Maanantain Veikkausliiga-kierroksen ehdoton helmi on Turun derby. Sarjapaikastaan tiukasti taisteleva Turun Palloseura isännöi rakasta vihollistaan FC Interiä, jolla ei ole ottelussa sarjasijoituksen kannalta kovin radikaalia panosta.

TPS-legenda Jarno Heinikangas sanoo, että Interin tilanne sarjassa ei vaikuta ottelun luonteeseen.

– Derby on aina derby, oli siinä panoksia tai ei. Sarjataulukon tilanteella ei ole tässä pelissä niin väliä. Inter on pelissä ehkä materiaalinsa puolesta suosikki.

– TPS tarvitsee kipeästi lisää pisteitä. En usko, että ne silti putoaisivat vaikka, joutuisivat karsintaan, Heinikangas sanoo ottelun alla SuomiFutis-sivustolle.

Nykyään TPS:n ikämiehissä pelaava Heinikangas tietää yhden syyn, miksi TPS:n peli ei ole riittänyt taisteluun korkeammista sijoista.

– Tepsillä oli viime vuonna rakenteeltaan tosi hyvä jengi. Se on vaikuttanut tähän kauteen, kun Mikko Hyyrynen lopetti. Ei ehkä pelillisesti, mutta hän oli se joukkueen iso johtaja, joka toi tekemiseen luonnetta. Muutenkin Tepsillä voisi olla vähän enemmän sellaisia liidereitä.

Upeat derby-muistot

Heinikangas nautti itse suuresti pelivuosinaan derbyistä.

Jarkko Hurme, Timo Furuholm ja Heinikangas vuonna 2011. Kuva: Juha Tamminen

– Ne olivat ihan v*tun hienoja pelejä. Niissä oli aina niin spesiaali lataus.

Ex-toppari nimeää nopeasti ikimuistoisimman pelaamansa paikallisottelun.

– Se oli vuonna 2009, kun Rautiaisen Pasi valmensi meitä. Silloin oli se valtava päätytifo ja katsojia oli yli 9000. Se tunnelma oli kuin olisi ulkomailla pelannut. Voitimme sen vielä 2-0, Heinikangas fiilistelee.

Tällä kaudella derbyissä ei olla päästy lähellekään vastaavia yleisömääriä. Huhtikuussa joukkueiden kohdatessa oli Veritakselle saapunut 5525 katsojaa. Kesäkuun ottelussa yleisömäärä oli 5046.

– Ehkä siellä ei ole enää molemmilla joukkueilla sellaisia selkeitä derbypelaajia. Myös se voi vaikuttaa, että kumpikaan joukkue ei ole mitalikamppailussa mukana, Heinikangas aprikoi.