Veikkausliigakausi 2018 kääntyy tällä viikolla selvästi jo loppusuoralleen, sillä otteluita on pelaamatta per joukkue enää 4-5. Sarjan maalikuninkuudessa on tiukimmin kiinni HJK:n brassivahvistus Klauss 19 osumallaan, mutta myös Rasmus Karjalainen (16 maalia, KuPS) ja Macoumba Kandji (15, Honka) puhaltavat vielä Klaussin niskaan.

Rasmus Karjalaisella on ikää vasta 22 vuotta, ja toivottavasti pitkä ja loistokas ura edessään. Muutoin Veikkausliigan kotimaisten pelaajien maalipörssissä ovat juhlineet tällä kaudella vahvasti konkarit. Toinen tärkeä poikkeus sääntöön on tosin myös 20-vuotias Benjamin Källman (8 maalia), joka kuitenkin jo hyvästeli Veikkausliigan ja lähti Interistä skotlantilaiseen Dundee FC:hen.

Veikkausliigakauden toiseksi paras suomalainen maalintekijä Karjalaisen takana on VPS:n konkari Sebastian Strandvall. Strandvall kukitettiin äskettäin 50 veikkausliigamaalinsa ansiosta, mutta pienemmälle huomiolle jäi, että kokenut erikoistilannespesialisti on ylittänyt ensimmäisen kerran urallaan 10 maalin rajapyykin.

Sebastian Strandvall

@SebaStrandvall
50 goals in @Veikkausliiga

31 for @VPS1924
10 for @FCHakaOfficial
9 for @IFKMariehamn

Not done yet, of course😉⚽️

Parhailla kausillaan vuosina 2009 ja 2011 Strandvall on onnistunut maalinteossa seitsemän kertaa, mutta nyt 32-vuotias VPS-kapteeni on pannut yhden kauden maaliennätyksensä komeasti uusiksi.

Kymmenen maalin rajaa kolkuttelevat myös viime kauden maalikuningas, lokakuussa 30 vuotta täyttävä Aleksei Kangaskolkka, sekä nuorekkaassa pääsarjassa jo konkariksi laskettava, 28-vuotias Petteri Pennanen. KuPS-kapteenin kahdeksan maalia on myös miehen uusi yhden kauden maaliennätys.

Yli 30-vuotiaita pelaajia löytyy kärjen tuntumasta lisääkin. Yli kuusi maalia kauden aikana ovat paukutelleet myös sarjan entiset maalikuninkaat Timo Furuholm ja Juho Mäkelä, sekä Mika Ääritalo ja Juha Hakola. Hakola on niin ikään rikkonut oman yhden kauden maaliennätyksensä Veikkausliigassa, ja jos maalisyötöt lasketaan mukaan, on Ääritalokin hätyyttelemässä pitkän uransa tehokkainta kautta Suomen kentillä.

On hyvä, että lupaavia suomalaisfutaajia nousee esiin, ja hyvä, että heitä lähtee myös maailmalle siipiensä kantavuutta kokeilemaan. Tällä kaudella on kuitenkin nähty, että myös maailmaa jo nähneillä konkareilla on kotimaiselle sarjapalloilulle vielä paljon annettavaa.

Suomalaisten maalitilaston kärki Veikkausliigassa, vähintään kuusi maalia tehneet:

1) Rasmus Karjalainen, KuPS, 16 maalia (22 vuotta)
2) Sebastian Strandvall, VPS, 10 (32 vuotta)
3) Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn, 9 (29 vuotta)
4) Petteri Pennanen, KuPS, 8 (28 vuotta)
Benjamin Källman, Inter, 8 (20 vuotta)
6) Mika Ääritalo, TPS, 7 (33 vuotta)
Timo Furuholm, Inter, 7 (30 vuotta)
8) Juha Hakola, VPS, 6 (30 vuotta)
Lassi Lappalainen, RoPS, 6 (20 vuotta)
Lauri Ala-Myllymäki, Ilves, 6 (21 vuotta)
Johannes Laaksonen, SJK, 6 (27 vuotta)
Juho Mäkelä, PS Kemi, 6 (35 vuotta)

Tilastojen lähteenä on käytetty Transfermarktia.