Minihuuhkajien surkeat tulokset sokaisseet: ”Tuloksia katsomalla ollaan harhassa”

© Kuva: Juha Tamminen

U19-poikien EM-lopputurnauksen lohkot arvottiin viime keskiviikkona. Isäntämaa Suomi pelaa samassa lohkossa Portugalin, Italian ja Norjan kanssa.

Joukkueen tulokset olivat varsinkin viime vuoden puolella murheellista luettavaa, sillä Suomi hävisi kuusi seitsemästä pelistään. Myös vuosi 2018 alkoi 0-5-tappiolla ja 0-0-tasapelillä Makedonialle, jonka johdosta Kimmo Lipponen vapautettiin päävalmentajan tehtävistään, ja Juha Malinen palkattiin vetämään joukkueen EM-kisaprojekti loppuun.

Joukkue suuntaa nyt perjantaina valmistautumisleirille Eerikkilään. Valmennusryhmään kuuluva Marko Rajamäki kertoo, missä joukkue kotikisoja ajatellen menee, ja kehottaa katsomaan muutakin kuin heikkoja maalieroja.

– Kokonaisarviointi on jäänyt harmillisesti pienemmälle. Tuloksia katsomalla ollaan harhassa. Kun katsoo isommassa kuvassa, niin annoimme mahdollisimman monelle pojalle pelejä. Moni on saanut alle hyvää valmennusta ja kovia kansainvälisen tason pelejä. Tekeminen on tukenut laajempaa ryhmää, 49-vuotias Rajamäki sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– Ei se silti anna sitä anteeksi, että pelejä hävitään. Aina pitää pyrkiä voittamaan, valmentaja lisää.

Turkulaisen mukaan kisajoukkue alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan enemmän ja enemmän. Turnaus alkaa 16. heinäkuuta.

– Nyt se tiivistyy koko ajan, kun menemme kohti kisoja. Lukuisat erilaiset kokeilut tuottavat vielä tulevina vuosina hedelmää. Tuleva alle 21-vuotiaiden maajoukkue ja Veikkausliiga-joukkueet tulevat hyötymään tästä takuulla.

Rajamäki on ollut tyytyväinen siihen, miten nuoret pelaajat ovat saaneet mahdollisuuksia alkukaudella.

– 21-vuotiaiden lisäksi myös juuri nämä alle 19-vuotiaat ovat saaneet paljon näyttöpaikkoja
Veikkausliigassa. Se on ollut yksi selkeä Veikkausliigan trendi tällä kaudella. Se on nyt kiva todeta, kun en ole itse töissä Veikkausliigassa, niin tämä ei ole mitään omien henkseleiden paukuttamista, Rajamäki sanoo.

Jesse Happonen