Veikkausliigassa nähdään sunnuntaina todellinen huippukamppailu, kun neljäntenä oleva KuPS isännöi sarjakärki HJK:ta. KuPS:n suurimpiin seuraikoneihin kuuluva Ilja Venäläinen tietää, että ottelua odotetaan Kuopiossa vesi kielellä.

– Se on tietysti ”lassikko”, niin kuin täällä päin sanotaan. Kummallakin joukkueella on tarvetta pisteille. HJK:lla on ollut viime peleissä tuloksellisesti vaikeaa ja KuPS tarvitsee voiton, jotta se pysyy mitalinsyrjässä kiinni, ex-maalitykki toteaa Suomifutis-sivustolle.

– Vastassa ovat perinteiset joukkueet ja HJK on isoin seura Suomessa. Se aiheuttaa täällä tietynlaisen latauksen ja tuo peliin sen Klubi-lisän, eli 500 katsojaa enemmän, Venäläinen jatkaa.

KuPS on pelannut viime peleissä vahvasti tuloksellisesti ja joukkue on noussut takaisin mitalikamppailuun pienoisen suvantovaiheen jälkeen.

– KuPS:lla on alla kolme voittoa vaikean jakson jälkeen ja toiveet mitalista elävät jälleen seuraajien parissa. Joukkueelle on tullut pitkin kautta hyviä ja huonoja jaksoja. Nyt joukkueella on alla nollapeli, joka ei ole niin yleistä tällä kaudella. Joukkueessa on myös hyvä taistelu pelipaikoista.

KuPS:n riveissä pelaa kertaalleen jo Huuhkajiin valittu Rasmus Karjalainen. Hyökkääjä on tehnyt Veikkausliigan 22 pelaamassaan ottelussa 14 maalia, jolla hän on jaetulla maalipörssin kärkipaikalla.

Karjalaisen maalitahti on kuitenkin hiipunut alkukaudesta. Ensimmäisissä 11 ottelussaan hän teki yhdeksän liigaosumaa. Jälkimmäisissä 11 ottelussa hän on osunut enää viidesti.

– Se on varmasti vaikuttanut, että Lucas Rangel tuli hyökkäykseen uutena kaverina ja hän on heti onnistunut maalinteossa. Välillä näytti siltä, että ”Rassen” askel ei ole ihan yhtä tehokas kuin alkukaudella. Hyökkääjille tulee välillä jaksoja, kun ei mene mistään ja välillä sitten joka pomppu menee sisään, Venäläinen toteaa.

Karjalaisella on mahdollisuus rikkoa KuPS:n yhden kauden maaliennätys. Hän on vain kolmen maalin päässä kyseisestä kunniasta.

Markku Hyvärinen teki vuonna 1966 yhteensä 16 sarjamaalia. Olavi Rissanen toisti tempun viisi vuotta myöhemmin.

– Hän lupasi minulle stadionin käytävillä rikkovansa sen. Lupaukset on syytä pitää. Oma odotusarvoni on, että hän rikkoo sen. Olisihan se hienoa, jos joukkue saisi mitalin ja hän voittaisi maalikuninkuuden. Maaleja pitäisi alkaa kuitenkin tekemään, sillä (Macoumba) Kandji tulee kovaa, Venäläinen toteaa Honka-hyökkääjästä, joka nousi lauantaina maalimäärässä jo Karjalaisen rinnalle.

Venäläinen aikoo mennä poikansa kanssa paikan päälle katsomaan, kun Karjalaisen ennätysjahti jatkuu sunnuntaina. Hyökkääjälegenda odottaa ottelusta tasaista kamppailua.

– HJK on ollut KuPS:lle vuosien saatossa ihan hyvä vastustaja. Siitä ei ole ollut mitään peikkoja, toisin kuin Hongasta ja Ilveksestä aikoinaan oli. HJK:n sisältä on tullut säteilyä mediaan asti, että siellä kinastellaan. Toivottavasti he kinastelevat myös tänään.

– Odotan ihan tasaista peliä. KuPS on ollut vahvoilla, kun se pääsee pelaamaan omilla vahvuuksillaan. Se on ollut vaikeuksissa, kun vastassa on ollut joukkue, joka puolustaa alhaalta.

– HJK ei ole sellainen, tai jos on, niin se olisi hieno taktinen yllätys, Kuopion kaupungin liikuntapalvelusuunnittelijana nykyään työskentelevä Venäläinen ennakoi.