Nicholas ”Niki” Otaru siirtyi jalkapallon parista opiskelumaailmaan lopullisesti vuoden 2017 alussa. Mies pelasi Veikkausliigassa yhteensä 205 ottelua FC Hongan ja RoPS:n paidassa.

Entisen laitapelaajan vanhat joukkueet kohtaavat perjantaina Veikkausliigassa. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla, kun RoPS on sarjassa toisena ja Honka vaanii kolmantena.

– Hongalla on ollut alusta alkaen tosi laadukas nippu. He olisivat voineet saada alkukaudella enemmänkin pisteitä.

– RoPS:n nipusta en tunne enää montaa pelaajaa, mutta he pistävät palloa maalille, pelaavat todella aktiivista futista ja ovat todella vaarallisia, Otaru toteaa SuomiFutis-sivustolle.

Yksi Otarulle tuttu pelaaja Rovaniemeltä on Aleksandr ”Boris” Kokko, joka on miehen hyvä kaveri.

– Toivottavasti Kokko pääsee vielä muutamaan peliin. Hänen olisi tärkeä laittaa itsensä nyt täyteen kuntoon, jotta hän pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Kokko muodostaisi Vahid Hambon kanssa melkoisen kärkiparin.

– Se olisi kookas pari ja siinä olisi ainakin maalinälkäisiä hyökkääjiä. RoPS:n taktiikalla heille voisi lyödä sitä palloa. He ovat vaarallisia boksissa ja kumpikin pystyy pitämään palloa.

Myös Hongan riveistä löytyy kookas kärki, jolle kelpaa pistää palloa boksiin. Macoumba Kandji on kenties sarjan kuumin pelaaja tällä hetkellä.

– Kandji on erittäin laadukas pelaaja Veikkausliigaan. Hän on tosi fiksu pelaaja, röyhkeä, mutta samalla vaatimaton. Hän tunkee itsensä väkisin maalipaikkoihin. Hänellä on fysiikka kunnossa. Juttelin tässä yksi kerta Kandjin kanssa ja hän sanoi minulle, ettei aio lopettaa jalkapalloa koskaan. Hän pelaa todella sydämellä, Otaru kertoo.

Rovaniemellä muuttunut moni asia

RoPS on tehnyt nousua viime vuosina Veikkausliigan terävimmälle huipulle. Osoituksena tästä on hopeamitali vuodelta 2015. 32-vuotias Otaru pelasi Rovaniemellä kaudet 2013-2014. Hänen mukaansa seura on kehittynyt noistakin vuosista.

– Olin Rovaniemellä kesällä ja pääsin tutustumaan seuraan. Siellä on uusittu stadikka ja muutkin fasiliteetit on laitettu kuntoon. Pakko sanoa, että asiat ovat siellä nyt paremmin kuin minun aikana. Nyt pelaajille on aamupalat ja välipalat. Uskon, että Helsingistä tulleet nuoret pääsevät keskittymään siellä pelkästään futikseen.

– Kyllä minunkin aikana asioita hoidettiin hyvin, mutta esimerkiksi suihkuun ei voinut aina mennä pelin jälkeen, kun se ei toiminut. Nyt nuo asiat on laitettu kuntoon ja fasiliteetit ovat Veikkausliigassa ihan huipputasoa.

RoPS:n olosuhteet menneet rutkasti eteenpäin. Kuva: Juha Tamminen.

Rovaniemellä pääsee keskittymään olennaiseen.

– Jos haluaa elää rauhassa ja keskittyä pelkkään futikseen, niin kannattaa mennä Rovaniemelle, Otaru kehuu.

Vaikka nykyään Veikkausliiga-stadioneilla suihkuissa virtaa lämmin vesi, ei Otaru ole ikävöinyt viheriöille.

– Aina välillä se on kutkuttanut, mutta kuilu pelaamiseen on nyt suurempi kuin koskaan. Puistofutishöntsät ovat antaneet minulle hyvää fillistä. Siirsin painopisteitä elämässäni vain muuhun, joten en ole katunut lopettamispäätöstä.

– Tällainen hetkellinen vapaus on kivaa. Nyt saan itse päättää aikatauluistani. Kaikki on itsestäni kiinni. Joko menen esimerkiksi luennolle tai sitten en mene. Veikkausliigassa pelatessa rytmitys oli aikataulujen suhteen todella tiukka. Hongassa sain kalenterin, johon oli merkattu seuraavat seitsemän kuukautta. Kaikki oli tiukasti rytmitetty, kolmannen vuotensa Tampereen yliopistossa aloittava Otaru kertoo.

Perjantain ottelusta Otaru odottaa tasaista. Hän toivoo kummallekin joukkueelle menestystä.

– Vähämaalinen peli tulee. Joku 1-1 voi olla aika todennäköinen.

– Veikkaan, että Honka pitää tuon liitonsa. He luottavat heidän pitkäjänteiseen työhön. Kummallekin joukkueelle toivon mitalia. Minulla on molempiin iso tunneside.