Viime kauteen uransa lopettanut FC Hongan sankari puhuu jo jopa mitalista: ”Ei ole lainkaan mahdotonta”

© Kuva: Juha Tamminen

Ilari Äijälä pamautti viime vuoden liigakarsinnoissa ratkaisevan maalin Helsingin IFK:n verkkoon, kun espoolainen FC Honka taisteli itsensä takaisin Veikkausliigaan. Komean uran pelannut Äijälä päätti ripustaa nappikset naulaan kauden päätteeksi 31-vuotiaana. Arki on pitänyt miehen peliuran jälkeen kiireisenä.

– Olen vetäjä Punainen kortti rasismille -projektissa, joka edistää yhdenvertaisen liikunnan kehittymistä. Olen siinä osittain Pelaajayhdistyksen kautta. Sen lisäksi olen yksi alle 19-vuotiaiden EM-kisojen lähettiläistä. Työskentelen siis järjestömaailmassa, joka on tekemisissä paljon myös futiksen parissa.

– Kasvatustieteiden maisteriopinnot ovat myös aika loppusuoralla, perheellinen Äijälä valaisee SuomiFutis-sivustolle.

Viime viikolla alkaneet Venäjän MM-kisat ovat vasta saaneet vasenjalkaisen helsinkiläisen kaipaamaan vihreän veran taistoja.

– Nyt on paljon vaikeampaa olla ilman futista kuin talvella. Silloin en kaivannut sitä hiukkaakaan, Äijälä naureskelee.

Vielä hyvässä peli-iässä oleva laitapelaaja on luonnollisesti saanut kosiskeluja alemmilta sarjatasoilta.

– Kyselyitä on tullut Kakkosesta ja Kolmosesta. Olen yrittänyt kieltäytyä niistä kohteliaasti. Kyllä se ehkä tulevaisuudessa olisi kiva mennä höntsäämään johonkin. Nyt olen hieman kaivannut urheilua ja sitä fyysistä rääkkiä, johon 15 vuotta ammattijalkapalloilijana tottui.

Äijälä harmittelee, että liikunnalle ei ole jäänyt tarpeeksi aikaa, koska rauta on niin monessa tulessa mukana. Kiloja vyötärölle ei ole kuitenkaan kertynyt.

– Tässä on joutunut vähän jopa fiksummin katsomaan, paljonko syö, koska ei liiku enää niin paljoa. Sille on vaikea löytää nyt aikaa. Minun kroppaani ei kilot kuitenkaan hirveän helposti tartu, Äijälä toteaa.

Honka vakuuttanut

Äijälä on ollut todella vakuuttunut Hongan alkukaudesta Veikkausliigassa.

– Muutama tasuri olisi ihan hyvin voinut kääntyä myös voitoksi. Valmennus ja olosuhteet ovat Hongassa tosi hyvät ja siellä panostetaan pelin kehittymiseen. Kyllä se on tietynlainen futiksen korkeakoulu, kun Hongassa pelaa, maajoukkueessakin kertaalleen esiintynyt Äijälä kehuu.

Honka kohtaa keskiviikkona SJK:n. Ottelussa kohtaavat kaksi pallonhallintapeliin taktiikkansa perustavaa joukkuetta.

– SJK voi joutua suosiolla jättämään pallonhallinnan Hongalle, koska se on kotiareenallaan niin hyvä. SJK:n vaihtoehdoiksi jää kovaa prässääminen tai vetäytyminen alas, jolla horjuttaa Hongan kenttätasapainoa.

Äijälä lähtisi SJK:n näkökannalta tekemään kumpaakin.

– Pyrkisin olemaan monipuolinen. Honka rakentaa pelisuunitelmansa kuitenkin paljon vastustajansa mukaan, vähämaalista peliä odottava Äijälä pohtii.

Honka on tällä hetkellä sarjataulukossa viidentenä, mutta Äijälän näkemyksen mukaan potentiaalia on vielä parempaan sijaan sarjan päättyessä.

– Uskon ja toivon, että Honka löytyy silloin mitalinsyrjästä kiinni. Se ei ole lainkaan mahdotonta, jos joukkueelle rakentuu hyvä itseluottamus muutaman voiton avulla.

Jesse Happonen