Näkökulma: Onko Roman Eremenkolle tilaa Huuhkajissa?

© Kuva: Juha Tamminen
Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Huuhkajat avasi Nations Leaguen upeasti kahdella voitolla, kun Unkari ja Viro kaatuivat kotikentällä. Pelit jatkuvat lokakuussa kahdella ottelulla. Marraskuussa ratkaistaan lohkon voittaja, ja tuolloin Markku Kanervalla saattaa olla yksi kortti lisää pakassaan. Pitäisikö se kortti käyttää vai pantata hihaan pahan päivän varalle?

Katso Suomen lohkon tilanne täältä.

Roman Eremenkon pelikielto päättyy 6. lokakuuta. Suomen A-maajoukkueen 2010-luvun kirkkain tähti on tällöin kärsinyt kahden vuoden kilpailukieltonsa jäätyään kiinni kokaiinin käytöstä. Kiellon aikana Eremenko ei ole saanut osallistua minkään joukkueen toimintaan.

Vain Eremenko itse voi tilanteestaan kertoa julkisuuteen.

Kaksi kuukautta ennen kiellon päättymistä Eremenko sai aloittaa harjoittelun seurajoukkueen mukana. Mies siirtyi harjoittelukiellon päättymisen jälkeen Moskovan Spartakiin. Pelituntuma on kuitenkin vielä hämärän peitossa, ja se selviää vasta, kun Eremenko palaa kentille kilpailullisessa ottelussa.

Turhaa haihattelua vielä

Eremenkon paluu Huuhkajiin on vielä melko kaukainen ajatus. Harva tietää ensinnäkään, mitkä ovat Eremenkon omat visiot A-maajoukkueen suhteen. Päävalmentaja Kanervalla saattaa olla vihiä näistä suunnitelmista, mutta vain Eremenko itse voi tilanteestaan kertoa julkisuuteen. Lisäksi A-maajoukkueen paidan pukeminen vaatii ehdottomasti sitä, että mies istuu median eteen ja kertoo missä mennään, ja missä mentiin vikaan.

Sen jälkeen, kun nämä ulostulot on hoidettu, voidaan keskustella pelillisestä panoksesta. Siitä, mikä Eremenkon taso tällä hetkellä on ja riittääkö se Huuhkajiin. Kahden voitetun ottelun jälkeen A-maajoukkueeseen ei noin vain kävellä.

Vaikka Eremenko olisi yhtä hyvässä iskussa kuin ennen doping-käryään, päävalmentajalla on aina iso kynnys lähteä muuttamaan toimivaa konseptia.

Mikä rooli?

Suomen keskikentän keskustan piti olla Nations Leaguen avausotteluissa suuri kysymysmerkki, kun Glen Kamara ja Alexander Ring jäivät joukkueesta pois loukkaantumisten takia. Rasmus Schüller, Joni Kauko ja Tim Sparv vastasivat kuitenkin huutoon vakuuttavasti.

Eremenkolle ei löydy ominaisinta roolia Kanervan systeemissä.

Kanervan 4-4-2-systeemi on selkeä ja toiminut hyvin. Eremenkon pelipaikka voisi löytyä keskikentän keskustasta tai toisen hyökkääjän roolista piilokärjen ominaisuudessa. Kanervan nykyisessä systeemissä ei kuitenkaan ole suoranaista kymppipaikan pelaajaa. Toisin sanoen Eremenkolle ei löydy ominaisinta roolia Kanervan systeemissä.

Eremenkon taidot huomioon ottaen, ja olettaen niiden olevan yhä tallella, mies sopeutuisi varmasti erilaisiin rooleihin Huuhkajissa. Mutta toimivan konseptin muokkaaminen tällä hetkellä voisi olla myös riskialtista. Tällä hetkellä Huuhkajien pelisysteemissä ei ole yhtäkään vapaamatkustajaa eli toisin sanoen vapaan roolin pelaajaa. Se on myös näkynyt kentällä todella kompaktina puolustamisena.

Puolustussuuntaan Eremenko ei tuo samanlaista panosta keskikentän keskustaan kuin esimerkiksi Sparv, Ring, Schüller tai Kamara. Ja Kanervan pelisuunnitelmassa kahden keskikentän keskustan pelaajan ensisijainen tehtävä on puolustaa. Siksi Eremenkoa ei Kanervan systeemissä voi pitää järkevänä vaihtoehtona keskikentän keskustaan.

Kärjen alla Eremenkosta voisi saada sen sijaan paljon irti. Taitoa ja pelisilmää pursuava Eremenko pystyy itse ratkaisuihin ja luomaan tilanteita muille. Toisaalta Eremenko haluaa paljon palloa, ja näin ollen hän voisi myös hidastaa Suomen nopeita tilanteenvaihtoja pallonriiston jälkeen. Kanerva haluaa käyttää pallonriiston jälkeiset sekunnit tehokkaasti hyökkäämällä vastustajan selustaan. Eniten käyttöä Eremenkon taidoille löytyy silti hyökkäyspään rooleissa.

Tuomio

Olettaen, että Eremenko haluaa palata A-maajoukkueeseen, saattaa Nations Leaguen alkulohko tulla liian aikaisin.

Eremenkolta tarvitaan näyttöjä siinä missä muiltakin pelaajilta. Kanerva myönsi aiemmin, että Lokakuun maaottelut tulevat liian nopeasti Eremenkolle. Marraskuussa Suomella on edessään viimeiset kaksi alkulohkon ottelua. Silloin Eremenkon paluu Huuhkajiin voisi olla mahdollista, mikäli edelliset seitsemän Spartakin ottelua olisivat sujuneet todella hyvin.

Eremenkoa ei Nations Leaguen alkulohkon otteluissa nähdä kuin enintään tutustumassa Kanervan sapluunaan.

Se vaatii käytännössä sitä, että Eremenko nousisi samantien Spartakissa avainrooliin, kun pelilupa heltiää. Siinäkin riittää jo melkoisesti tavoitetta, kun mietitään minkä tason pelimiehiä Eurooppa-liigassa pelaavasta venäläisjoukkueesta löytyy.

Eremenkoa ei Nations Leaguen alkulohkon otteluissa nähdä kuin enintään tutustumassa Kanervan sapluunaan seuraamalla marraskuun pelejä vaihtopenkiltä. Jokunen minuutti voi toki noissa otteluissa jo tulla, mutta EM-karsinnat alkavat jo ensi vuoden keväällä. Siellä Eremenkolla voi olla jo suuri rooli.

Tärkeintä paluun kannalta on kuitenkin se, että Eremenkon täytyy aidosti haluta takaisin Huuhkajiin. Ja sitä ennen hänen on vastattava teoistaan lopettamalla pitkäksi venynyt hiljaiselo median suuntaan.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!