Superlupaukselta suoraa tekstiä – RoPS parempi nuorelle kuin HJK: ”Ei ole mitään järkeä istua Klubin penkillä”

© Kuva: Juha Tamminen

Rovaniemen Palloseurasta Ranskan pääsarjajoukkueen Caenin riveihin viime talvena siirtynyt Timo Stavitski rohkaisee nuoria pelaajia etsimään vastuuta Kehä III:n ulkopuolelta.

Stavitski tietää mistä puhuu. Klubi04:ssä Kakkosta kaudella 2016 pelannut laitaraketti epäili mahdollisuuksiaan lyödä läpi HJK:ssa, joten hän siirtyi viime kaudeksi RoPS:aan Juha Malisen valmennukseen.

18-vuotias nuori sai napapiirillä vastuuta avauskokoonpanossa illasta toiseen ja kehitys oli hurjaa. Loppuvuodesta se palkittiin neljän vuoden sopimuksella Ligue 1 -seura SM Caenin paitaan.

– Ei siinä ole mitään järkeä istua Klubin penkillä, jos sitä vähänkin epäilee. Vaikka pääsisitkin pelaamaan HJK:ssa avauksessa, niin olet silti nuorena pelaajana siellä statukseltasi juniori, Stavitski kertoo SuomiFutis-sivustolle.

– Vaikka RoPS:ssa olet nuori pelaaja, sinua ei pidetä siellä junnuna, vaan olet samalla viivalla kuin muutkin. Sinulle annettaan yhtä paljon vastuuta ja sinulta vaaditaan yhtä paljon. Se kehittää eniten ja vie eteenpäin. Pienemmissä jengeissä se on helpompaa, Stavitski tietää.

Stavitskin mielestä ei olekaan ihme, että nuorella ryhmällä pelaava RoPS on aloittanut veikkausliigakauden hyvin. Joukkue on täynnä nuoria urillaan eteenpäin haluavia pelaajia. Suurin osa heistä on kasvanut pääkaupunkiseudulla, mutta seuranneet Stavitskin ja Saku Ylätuvan esimerkkiä muuttamalla pohjoiseen.

– Mielestäni nämä Suomen nuoret maajoukkuepelaajat ovat yksiä parhaimpia pelaajia Veikkausliigaan. Nuorena on helpompi päästä ulkomaille pelaamaan ja se näytönhalu sekä motivaatio antavat todella paljon joukkueelle. Sen takia myös RoPS on ollut todella hyvä. Siellä on (Leo) Väisästä, (Juho) Hyväristä, (Lassi) Järvenpäätä, (Lucas) Lingmania ja (Lassi) Lappalaista. Kaikki ovat kovan tason pelaajia, vaikka ovat vielä nuoria.

Alkanutta Veikkausliigaa Stavitski on seurannut tarkalla silmällä. Hän on yrittänyt katsoa kaikki RoPS:n pelit, jotka ovat sopineet pelikiireiden takia aikatauluun. Stavitski on ollut tyytyväinen näkemäänsä, vaikka pelillisesti joukkue on kuin yö ja päivä verrattuna viime vuoteen.

– Peli näyttää aika erilaiselta kuin mitä se oli viime kaudella, mutta ei voi valittaa. Se on huikeeta, että RoPS on edelleen sarjakärjessä, Stavitski kertoo.

– Siinä on Juhan jättämää RoPSia ja Tonin (Koskelan) tuomaa omaa pelifilosofiaa sekaisin. He yrittävät pitää enemmän palloa.

Koskelan valmentama RoPS on kahdeksan pelatun ottelun jälkeen Veikkausliigan piikkipaikalla. Stavitski uskoo, että rovaniemeläiset tulevat keikkumaan kärkiporukassa läpi pitkän kauden.

– Kyllä se on aika varma juttu, että myös huonoja jaksoja tulee kauden aikana. Silti uskon, että he pysyvät kärkipäässä. Ei tämä alku ole missään nimessä tuuria, Stavitski painottaa.

Kimmo Mäkinen