Venäjä sai uuden jalkapallomestarin – EM-kisoista tuttu finaalisankari iski jälleen

© Kuva: Getty Images

Lokomotiv Moskova juhlii seurahistoriansa kolmatta Venäjän mestaruutta. Lokomotiv palasi mestaruuskantaan 14 vuoden tauon jälkeen, kun se kukisti liigan toiseksi viimeisellä kierroksella Pietarin Zenitin 1-0. Joukkuetta on valmentanut kaikilla kolmella mestaruuskaudella sama mies, ensi viikolla 71 vuotta täyttävä Yuri Semin. Semin pelasi Lokomotivin luotsiksi kesällä 2016.

Mestaruuden ratkaisseen ottelun voittomaalin viimeisteli 87. peliminuutilla portugalilaishyökkääjä Eder, joka muistetaan myös vuoden 2016 EM-finaalin ratkaisijana. Kuten EM-loppuottelussakin, niin tänäänkin Eder tuli kentälle vaihdosta, tässä tapauksessa kahdeksan minuuttia ennen voittomaaliaan.

Venäjän sarja on miellyttävää vaihtelua monista Euroopan suurimmista liigoista tutuille yhden tai kahden joukkueen dominanssille, sillä viimeiset neljä mestaruutta ovat menneet neljälle eri joukkueelle.

Lokomotivin johtaviin pelaajiin kuuluu Perun maajoukkueen supertähti, Schalkessa seitsemän kautta pelannut Jefferson Farfán. Jotain miehen asemasta ja asenteesta kertoo seuraava, Lokomotivin puheenjohtaja Ilya Gorkusin lausunto:

– Kauden alussa vain kaksi miestä uskoi Lokomotivin mestaruuteen. He ovat (joukkueen kapteeni) Igor Denisov ja Jefferson Farfán.

Lokomotivin riveissä mestaruutta juhlii myös 31-vuotias suomalainen Boris Rotenberg, joka oli Zenit-ottelussakin joukkueen vaihtopenkillä. Laitapuolustaja Rotenberg on pelannut kauden aikana Lokomotivissa kuudessa liigaottelussa yhteensä 22 peliminuuttia, Venäjän cupissa yhdessä ottelussa 56 minuuttia ja Eurooppa-liigassa kahdessa ottelussa 11 minuuttia (Lähde: Transfermarkt).

Mestaruus antaa Lokomotiv Moskovalle samantien paikan Mestarien liigan lohkovaiheeseen, jossa se on nähty kolme kertaa aikaisemmin: kausilla 2001-2002, 2002-2003 ja 2003-2004. Venäjän mestarina se saa myös automaattisen paikan lohkoarvontojen ykköskoriin.

Suoraan lohkovaiheeseen pääsee myös Venäjän liigan kakkonen, kolmosen aloittaessa taipaleensa karsinnoista. Paikoista kamppailevat tasaisessa sarjassa edelleen Moskovan Spartak, Krasnodar, Moskovan TsSKA sekä Zenit.