Veikkausliigan kausi 2018 on kahta karsintaottelua lukuun ottamatta paketissa. HJK vei mestaruuden, himmeämmät mitalit menivät Rovaniemelle ja Kuopioon, ja PS Kemi putosi sarjasta.

Entäs pelaajatilastot sitten? Kaikki tietävät, että 21 maalia takonut Klauss (HJK) voitti sarjan maalikuninkuuden, mutta mitä muuta jäi tilastorintamalla kaudesta käteen? Tässä pieni katsaus.

Maalipörssi

Klaussin lisäksi kymmenen maalin rajapyykkiin ylsi kaikkiaan seitsemän pelaajaa. Maalitilaston kakkonen Macoumba Kandji pelasi seitsemän ottelua Klaussia vähemmän.

1. Klauss, HJK, 21
2. Macoumba Kandji, Honka, 16
2. Rasmus Karjalainen, KuPS, 16
4. Petteri Pennanen, KuPS, 12
4. Borjas Martín, Honka, 12
6. Sebastian Strandvall, VPS, 10
6. Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn, 10
8. Marius Noubissi, Ilves, 9
8. Timo Furuholm, Inter, 9
10. Lassi Lappalainen, RoPS, 8
10. Mika Ääritalo, TPS, 8
10. Benjamin Källman, Inter, 8

Syöttötilasto

Sarjan syöttötilaston vei nimiinsä Hongan Lucas Kaufmann, joka kirjautti tililleen 10 maalisyöttöä. VPS:n Juha Hakola oli 8 syötöllään tilaston kakkonen. Jaetulla kolmannella sijalla oli seitsemän pelaajaa, joille maalisyöttöjä kirjattiin 6 (KuPS:n Ilmari Niskanen ja Petteri Pennanen, TPS:N Mika Ääritalo, HJK:N Juha Pirinen, SJK:n Paul Emile Tendeng sekä Interin kaksikko Timo Furuholm ja Mikko Kuningas).

Hongan Lucas Kaufmann valloitti Veikkausliigan syöttötilaston. Kuva: Juha Tamminen

Eniten otteluita ja peliminuutteja

Kaikilla 33 sarjakierroksella pelasi vain kuusi pelaajaa. Näistä täysiin 2970 minuuttin pystyi kaksi miestä. RoPS:n maalin suulla jokaisen peliminuutin pelasi espanjalainen Antonio Reguero, ja FC Lahden takalinjoilla hääri jo tuttuun tapaan jokaisen pelin alusta loppuun asti joukkueen kapteeni Mikko Hauhia. Hauhian teräsmiesmäisyys on jo melkoinen ilmiö, sillä mies on pelannut nyt alusta loppuun jo huikeat 174 veikkausliigaottelua peräkkäin – eli yli viisi täyttä kautta!

Puoliaika.com

@Puoliaika
Respect! 👏
Veikkausliiga saatiin päätökseen viikonloppuna. FC Lahden 34-vuotias kapteeni Mikko Hauhia oli Veikkausliigan ainoa pelaaja, joka pelasi kaikki 33 ottelua alusta loppuun. Ja tämä oli Hauhialle uskomattomasti viides peräkkäinen teräsmieskausi!

puoliaika.com/hauhialla-174-…

Myös Klauss, sekä KuPS:n kolmikko Ilmari Niskanen, Petteri Pennanen ja Ville Saxman esiintyivät kentällä joukkueensa kauden jokaisessa ottelussa.

Laukaukset ja laukaisutarkkuus

Maalikunkku Klauss oli myös sarjan ahkerin ampuja, sillä brasilialaiselle tilastoitiin peräti 101 laukausta. Lähimmät uhkaajat olivat KuPS:n Petteri Pennanen (81) ja Rasmus Karjalainen (79).

Vähintään kymmenen kertaa laukoneista tarkin sihti oli Ilveksen Issa Thiaw’lla, jonka kudit upposivat maaliin 36,84-prosenttisella tarkkuudella (19 laukausta/7 maalia). Seuraavaksi tarkimmat olivat TPS:n Sterling Yakete (33,33%/21/7) ja RoPS:n Filip Ivanovski (33,33%/18/6).

Rikkeet ja varoitukset

Rikkeitä tekivät eniten kokeneet hyökkääjät. Sarjan eniten rikkonut pelaaja oli PS Kemin Juho Mäkelä, jonka toiminnasta seurasi vastustajalle vapaapotku kaikkiaan 56 kertaa. Interin Timo Furuholm pääsi 54 rikkeellään aivan ”Kirurgin” kantaan. SJK:n Aristote Mbomalla ja Ilveksen Lauri Ala-Myllymäellä rikkeitä oli 51, ja SJK:n Mehmet Hetemajlla 47.

Timo Furuholmin otteet menivät usein sääntöjen tuolle puolen. Kuva: Juha Tamminen

Hetemaj ja Furuholm mahtuvat kymmenellä varoituksellaan myös sarjan eniten varoitettujen pelaajien kärkikolmikkoon. Kaksikkoa useammin keltaista korttia katseli vain kesken kauden PS Kemistä Interiin siirtynyt Julian Guevara. Yhtä useampaa punaista korttia ei kauden aikana saanut yksikään pelaaja.

Tilastojen lähteenä on käytetty Veikkausliigan kotisivuja.