Valmentajalegenda ihmettelee PS Kemin ratkaisua tiedottaa valmentajansa lähdöstä: ”Onko häntä uhattu potkuilla vai mitä”

© Kuva: Juha Tamminen
Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

PS Kemin päävalmentaja Jari Åhman ilmoitti jättävänsä seuran kauden päätteeksi. Åhman on työskennellyt kuusi vuotta Kemin joukkueessa, joista neljä viimeisintä vuotta päävalmentajana. Ratkaisu ilmoittaa lähtöpäätöksestä tässä vaiheessa kautta ihmetyttää valmentajalegenda Pekka Lyyskiä.

– En haluaisi kuulla tuollaista tietoa suomalaiselta koutsilta näin aikaisessa vaiheessa kautta. Se ei ole kivaa kuultavaa ja panee varmasti johtokunnan miettimään asioita. Itse en olisi tehnyt missään tapauksessa noin.

– En tiedä, onko häntä uhattu potkuilla vai mitä, mutta olisivathan he voineet olla suurelta yleisöltä asiasta hiljaa, Lyyski toteaa SuomiFutis-sivustolle.

PS Kemin alkukausi on ollut vaikea ja joukkue on juuttunut Veikkausliigassa sarjataulukon häntäpäähän. Lyyskin mukaan tieto tulevasta valmentajanvaihdoksesta voi vaikuttaa pelaajiin.

– Riski on tässä tapauksessa ilmeinen. Toivottavasti he tietävät, mitä tekevät. Joukkueessa on 20 pelaajaa, jotka kaikki käyttäytyvät omalla tavallaan.

Lyyski valmensi IFK Mariehamnia 14 kauden ajan ja ilmoitti lähdöstään vasta kauden päätöskierroksilla lokakuussa, kun hän jätti Grönvittin kauden 2015 päätteeksi.

– Tiesin sen melkein koko kauden, enkä kertonut sitä edes pojalleni, joka pelasi joukkueessa. Vain vaimoni sai tietää asiasta. Ilmoitin siitä pari peliä ennen kauden päättymistä, enkä tiedä oliko sekään optimaalinen aika, kokkolalainen kertoo.

Lyyski on seurannut aktiivisesti vanhan seuransa otteita Veikkausliigassa. IFK ei ole vakuuttanut. Saarelaiset ovat sijalla kymmenen, vain pisteen edellä Kemiä. Voittoa ei ole tullut viimeiseen seitsemään otteluun. Kaksikon välinen maanantain kohtaaminen on täten äärimmäisen tärkeä.

– Eihän siitä mihinkään pääse. Tappio tästä koettelisi joukkuetta todella paljon. IFK:lla on yskinyt puolustuspeli ja pelinrakentelu todella paljon.

– Joukkueessa on kaksi nuorta maalivahtia ja tehtävänjako ei ole oikein toiminut puolustuksessa. Parannusta tarvitaan joka osa-alueella. Mikään ei näytä nyt toimivan. Gabriel Petrovicin loukkaantuminen taisi olla isompi isku joukkueelle kuin kukaan osasi kuvitella, 64-vuotias Lyyski pohtii.

Veikkausliigan maalikuninkuuden viime kaudella voittanut Aleksei Kangaskolkka on jäänyt monien mielestä kärjessä liian yksin, myös Lyyskin.

– Jos vertaa muutamiin viime vuosiin, niin siellä oli Diego Assisia, Dever Orgillia ja Petteri Forsellia tukemassa häntä. Kentällä oli aina toinen kärki tai kymppipaikan pelaaja, jonka kanssa peli toimi. Vastaus on täten aika yksiselitteinen.

Lyyskin mukaan IFK:n nykymiehistöstä ei löydy siihen rooliin täysin sopivaa pelaajaa.

– Kangaskolkka ei ole suurten alueiden pelaaja. Hän on viimeisellä 25 metrillä vaarallinen, joten hän tarvitsee tukea.

Robin Sid sai mahdollisuuden, kunnes loukkaantui. Hänkin on ehkä parempi laidalla. Tällä hetkellä siihen ei ole heittää optimaalista vaihtoehtoa kääntämään tilannetta.

Lyyskin mielestä on vaikea ennustaa, kumpi lähtee viemään peliä IFK:n ja Kemin välisessä mittelössä.

– IFK on yrittänyt pelata kyllä parissa viime pelissä, mutta nyt edessä on vaikea peli paineiden ollessa kovat. Keminä lähtisin prässäämään kovaa ja yrittäisin saada pallonhallinnan.

Isoja muutoksia parina edellisenä kautena kokenut IFK tarvitsee nyt rohkaisupuheita joukkueen pelaamisen elävöittämiseksi.

– Kapteeniston pitää nousta esiin. Kristian Kojola ja Niklas Maripuu muodostavat sen kommunikaation rungon topparin ja keskikentän pohjapelaajan paikalta, Lyyski tietää.

Jesse Happonen


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!

Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!