Tammelassa nähdään lauantaina Ilveksen maalin edessä bussi HJK:ta vastaan – ”Eivät he lähde yhtään mihinkään”

© Kuva: Juha Tamminen

Tampereen Ilves saa lauantaina Veikkausliigassa vastaansa hurjavireisen HJK:n. Helsinkiläiset saapuvat Tammelaan kuuden ottelun voittoputkessa.

Entinen mestarivalmentaja Ari Hjelm tietää, millainen ottelu kaksikon välillä on luvassa. Molemmat organisaatiot ovat vanhalle maajoukkuehyökkääjälle todella tuttuja, sillä Ilvekseen Hjelm meni pelaamaan jo nuorena poikana ja pelasi seuran edustusjoukkueessa yli kymmenen kautta. HJK:ssa Hjelm pyssytti maaleja uransa viimeisillä kausilla 1995-1996.

– Ilves pelaa Jarkko Wissin tyylillä. Hän sitouttaa koko joukkueen puolustamaan. Ilves ei puolusta kahdeksalla äijällä, vaan he puolustavat kymmenellä.

– Heidän maalille ei saa yhtään laukausta tai keskitystä helpolla. Ensimmäistä maalia on vaikea tehdä sinne. He panostavat täysin vastahyökkäyksiin ja erikoistilanteisiin. Sitten, kun he joutuvat hallitsemaan peliä, vaikeudet alkavat, Hjelm toteaa SuomiFutis-sivustolle.

Hjelmin näkemyksen mukaan Ilveksen on äärimmäisen tärkeä osua maaliin ennen vastustajiaan.

– Heidän pelinsä perustuu paljon siihen ensimmäiseen maaliin. Jos he tekevät itse sen, he puolustavat vielä kovemmin. Joukkue kaventaa ja liikkuu hyvin yhdessä. Jos vastustaja liikuttaa poikittain, Ilveksellä ei ole mitään hätää. Sitten kun he joutuvat ottamaan vastaan pystyliikettä ja puolustamaan pystysyöttöjä, heidän ongelmat alkavat.

Tampere Unitedin kolmeen SM-kultaan ja kolmeen SM-pronssiin aikanaan valmentanut Hjelm uskoo, että Ilves antaa suosiolla pallonhallinnan HJK:lle.

– Eivät he lähde yhtään mihinkään. He eivät edes yritä sitä. He odottavat sitä vastaiskun paikkaa. 0-0 on heille lähtökohtaisesti hyvä tulos, koska joukkue on hävinnyt kaksi ottelua putkeen. Jos he häviävät nyt, he ovat tappiokierteessä.

Tammelan nurmi voi aiheuttaa harmaita hiuksia tekonurmeen tottuneille klubilaisille.

– Keinonurmella on helpompi hallita pelejä, koska pallo liikkuu paremmin. Nurmella puolustaminen on paljon inhimillisempää. Siellä tulee pomppuja, pelaajat lentävät välillä perseelleen, pallo liikkuu hitaammin ja taklauksia tulee enemmän. Ne ovat sellaisia elementtejä joihin HJK ei ole tottunut. Kuinkahan paljon he ovat edes harjoitelleet nurmella? Hjelm kysyy.

Vähiin päin kaikki Ilveksen pelit nähnyt Hjelm nostaa joukkueesta esille kaksi yksilöä, vaikka korostaakin tupsukorvien pelin perustuvan joukkuepeliin.

– Joukkue ei ole yksilöiltään kauhean kova, eikä se pelaa kauhean kaunista jalkapalloa, mutta se tekee tulosta sillä tiiviillä puolustuspelillään.

– Hila (Mika Hilander) siellä pitää kovaa ääntä. Hän organisoi puolustusta samalla tavoin kuin Mikko Kavén aikoinaan.

Myös viisi maalia Veikkausliigassa iskenyt Marius Noubissi saa tietyllä tapaa kehuja.

– Hän voi tehdä maalin vaikka 30-40 metristä. Hän innostuu aina, kun hän saa pallon ja laukoo kauheita kanuunoita, joille Tammela ei välillä aina edes riitä.

– Ei hän ole mikään taitoniekka, mutta hänellä on sellainen ajatusmaailma, että ”jahas, pallo tuli jalkaan, minä käännyn ja tykitän”, ex-hyökkääjä arvioi.

Nykyisin Adeccon Länsi-Suomen aluejohtajana työskentelevä Hjelm aikoo katsoa intensiivisesti Veikkausliigan ohella myös MM-kisoja. 56-vuotias tamperelainen luottaa vanhan asuinmaansa Saksan iskukykyyn.

– Se ei ole vakuuttanut harjoituspeleissä, mutta se on turnausjoukkue. Kyllä se aina sieltä vain tulee.

– Ranska ja Brasilia voivat olla myös kovia. Neymar on tullut loukkaantumisen jälkeen takaisin, joten hänen kuormittamisensa on yksi avainkysymyksistä. Venäjää ei kannata myöskään aliarvioida. Isäntäjoukkueella on aina se vahva yleisön tuki takana. Myös Sveitsi voi yllättää.

Stuttgarter Kickersissä ja St. Paulissa Saksanmaalla pelannut Hjelm vetää kuitenkin hieman sanojaan takaisin, kun muistaa, että Sveitsin todennäköinen ensimmäinen pudotuspelivastus olisi Saksa.

– Harvoin futiksessa nähdään sitä jääkiekkoefektiä, että yllättäjiä tulee puskista. Kyllä futis on futista ja perinteet ovat aina perinteitä.

– Veikkausliigassakin voi sanoa, että HJK on muninut, jos se ei voita mestaruutta. HJK on itse itsensä pahin vihollinen, Hjelm toteaa.

Jesse Happonen

Voita 4 hengen matka Mestarien liigan puolivälierään: näin pääset mukaan.