Nyt paneudutaan Espanjan shokkiratkaisuun perinpohjin: Mikä oli Real Madridin rooli? Laskivatko Espanjan osakkeet?

© Kuva: Getty Images

Espanjan maajoukkueessa kuohuu MM-kisojen alla. Upealla menestyksellä joukkuetta valmentanut Julen Lopetegui sai keskiviikkona potkut, ja miehen tilalle pestattiin hienon pelaajauran tehnyt puolustajalegenda Fernando Hierro.

Syynä potkuille oli se, että Real Madrid tiedotti Lopeteguin olevan seuran uusi päävalmentaja. Espanjan jalkapalloliitossa asiaa ei otettu hyvin vastaan ja mies sai jättää tehtävänsä vain kaksi päivää ennen avausottelua Portugalia vastaan. Lopetegui ehti valmentaa Espanjaa heinäkuusta 2016 eikä joukkue hävinnyt sinä aikana yhtäkään ottelua.

LUE LISÄÄ AIHEESTA Espanjan joukkuesivulta.

Espanjalaisen jalkapallon suurkuluttuja ja muun muassa Laliiga.comin toimittaja Tuukka Ikkeläjärvi, kuinka suuri shokki tämä oli?

– Valtava shokki. Kukaan ei odottanut tällaista, kun Espanjan jalkapalloliitto julkaisi Lopeteguin kahden vuoden jatkosopimuksen kolme viikkoa sitten. Lopetegui on tehnyt loistavaa työtä Espanjan maajoukkueen peräsimessä viimeisen kahden vuoden ajan ja maajoukkue lähti kisoihin kokonaisvaltaisempana kuin viime MM- ja EM-kisoihin.

– Nyt kaikki muuttui radikaalisti. Espanjan valmistautuminen kisoihin oli hyvällä mallilla, mutta nyt kaikki katseet ja mielenkiinto ovat kääntynyt täysin vääriin asioihin.

Oliko päätös mielestäsi oikea vai väärä? Ja olisiko tilanteessa voitu edetä toisin?

– Mielestäni päätös oli oikea. Espanjan jalkapalloliiton uusi presidentti Luis Rubiales on ensimmäinen pomo liitossa pitkään aikaan, joka uskaltaa tehdä vaikeitakin päätöksiä paineen alla. Rubiales koki Lopeteguin pettäneen hänet pahemman kerran Real Madrid -sopimuksensa myötä.

– Rubiales solmi Lopeteguille jatkosopimuksen vain kolme viikkoa sitten. Silloin Rubiales totesi luottavansa Lopeteguihin kuin muuriin. Samaan aikaan Lopetegui on neuvotellut jalkapalloliiton selän takana Real Madridin kanssa sopimuksesta. Espanjan jalkapalloliitto olisi jättänyt itsensä naurunalaiseksi, jos Real Madrid pystyy nappaamaan Lopeteguin itselleen ilman minkäänlaisia seurauksia.

Seuraat tiiviisti päivittäin espanjalaista jalkapallomediaa, miten siellä on suhtauduttu tähän ratkaisuun?

– Kaksijakoisesti. Monet pitivät Lopeteguita hyvänä valmentajana Espanjan maajoukkueelle. Siinä ei ole ollut epäselvyyksiä – olihan Lopeteguin etappi maajoukkueessa tuloksellisesti ja usein myös pelillisesti kiitettävä. Mediat ymmärtävät kuitenkin myös sen, ettei kaksi päivää ennen MM-kisoja voi julkistaa siirtoa Real Madridin päävalmentajaksi. Valmentajan pitää olla se ensimmäinen, joka osoittaa sitoutumisensa omaan projektiinsa.

Täysin ilman vastuutta ei taida jäädä myöskään Real Madrid, joka ilmoitti juuri MM-kisojen alla Lopeteguin olevan joukkueen uusi päävalmentaja. Olisiko Real Madridin pitänyt odottaa ilmoituksen kanssa?

– Ehdottomasti. El Paísin mukaan Real Madridin seurapresidentti Florentino Pérez soitti Rubialesille vain muutamaa minuuttia ennen kuin seura julkaisi Lopeteguin sopimuksen. Rubiales pyysi Péreziä myöhäistämään tiedotetta siihen asti, kunnes Espanjan MM-kisat ovat päättyneet, ettei pelaajien valmistautuminen ja keskittyminen häiriintyisi.

– Pérez ei Rubialesin puheista piitannut ja Real Madrid julkaisi tiedotteen vain muutamaa minuuttia sen jälkeen, kun kaksikon välinen puhelu päättyi. Siinä saattaa olla myös yksi suuri syy, miksi Rubiales päätti antaa potkut Lopeteguille. Espanjan jalkapalloliittoa ei kunnioitettu tässä asiassa ollenkaan.

Miksi uskot, että Real Madrid halusi tulla asian kanssa ulos juuri nyt?

– Real Madrid on etsinyt viimeiset kaksi viikkoa itselleen aktiivisesti uutta valmentajaa. Seuran oli ilmoitettava uusi luotsi mahdollisimman nopeasti muista piittaamatta. Nyt kohteeksi joutui Lopeteguin työnantaja, eli Espanjan jalkapalloliitto.

– Real Madridin pukukopissa on tällä hetkellä useampi pelaaja, joiden tulevaisuus seurassa on kysymysmerkkejä täynnä. Uusi valmentaja oli saatava siten tietoon välittömästi ja sen myös Madrid teki Rubialesin pyynnöistä huolimatta.

– Espanjalaislehdistön mukaan Espanjan maajoukkueessa olevat Real Madridin pelaajat tiesivät Lopeteguin neuvottelevan Real Madridin kanssa sopimuksesta. Tiettävästi jotkut muut Espanjan maajoukkueen pelaajat saivat asian myös tietoonsa ja salaisuudesta tuli julkinen myös maajoukkueen sisällä.

Fernando Hierro on nyt kovassa paikassa, sillä jo kahden päivän kuluttua Espanja kohtaa Portugalin. Mitä uskot Hierron nyt sanovan pelaajille ja uskotko, että esimerkiksi pelitavassa nähdään jotain muutoksia?

– Hierrolla on Espanjan maajoukkueen sisällä todennäköisesti valtavasti kunnioitusta. Tällä hetkellä jokainen maajoukkueen jäsen tietää, miten vaikea tilanne on käsillä. Hierrolla on edessään lähtökohtaisesti vaikeat MM-kisat, mutta samalla entinen puolustaja oli paras hätävaihtoehto Lopeteguin korvaajaksi.

– Hierro lähti Venäjälle mukaan Espanjan maajoukkueen joukkueenjohtajana. Rubiales halusi maajoukkueen väliaikaiseksi valmentajaksi jonkun ryhmän sisältä, jottei maajoukkue kokisi liikaa muutoksia ennen kisojen alkua.

– Pelitavassa ei todennäköisesti nähdä juuri minkäänlaisia muutoksia. Kyseessä on täysin Lopeteguin joukkue, jonka Lopetegui on itse kasannut viimeisen kahden vuoden aikana. Espanjan pelitapa on selvä, eikä sellaista voi muuttaa muutamassa päivässä varsinkaan ennen MM-kisoja.

Miten uskot, että joukkueessa on reagoitu valmentajanvaihdokseen juuri ennen H-hetkeä?

– Veikkaan, että pelaajille koko draama tuli samanlaisena shokkina kuin muillekin. Kukaan ei osannut odottaa tällaista, kun Espanjan maajoukkue matkasi Venäjälle. Kukaan ei osannut odottaa sitä, että Lopetegui siirtyy Real Madridin valmentajaksi ja vielä vähemmän sitä, että penkin päässä perjantain ottelussa seisoo muu mies kuin Lopetegui.

– Kliseisesti todettuna jalkapallomaailmassa tällaiset tapaukset ovat kuitenkin arkipäivää ja varmasti monet joukkueen jäsenet ovat kokeneet samanlaisia yllätyksiä ennenkin. Tämä ei ole kuitenkaan missään nimessä ideaali tilanne maajoukkueelle, jonka valmistautuminen kisoihin oli ennen eilistä onnistunut.

Laskiko valmentajanvaihdos Espanjan osakkeita vai jopa nostiko?

– Mielestäni Espanjan osakkeet laskivat hieman, kuten on syytä odottaa tällaisen shokin jälkeen. Hierro tuntee kuitenkin täydellisesti Lopeteguin ja hänen metodinsa. Myös kisajoukkueen pelaajat ovat Hierrolle tuttuja. Olihan Hierro valitsemassa pelaajia Lopeteguin kanssa.

– Espanjalla on edelleen yksi vahvimmista joukkueista kisoissa. Pitää silti muistaa, ettei Hierrolla ole juurikaan kokemusta valmentamisesta – tällaisesta tasosta puhumattakaan. Espanjan jalkapalloliitto teki oikeanlaisen valinnan tietäen loistavasti myös sen riskit. Hierroon Espanja tuskin kaatuu, mutta perjantainen Portugali-ottelu saattaa tulla hieman liian aikaisin. Ja kisojen avausottelu on kenties se tärkein lohkovaiheen kannalta.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen