Maajoukkueen jättänyt Mesut Özil ryöpytti futisliiton pomoa: ”Olen saksalainen vain silloin, kun voitamme”

© Kuva: Getty Images

Saksan maajoukkueen pitkäaikainen tähtipelaaja Mesut Özil yllätti median ja jalkapalloyleisön sunnuntai-iltana, sillä Arsenalin pelintekijä ilmoitti Twitter-tilillään vetäytyvänsä Saksan maajoukkueesta. Özilin päätös on epäilemättä pitkällisen harkinnan tulos, sillä hän julkaisi illan mittaan Twitterissä neljä sivua pitkän avoimen kirjeen ajatuksistaan ja motiiveistaan.

Turkkilaistaustaisen Özilin päätöksen taustalla on toukokuinen tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Kuvat Özilin, pelikaveri Ilkay Gündoganin ja Erdoğanin tapaamisesta levisivät nopeasti julkisuuteen ja nostattivat Saksassa melkoisen myrskyn.

Koko jälkipyykkiä ei missään vaiheessa kunnolla pesty, mutta tapaus Erdoğan pysyi sitkeästi tapetilla. Özilille ja Gündoganille vihellettiin Saksan maaotteluissa, ja monien mielestä kiistanalainen kohtaaminen oli myös iso syy Saksan MM-floppaamisen taustalla. Gündogan astui jossain vaiheessa julkisuuteen tapaamista kommentoimaan, mutta Özilin ulostuloa saatiin odottaa aina tähän päivään saakka. Ja kun sellainen saatiin, oli sisältö varsin suoraa tai jopa tylyä, ja sanat tarkkaan harkittuja.

29-vuotias Özil ripittää kirjeessään ankarin sanankääntein mediaa, kannattajia ja yhteistyökumppaneitaan ja kertoo avoimesti itsensä ja perheensä saamista vihapuheviesteistä ja uhkauksista. Pelaajan mukaan saksalaismedia käytti tapahtunutta oikeistopropagandan välineenä ja löysi hänen turkkilaistaustastaan syyn Saksan MM-fiaskolle.

Voimakkaimmin Özil hyökkää kuitenkin Saksan jalkapalloliiton puheenjohtajan Reinhard Grindelin kimppuun. Özil nostaa esiin jopa Grindelin Saksan liittoparlamentissa vuonna 2004 antamia islamofobisia ja monikulttuurisuutta vastustavia lausuntoja, joita hän itse pitää ”unohtumattomina ja anteeksiantamattomina”. Tällaisen ajattelun Özil uskoo johdattelevan Grindelin käyttäytymistä edelleen.

– Kun yritin selittää Grindelille taustani ja perimäni olevan kuvan ottamisen takana, hän oli paljon kiinnostuneempi puhumaan omista poliittisista näkemyksistään ja vähätteli mielipidettäni, Özil kirjoittaa.

Özil muistuttaa, että häntä on pidetty erinomaisena esimerkkinä sopeutumisesta saksalaiseen yhteiskuntaan ja hän on myös tehnyt erittäin paljon hyväntekeväisyystyötä. Siinä, missä maajoukkuevalmentaja Joachim Löw ja johtoryhmän jäsen Olivr Bierhoff tukivat häntä, halusi Grindel tehdä hänestä ”syntipukin”.

– Grindelin ja hänen tukijoidensa silmissä olen saksalainen kun voitamme, ja maahanmuuttaja, kun häviämme. Se johtuu siitä, että vaikka maksan veroja Saksaan, teen lahjoituksia kouluille ja voitin MM-kultaa Saksan paidassa vuonna 2014, yhteiskunta ei vieläkään hyväksy minua. Minua kohdellaan ”erilaisena”, Özil kuvailee.

Kirjeensä päätteeksi Özil heittää haikein mielin hyvästit Saksan maajoukkueelle.

– Saksan jalkapalloliitolta ja muilta saamani kohtelun takia en enää halua kantaa Saksan maajoukkuepaitaa. Tunnen olevani ei-toivottu ja minusta tuntuu siltä, että kaikki se, mitä olen saavuttanut vuoden 2009 maajoukkuedebyyttini jälkeen, on unohdettu.

– Ihmisten, joilla on rodullisesti syrjivää taustaa, ei pitäisi päästää työskentelemään maailman suurimmassa jalkapalloliitossa, jossa on paljon pelaajia, joilla on juuria kahdessa eri maassa. Heidän asenteensa eivät yksinkertaisesti heijasta heidän muka edustamiaan pelaajia, Özil lataa.

– Raskain sydämin ja harkittuani pitkään viimeaikaisia tapahtumia olen päättänyt, etten enää pelaa Saksan maajoukkueessa, koska tunnen tätä rasismia ja epäkunnioitusta. Kannoin Saksan paitaa aina suurella ylpeydellä, mutta en enää.

– Päätös on ollut äärimmäisen vaikea tehdä, sillä olen aina antanut kaikkeni pelikavereilleni, valmennusjohdolle ja Saksan hyville ihmisille. Mutta kun korkea-arvoiset DFB:n (Saksan palloliiton) johtohenkilöt kohtelevat minua siten kuten he ovat tehneet, halveksuvat turkkilaisia juuriani ja käyttävät minua itsekkäästi poliittiseen propagandaansa, mittani on täynnä.

– En pelaa jalkapalloa sen vuoksi, enkä aio vain istua tekemättä mitään. Rasismia ei pidä ikimaailmassa hyväksyä, viisi kertaa Saksan vuoden jalkapalloilijaksi valittu Özil päättää julistuksensa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.