Kaikki alkoi kovin viattomasti. ”Viva Iceland” ja videotwiitti Islannin joukkueen juhlinnasta Argentiinan tasapelin jälkeen tuskin kenenkään kattilaa vielä yli saivat kiehumaan.

Ne olivat kuitenkin vasta alkua.

Se, kun Falkland Islands -niminen Twitter-tili kirjoitti viestin ”Argentiina ei taida pärjätä kovin hyvin pieniä saaria vastaan”, on kuitenkin sataprosenttinen bingo, jos päämääränä on saada maailman huomio.

Falkland Islands

@falklands_utd
Argentina doesn’t do well against small islands, does it?

Twiitti julkaistiin lähes heti eilisen ottelun jälkeen, noin kello 18 Suomen aikaa, ja tämän jutun kirjoitushetkellä sitä on kommentoitu 1 200 kertaa, jaettu 14 000 kertaa ja tykätty 34 000 kertaa.

Kenellekään ei voi tulla yllätyksenä, että twiitti on saanut Argentiinassa ihmisiä raivostumaan, mutta kyseisen tilin haltijat eivät olleet palautteesta moksiskaan. Seuraava twiitti kun lyö vain lisää löylyä kiukaalle.

– Allaoleva twiitti ilmeisesti loukkasi monia ihmisiä Argentiinassa. Siksi haluamme pyytää anteeksi…. emme yhtikäs mistään. Eläköön Islanti!

Falkland Islands

@falklands_utd
The below tweet apparently offended lots of people in Argentina. So we’d like to apologise.. for absolutely nothing. Viva Iceland!

Falkland Islands

@falklands_utd
Argentina doesn’t do well against small islands, does it?

Kyseisen Twitter-tilin kuvauksessa tähdennetään, että tilin mielipiteet eivät edusta Falklandinsaarten hallinnon kantoja, mutta suosittu tili joka tapauksessa on. Seuraajia sillä on jo yli 63 000 – joista parituhatta on ilmeisesti tullut mukaan eilisen jälkeen.

Historiaa tuntevat tietävät tietysti heti, että pelkästä jalkapallosta ja jalkapalloon liittyvästä provosoinnista asiassa ei ole kyse.

Alle 4 000 asukkaan Falklandinsaaret sijaitsevat eteläisellä Atlantilla lähellä Argentiinan rannikkoa. Saariryhmä on kuulunut Ison-Britannian alaisuuteen vuodesta 1841, jolloin se otti saaret valtaansa argentiinalaiselta siirtokunnalta. Huhtikuussa 1982 Argentiina sitten miehitti Falklandinsaaret. Seurasi reilut kaksi kuukautta kestänyt verinen Falklandin sota Ison-Britannian ja Argentiinan välillä.

Sodassa menetti henkensä yli 900 ihmistä, haavoittui reilusti yli kaksituhatta ja otettiin yli 11 000 sotavankia. Iso-Britannia voitti sodan ja säilytti Falklandinsaaret hallinnassaan, mutta kesti vuosia, ennen kuin Ison-Britannian ja Argentiinan suhteet palautuivat edes lähestulkoon entiselleen. Falklandinsaarista keskustellaan Argentiinan politiikassa edelleen usein.

Falklandin konflikti sai Englannin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin harkitsemaan jopa vetäytymistä vuoden 1982 jalkapallon MM-kisoista. Aihe oli tulenarka myös vuoden 1986 MM-kisoissa, kun Englanti kohtasi Argentiinan kisojen puolivälierissä. Ottelun jälkeen puhuttiin kuitenkin enemmän Diego Maradonan ”Jumalan kädestä” ja ”vuosisadan maalista”.