se tulee olemaan.

TPS:ssa 91 ottelussa 14 maalia iskenyt hyökkääjä toivoo, että joukkue ei heitä pelityyliään romukoppaan huonoista tuloksista huolimatta.

– Ei ole järkeä heittää joka peliin vain bussia ja lähteä iskemään pelkästään vastaan. Se ei ole ratkaisu mihinkään. Heidän pitäsi löytää joku välimalli viime kauden ja tämän kauden pelaamiseen. Sarja on kuitenkin niin tasainen, että kuka vaan voi voittaa esimerkiksi Klubin.

TPS:n seuraava mahdollisuus metsästää kauden toinen voittonsa tulee lauantaina, kun joukkue matkaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi.

– Pelasimme talvella Jazzin kanssa Ilvestä vastaan. Heillä on hyvä joukkue ja he varmasti haluavat hallita kenttätapahtumia. Ei heilläkään kuitenkaan helppoa ole ollut. Uskon, että ottelusta tulee maalin peli. TPS lähtee otteluun oman pään kautta, joten edessä on tiukka ottelu, Lehtonen ennakoi.

Muokattu 26.5. klo. 14.41: Korjattu, että Lehtonen teki kuudessa pelaamassaan ottelussa putkeen kaksi maalia.