Missä ovat uudet lehtoset ja paajaset? – FC Inter -ikoni odottaa uuden sukupolven nousua: ”Meillä ydinporukka oli hyvin laaja”

© Kuva: Juha Tamminen

Mittavan Veikkausliiga-uransa kauden 2016 päätteeksi lopettanut jalkapalloilija Joni Aho nauttii parhaillaan toisesta peräkkäisestä kesälomastaan. FC Interissä 244 ja FC Lahdessa 25 liigapeliä pelannut laitapuolustaja ei ole haikaillut takaisin pelikentille, tai ainakaan harjoituksiin.

– Olisihan se hienoa jos pääsisi pelaamaan kerran tai pari kahdessa viikossa täyden kotiyleisön eteen, Aho sanoo nauraen SuomiFutis-sivustolle.

– Kyllä se minun tunnetila on edelleen sama kuin lopettamispäätöksen tehtyäni. Parhaimmat jutut jalkapallossa on pirun siistejä, mutta kokonaiskuva ratkaisee, Kroatiasta rantalomalta tavoitettu Aho perustelee.

FC Inter -ikoni on opiskellut nyt kolme vuotta Turun lääketieteellisessä. Jälkimmäiset puolitoista vuotta hän on päässyt keskittymään vain ja ainoastaan opiskeluun kun jalkapallo jäi.

– Isoin muutos on se, että minulla on nyt paljon enemmän aikaa kaikelle. Opiskelu ei vie niin paljoa elämästä kuin jalkapallo. Minulla on nyt myös enemmän vapautta asioille.

Aho kuuluu siihen ikäluokkaan, joka niitti menestystä Suomen mestaruuden merkeissä kauden 2008 päätteeksi. Inter pelasi lukuisia kausia samalla rungolla ja moni pelaaja kasvoi seuraikoneiksi. Nyt kun Ahon lisäksi muun muassa Severi Paajanen, Magnus Bahne ja Henri Lehtonen ovat lopettaneet, on vanhasta tutuksi tulleesta porukasta jäljellä enää kolme pelaajaa: Ari Nyman, Timo Furuholm ja Mika Ojala.

– Heistä on tullut nyt ihan niitä johtavia pelaajia. Toki he olivat ennenkin sitä, mutta nyt he ovat ne hartiat, joihin muut joukkuelaiset tukeutuvat. Kaikki ovat jollain tasolla sellaisia isähahmoja tuossa joukkueessa, Aho tuumii.

Aho odottaa, että Interille nousisi jo pikku hiljaa uusi vastuuta kantava ikäpolvi.

– Kyllä siellä on jo nuoria mukana, mutta yhä useampi saisi nousta isompaan rooliin, jotta heidän ympärilleen pystyisi rakentamaan. Meillä se runko oli poikkeuksellisen kauan sama ja ydinporukka oli hyvin laaja. Saimme silloin paljon mahdollisuuksia vähän olosuhteiden pakosta, mutta kyllä se meidän porukka oli tosi hyvä jo ihan nuoresta saakka, entinen oikean laidan vakiokasvo tuumii.

Aho yrittää muistella ensimmäisiä liigapelejään, mutta aika on tehnyt tehtävänsä.

– Muistan vain, että se oli sairaan siistiä kun pääsi kentälle. Silloin tuli juostua intoa piukassa ihan täysiä joka paikkaan ja ajattelin, että katsotaan riittääkö se.

Interin alkukausi on Veikkausliigassa ollut vaikea, kun joukkue on kerännyt vain kahdeksan pistettä yhdeksästä ottelusta. Seuraavaksi joukkue kohtaa lauantaina kotikentällään RoPS:n, joka on ollut sarjan kärkipäässä koko alkukauden.

– Vastus on ihan sieltä vaikeimmasta päästä. Moni asia on loksahtanut heillä kohdilleen. Nuoret ovat onnistuneet ja täsmähankinnat ovat kohdillaan. Odotan aika tasaista vääntöä ja 1-1-tasapeli voi olla aika lähellä.

Inter voitti kaksi viikkoa sitten Suomen Cupin finaalissa HJK:n joidenkin mielestä rahtusen inhorealistisella pelityylillä. Inter vetäytyi syvälle todella puolustusvoittoisesti ja keskittyi lähinnä hyökkäämään vastaan. Aho ei usko, että rovaniemeläisiä kohdataan noin puolustavalla pelityylillä.

– En usko, että mitään bussia parkkeerataan. Taktiikka tulee olemaan erilainen kuin Klubia vastaan. RoPS kyllä rokottaa tehokkaasti vastaiskuista, joten ei Inter voi mitenkään yltiöpäisesti lähteä hyökkäämään, Inter-kasvatti puntaroi.

Cupin voitto oli valtavan iso juttu koko seuralle ja joukkueelle, mutta Aho ennakoi kauden olevan yhä haastava.

– Kyllä se vei paineita pois hurjasti ja tietyllä tapaa apina lähti pois selästä. Se antaa fiilistä, kun europelit on jo varmistettu ensi kaudelle. Interissä on kuitenkin paljon muutoksia, joten edelleenkin se homma tulee olemaan haastavaa jatkossa. Ei yksi peli sitä miksikään muuta.

Jesse Happonen


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – EVERTON

James Rodriguezin pelikunto on kysymysmerkki! Horjuttaako Everton huippuvireistä Chelseaa?