Entinen 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentaja ja kesken tämän kauden potkut SJK:n peräsimestä saanut Tommi ”Auge” Kautonen ei ole jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan.

Päinvastoin, Kautonen on seurannut silmä tarkkana jalkapalloa – niin MM-kisoja kuin Veikkausliigaakin. Veri vetää taas mukaan jalkapalloon.

– Nyt katsotaan eteenpäin, mitä seuraavaksi tehdään. Veri vetää jalkapallon pariin, totta kai. Olen sitä niin kauan ammatikseni tehnyt. Enkä ole miettinyt, mitä alan oikeasti tehdä isona, Kautonen sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– En tietenkään ole iloinen siitä, miten oma kauteni päättyi. Se oli pettymys kaikille. Mutta takaiskutkin kuuluvat jalkapalloon. Tulen täältä entistäkin vahvempana takaisin. Nyt olen ikään kuin takaisin koulun penkillä: seuraan jalkapalloa ja opiskelen sitä, kuten aina ennenkin.

Viime aikoina Kautonen on miljoonien muiden jalkapallon ystävien tavoin seurannut Venäjän MM-jalkapalloa. Lempinimen ”Auge” saksalaisen suurpelaaja Klaus Augenthalerin mukaan saaneen Kautosen oma suosikki putosi jo alkulohkovaiheessa.

– Ei ole mikään salaisuus, että olen saksalaisen jalkapallon ystävä ja Saksa-fani. Minulle ja muille Saksan kannattajille nämä kisat olivat suoraan sanoen tuskalliset. Kisat menivät lievästi sanoen penkin alle.

– Täältä Suomesta käsin on vähän vaarallista lähteä miettimään, mikä meni vikaan. Emme tiedä taustoja, emme tunnelmaa valmistautumisessa, joukkueen sisäistä kemiaa… Mutta jos asiaa tarkistelee vain pelien perusteella, voisi sanoa, ettei homma toiminut. Miksi?

– Vaikutti, ihan mutupohjalla, ettei joukkuetta oltu uusittu tarpeeksi rajusti. Joku määrä pelaajia oli selvästi liian pitkään mukana. Se sitten näkyi kylläisyytenä.

Kautonen ihmettelee monen muun tavoin myös Joachim Löwin valintoja – tai tässä tapauksessa sitä, ettei yhtä tiettyä pelaajaa valittu.

– Jos nyt yhden pelaajan nostaa esimerkiksi, en ymmärrä, miten Leroy Sané ei mahtunut mukaan. Sama pätee muutamaan muuhun nuorempaan pelaajaan. Sen sijaan matkassa oli vaikkapa Mesut Özil, jota ei näyttänyt kiinnostavan lainkaan, mitä kentällä tapahtui.

– Hän on jo saavuttanut paljon: maailmanmestaruuden ja uuden, pitkän sopimuksen Arsenalin kanssa. Ehkä juuri nämä seikat näkyivät hänellä ja parilla muullakin pelaajana tyytyväisyytenä. No, Saksa tulee takaisin entistäkin kovempana, se on varma, Kautonen vakuuttaa.

Englannille hatunnosto

Jos ei Saksa onnistunut muuttumaan, mainitsee Kautonen yhden joukkueen, jonka ilme on ilahduttanut. Se joukkue on Englanti.

Gareth Southgate on rohkeasti pudottanut kokeneita nimimiehiä pois ja nuorentanut joukkuettaan. Oikeastaan nuorennus alkoi jo Roy Hodgsonin aikana, mutta Southgate on jatkanut siitä vielä rohkeammin.

– Englanti on ollut ennakkoluuloton ja se on näkynyt kentällä. He ovat pelanneet kivaa futista: syöttelevää, aktiivista ja raikasta. Ihan joka Englannin joukkueesta ei ole näin voinut sanoa. Nyt voi.

Lauantaina Englannilla on edessään puolivälierä ja vastassa Ruotsi. Englannin tavoin Ruotsi saa Tommi Kautoselta kehuja.

– Ruotsia on todella vaikea voittaa. Sen näkee hyvin, kun katselee sitä listaa joukkueista, jotka Ruotsi on pudottanut kisoissa tai kisoista pois. Kun miettii tulevaa, tuntuu jotenkin tähtiin kirjoitetulta, että Ruotsi hoitaa vielä Englanninkin kotiin. Mielestäni Ruotsi on ikävin mahdollinen vastustaja Englannille juuri nyt.

– Jos vertaa näitä joukkueita ja niiden pelaajia, pitäisi Englannin ilman muuta jatkaa. Siellä on enemmän taitoa, laatua ja kyvykkyyttä. Mutta Ruotsi osaa pelata joukkueena niin hyvin ja niin tehokkaasti, että Englannilla tulee vaikeaa.

– Eikä Ruotsi ole niin nimetön kuin sanotaan: mitään supertähtiä joukkueessa ei ole, mutta tähtien takana pelaavia pelaajia kyllä. Otetaan nyt vaikkapa Emil Forsberg, joka pelaa Leipzigissa isossa roolissa koko ajan.

Yhden seikan Kautonen haluaa tuoda vielä esiin. Se taas puoltaa Englannin menoa jatkoon.

– Tämä Englanti on murtanut paljon myyttejä brittijoukkueista. Kolmen alakerta, ei skandaaleja, hyvä yhteishenki ilman isoja egoja. Kruununa vielä se, että joukkue voitti vihdoin rankkarikisan! Ehkä se sitten viittaa siihen, että yksi myytti murtuu lisää ja Ruotsi kaatuu.

Veikkausliigaa HJK:n tahdissa

Kautonen on seurannut tarkasti myös Veikkausliigaa, vaikka varsinaiset työt loppuivat SJK:n ruorissa lyhyeen. Kautosen näkemyksen mukaan HJK marssii odotettuun mestaruuteen.

– HJK ei ole mielestäni pelannut vielä sillä tasolla, mihin joukkue pystyy. Mutta Klubin perustaso on niin korkea, että pisteitä tulee tasaisesti. Koska HJK pystyy ylivoimaisesti tasaisimpaan suoritukseen jatkuvasti, ero haastajiin kasvaa.

– Veikkaan, että syyskuun alussa homma on selvä. Klubi menee mestaruuteen.

Tyvipäässä kilpailu on Kautosen näkemyksen mukaan kovempaa. Jo tulevana lauantaina pelataan iso ottelu, kun TPS isännöi Kemiä Turussa. Kemi on valahtanut sarjan viimeiseksi. TPS on kaksi pistettä perässä toiseksi viimeisenä.

– Nämä joukkueet tietysti povattiin sarjan hännille jo ennen kauden alkua. Lauantaina pelataan isoilla panoksilla. Jos TPS voittaa, kasvaa ero henkisesti raskaaksi. Silloin lähin tavoite ei ole enää yhden voitetun ottelun päässä. PS Kemin tilanne peliin on selvä: hävitä ei yksinkertaisesti saa.

– PS Kemin tilanne ei muutenkaan näytä hyvältä. En tiedä taustoja, mutta valmentajan vaihtaminen ei äkkiseltään vaikuta ihan oikealta ratkaisulta. Pelaajia ei liiaksi ole, joukkue on vetänyt pelejä vajaalla vaihtopenkillä.

– Siirtoikkunan aukeamisen jälkeen tapahtuu varmaankin jotain, mutta onko silloin liian myöhäistä? Eniten huolettaa se, että mikä on seuran tulevaisuus, jos putoaminen tulee. Toivottavasti hyvä.

Lauantain pelissä joka tapauksessa haetaan isoja asemia tulevaan. Kautosella on Ruutu-palvelussa televisioitavaan otteluun vain yksi suosikki.

– Kyllä se on TPS. He pääsevät pelaamaan kotona ja siitä on ilman muuta apua. Kuulin, että Kemi on leirittänyt Etelä-Suomessa ennen ottelua eikä peli Klubiakaan vastaan ollut mikään katastrofi. Mutta uskon silti, että TPS voittaa ja ottaa vahvan etulyöntiaseman putoamiskisassa.