Moni suomalainen saattoi hieraista silmiään vajaa kuukausi sitten tulleen siirtouutisen johdosta, sillä Suomen poikamaajoukkueissakin taannoin esiintynyt Elias Tamburini sai tuolloin sopimuksen Islannin pääsarjaseura Grindavikiin. Suomalaisia ei Islannissa ole esiintynyt kuin kourallinen, mutta 23-vuotias Tamburini valtasi Grindavikin 3-4-3 -pelijärjestelmässä välittömästi omakseen vasemman wingbackin paikan. Olkoonkin, että hän itse kuvitteli joutuvansa tyytymään aluksi vaihtomiehen paikkaan.

Tamburini pelasi Suomessa viimeksi kesällä 2014, ja siirtyi sitten pelaamaan ja opiskelemaan psykologiaa Virginian teknilliseen yliopistoon. Islantiin hän päätyi kämppäkaverinsa suosituksesta.

– Kämppä- ja joukkuekaverini Jón Ingason pelasi itse Grindavikissa viime kesänä. Hän kertoi, että joukkue tarvitsi vasenta pakkia. Hänen mielestään olin potentiaalinen pelaaja sinne, Tamburini kertoo Byyrin tekemässä haastattelussa (koko jutun voi lukea täältä).

Seuraavaksi Tamburini lähetti Grindavikin valmentajalle videoita peleistään, mutta sopimusta ei haluttu solmia ilman testijaksoa.

– Sovimme, että lähden Islantiin näytille heti, kun valmistun.

Tamburini sai alkuvuodesta myös tarjouksia USA:n toisen sarjatason USL:n joukkueilta, mutta mies halusi hoitaa loppusuoralla olleet opintonsa valmiiksi. Valmistuminen tapahtui lopulta vain pari päivää ennen Islannin talven siirtoikkunan sulkeutumista, eikä testijaksoa ehditty näin toteuttaa ajoissa.

– Harjoittelin seuraavat pari kuukautta joukkueen kanssa ja pyrin antamaan valmentajalleni mahdollisimman hyvät näytöt. Matsit seurasin katsomosta, koska en ollut pelikelpoinen, Tamburini kertoo pitkäjänteisyydestään.

Nyt Grindavik on mukana taistelussa europaikoista, ja Tamburini nauttii valmentajan luottamusta. Islannin pääsarjan tasoa hän pitää parempana kuin odotti.

– Koutsi tietää vahvuuteni, joita ovat nopeus ja hyökkäyksien tukeminen. Yliopistosarjassa piti olla hyvässä kunnossa, ja kehityin siellä fyysisesti. Etenkin räjähtävyyteni on kehittynyt paljon.

– Islannin pääsarja on tasoltaan todella paljon parempi kuin Yhdysvaltojen yliopistosarja. Täällä on runsaasti älykkäitä, taitavia ja kokeneita pelaajia. Pallo liikkuu todella nopeasti, suomalainen kehuu.