Maarianhaminan IFK:lla ja SJK:lla on sunnuntaina edessään massiivinen ottelu, kun joukkueet kohtaavat saarella. Kumpikin joukkue tarvitsee ottelusta kipeästi pisteitä. Viime kauden päätteeksi komean uransa päättänyt IFK-legenda Jani Lyyski kertoo ottelun lähtökohdat.

– Molemmat joukkueet ovat alisuorittaneet. Yleensä siinä tilanteessa valmentaja vaihtuu tai tulee uusia pelaajia.

IFK teki vastikään sopimukset maalivahti Igor Levtsenkon, toppari Hamed Coulibalyn ja keskikenttäpelaaja Keaton Isakssonin kanssa.

– IFK on kartoittanut, mille paikoille se tarvitsee vahvistusta. Nyt tuli maalivahti ja toppari, koska maalimäärät omiin ovat olleet korkealla. Se pitää saada nyt kuriin, jos haluaa selvitä sarjassa.

Etenkin KuPS:sta tulleen Coulibalyn hankinta lämmitti entistä topparia.

– Hän on juuri sen tyyppinen pelaaja, mitä he tarvitsevat.
Maarianhaminan kaupungilla on huudeltu jo Jani Lyyskin nimeä takaisin puolustuslinjaan, jotta kurssi kääntyisi.

– Lyyskin pelit on kyllä pelattu. Lyyski ei olisi minkäänlainen vahvistus kentällä, pukukopissa ehkä. En edes muista, milloin olen ottanut viimeksi spurtin, Lyyski naureskelee.

Kun joukkueeseen tulee kerralla monta pelaajaa, lopputulos saattaa olla arvoitus.

– Siinä voi käydä kyllä miten vaan. Toivottavasti se herättäisi joukkuetta ja antaisi hieman energiabuustia. Tällaisella pienellä paikkakunnilla myös persoonien pitää olla sopivia. Sellaisia hyviä tyyppejä, seuraikoni aprikoi.

Sunnuntain ottelun tärkeyttä ei voi vähätellä.

– Ottelu on todella tärkeä. Jos SJK voittaa, he karkaavat. Siinä kohtaa aletaan sitten kamppailu Tepsin kanssa. En laske enää Kemiä mukaan putoamistaisteluun. He ovat melkein luovuttaneet. Parhaat pelaajat annetaan pois, joka on aika harmillista. Toki sen ymmärtää, jos on rahapula.

– Nyt olisi tosi, tosi, tosi tärkeä välttää tappio. Ottelusta tulee todennäköisesti tosi tasainen, mutta se voi päättyä silti vaikka 3-0 toiselle. En pysty veikkaamaan tähän mitään, mutta toivon vain, että IFK ei häviäsi. Toivon, että he pysyvät sarjassa. Tavoitteet olivat paljon korkeammalla, mutta nyt pelataan enää vain sarjapaikan puolesta.
Myös pelaajat tietävät varmasti ottelun panokset.

– Jännitys pitäisi saada otteista pois. Se kumpi pystyy pelaamaan rennommin, todennäköisesti voittaa ottelun, Lyyski arvioi.

SJK vahvisti rivejään IFK:n tavoin kolmella pelaajalla. Joukkueeseen saapuivat ukrainalainen Denis Oliynyk sekä päävalmentaja Alexei Eremenkolle FF Jarosta tutut Shahdon Winchester ja Peter Opiyo.

– Hyviä värväyksiä, koska he ovat valmentajalle tuttuja pelaajia. Eremenko on hyvä kouluttamaan pelaajia ja saa heistä paljon irti.

Lyyski on ihmeissään, että kyseiset kaksi joukkuetta ovat pelanneet niin heikon kauden.

– Molemmilla joukkueilla on hyviä pelaajia. IFK:n 11 parasta pelaajaa ovat todella hyviä, ja heillä pitäisi pärjätä Veikkausliigasa hyvin.

Ex-topparin mukaan IFK:n pelissä on näkynyt karulla tavalla Gabriel Petrovicin poissaolo. Kahdella edellisellä kaudella isossa roolissa ollut keskikenttäpelaaja on pystynyt pelaamaan vain kahdessa Veikkausliigan ottelussa tänä vuonna.

– Minulla on kovat odotukset, kun hän tulee takaisin. Hän on juuri sellainen pelaaja, jota IFK kaipaa. Petrovic on harjoitellut jo parin viikon ajan, ja hän pystyy kyllä nostamaan joukkueen tasoa, jos pysyy ehjänä.

– Kopissa hän on hiljainen kaveri, mutta kentällä hän näyttää sitä johtajuutta. Hän herättelee joukkuetta taklauksillaan ja pelaa joka ikisen tilanteen loppuun. Petrovic pelaa jokaisen pelin kovalla tasolla. Hänellä on aina sata lasissa, meni stten hyvin tai huonosti, Lyyski ylistää.