Kun ensi viikon torstaina 30.8. Monacossa arvotaan Mestarien liigan alkulohkot, vietetään samalla myös UEFA:n palkintogaalaa. Tilaisuudessa saavat tunnustuksia viime kauden parhaat pelaajat, mutta samalla jaetaan myös uusi #EqualGame-palkinto. Sen vastaanottaa georgialainen Guram Kashia.

UEFA

@UEFA
Guram Kashia 🇬🇪 will receive the first ever #EqualGame award, for his unwavering support of the LGBT community 🏳️‍🌈 👏

Read more about Guram's story
👉 uefa.com/insideuefa/abo

San Jose Earthquakes

@SJEarthquakes
NEWS: Quakes defender Guram Kashia to receive @UEFA’s #EqualGame Award for his public stand for the LGBTQ community. 🏳️‍🌈

Congratulations, Guram! sjeq.co/sada30lvyXr

Kashia pelasi viime kaudella Eredivisien Vitessessä, ja kantoi joukkueen kapteenina sateenkaarin värein kuvitettua hihanauhaa. Solidaarinen ele sai Kashian kotimaassa aikaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastustavien mellakoita, joissa heiteltiin savupommeja ja soihtuja.

Georgian jalkapalloliiton toimiston edustalla poltettiin sateenkaarilippu, ja loukkaukset kohdistuivat myös Kashiaan. Häntä uhkailtiin, ja häntä vaadittiin pudotettavaksi maajoukkueesta. Silti Kashian pää ei ole kääntynyt painostuksen alla.

– Tulen aina puolustamaan tasa-arvoa ja yhtäläisiä oikeuksia jokaiselle, missä ikinä pelaankaan, Kashia totesi BBC:n mukaan.

– Uskon tasa-arvoon riippumatta siitä, mihin uskoo, ketä rakastaa tai kuka onkaan.

Kashia oli vielä syksyllä Georgian maajoukkueen varakapteeni, mutta kesäkuussa hänet nimettiin maajoukkueen kapteeniksi.

#EqualGame-palkinto myönnetään pelaajalle, joka ”toimii roolimallina” ja ”edistää monimuotoisuutta ja saavutettavuutta eurooppalaisessa jalkapalloilussa”.

– Jalkapallo on sosiaalista muutosta edistävä voima. Ihmiset, jotka ovat oman yhteisönsä roolimaaleja ja jotka käyttävät urheilua hyvään tarkoitukseen ansaitsevat siitä palkinnon, UEFA:n puheenjohtaja Aleksandr Ceferin toteaa.

31-vuotias Kashia pelaa tätä nykyä MLS:n San Jose Earthquakesissa.

San Jose Earthquakes

@SJEarthquakes
"I always will be behind the equality in human beings on the pitch & off the pitch."

Guram Kashia reacts to winning @UEFA’s #EqualGame Award! 🙏

UEFA

@UEFA
Guram Kashia 🇬🇪
1️⃣st #EqualGame award winner
Supporter of LGBT community ✊ 🌈

Heres’s what our President, Aleksander Čeferin had to say about it...