”Silmukka kiristyy”, on kliseinen ilmaus, mutta juuri siltä voisi kuvitella Cristiano Ronaldosta nyt tuntuvan. Veronkiertosotkut ovat jääneet taakse ja niistä tuomio langetettu (lue uutinen), mutta nyt otsikoihin ovat jälleen nousseet taannoiset raiskausepäilyt.

Portugalilaistähti esikuntineen on raiskaussyytökset jyrkästi kiistänyt (lue lisää), mutta todistustaakka on painava, ja asialla arvostettu ja arvovaltainen saksalaislehti Der Spiegel. Ronaldon asianajajat ovat uhanneet Spiegeliä oikeustoimilla, mutta lehti todistelee tehneensä taustatyöt perusteellisesti ja vakuuttaa jutun olevan tukevissa kantimissa.

Raiskausepäilyssä on kyse vuonna 2009 Las Vegasissa tapahtuneesta kohtaamisesta. Syytökset nousivat ensi kerran julkisuuteen jo noin puolitoista vuotta sitten. Tuolloin Spiegel sai vihiä raiskausepäilystä Football Leaks -sivustolta, mutta nyt 34-vuotias yhdysvaltalaisnainen Kathryn Mayorga on tullut asian kanssa esiin omalla nimellään ja omilla kasvoillaan (lue lisää).

Cristiano Ronaldon allekirjoitus avaintodisteiden joukossa

Reportaasin laatineeseen Spiegelin työryhmään kuulunut Christoph Winterbach kirjoittaa Twitterissä, että toimittajajoukkue on käsitellyt satoja sähköposteja, lääkärintodistuksia ja poliisiraportteja juttua laatiessaan.

Kathryn Mayorgan kerrotaan olleen kesäkuussa 2009 liian peloissaan kertoakseen Cristiano Ronaldon nimeä polisille, koska hän pelkasi Ronaldon fanien taholta tulevaa häirintää. Sen sijaan Mayorgan kokematon asianajaja, joka oli erikoistunut liikennerikkomuksiin, sopi Ronaldon lakimiesten kanssa 375 000 dollarin korvauksesta. Summalla ostettiin Mayorga hiljaiseksi.

Winterbachin mukaan Ronaldon asianajajat kutsuivat Spiegelin juttua ”journalistiseksi fiktioksi”, mutteivät ole esittäneet mitään todisteita sen paikkansapitävyyttä vastaan. Spiegel pitää saamiaan todisteita autenttisina, ja on tarkistuttanut ne kaikki. Lehti käyttää faktojen tarkistajia kaikkien juttujensa yhteydessä, ja sillä on myös oma lakiosasto tutkimustensa tukena.

Winterbachin mukaan Ronaldon saksalainen asianajaja uhkaili lehteä oikeustoimilla jo ennen artikkelin julkaisua. Ronaldoakin Spiegel pyrki useaan otteeseen ennen reportaasinsa julkaisua haastattelemaan, mutta hän kieltäytyi lausunnoista aina.

Todisteina Winterbach julkaisee Twitterissä Ronaldon allekirjoittaman ”hiljaiseksiostamissopimuksen” sekä Mayorgan vuonna 2009 tekemän rikosilmoituksen, jossa hän ilmoittaa raiskaajaksi ”tunnetun urheilijan”, muttei halua nimetä tätä. Lisäksi näytillä on lakimiesten suorittama kysely, jossa Ronaldo myöntää seksin sekä naisen vastustelun.

Juuri paperi, jossa on Ronaldon allekirjoitus, on Spiegelin mukaan syynä siihen, miksei pelaaja esikuntineen ole vienyt eteenpäin jo viime vuonna antamaansa uhkausta viedä Spiegel raastupaan.

Spiegel julkaisi Mayorgan ja Ronaldon kohtaamisen ja tarinan raiskausepäilyn taustalta kokonaisuudessaan. Vielä jokin aika sitten Mayorga työskenteli peruskoulun opettajana, mutta hän jätti työpaikkansa, koska ”tarvitsee nyt kaiken voimansa”.

Paparazzi-kuvat maailmalle jo seuraavana päivänä

Nyt Mayorga on päättänyt astua omalla nimellään esiin, Spiegelin mukaan kolmesta syystä. Ensinnäkin hänellä on uusi kokenut asianajaja, joka on vakuuttunut siitä, ettei vaitiolosopimus ole pitävä. Toisekseen maailma on muuttunut, ja #metoo-liike on saanut seksuaalisesta häirinnästä tai väkivallasta kärsineet naiset astumaan joukolla esiin. Kolmanneksi Mayorgaa kiinnostaa tietää, onko Cristiano Ronaldo häirinnyt muitakin naisia seksuaalisesti. Nyt hän odottaa myös heidän mahdollista esiintuloa.

Näin Der Spiegel kertoo Mayorgan kuvailleen kohutun illan kulkua.

Tuona iltana, 12. kesäkuuta 2009 Cristiano Ronaldo oli Las Vegasissa lomalla lankonsa ja serkkunsa kanssa. Kathryn Mayorga työskenteli mallina houkutellen asiakkaita Rain-nimiseen yökerhoon. Paparazzi-kuvat Mayorgan ja Ronaldon kohtaamisesta levisivät pian maailmalle, joten tuntemattoman brunetin ja supertähden tapaamisesta ei ole mitään epäselvyyttä.

Mayorga oli lopettanut työpäivänsä ja lähti juhlimaan kaveriensa kanssa. Hän maistoi hieman samppanjaa, mutta ”piti tiukkaa linjaa”, ja oli sekä omien sanojensa, että myöhemmän lääkärin lausunnon mukaan ”sataprosenttisen selvä”.

Hänen ystävänsä Jordan (nimi muutettu Spiegelissä) kutsui Mayorgan tekstiviestitse Rainin VIP-alueelle.

– Jordan on hyvin sisällä yökerhoskenessä ja tuntee paljon ihmisiä. Sitten hän (Cristiano Ronaldo) tuli luokseni, tarttui käsivarteeni ja sanoi: ”Sinä! Tule mukaani!”, Mayorga kertoo.

Hän pyysi minua koskettamaan penistään puolen minuutin ajan. Kun kieltäytyin koskemasta siihen, hän aneli minua imemään sitä. Mikä idiootti!

Ronaldo esitteli Mayorgan seurueelleen, pyysi naiselta tämän puhelinnumeroa ja lähti. Pian tämän jälkeen pelaaja kirjoitti Mayorgalle tekstiviestin, ja kutsui tämän ystävineen viereisen Palms Placen hotellihuoneeseen.

Ronaldo päällekäyvä alusta lähtien

Hotellin sviitissä miehet hyppäsivät muitta mutkitta porealtaaseen. Ronaldo tarjosi Mayorgalle jotain päällepantavaa, jotta hänkin voisi liittyä seuraan tärvelemättä mekkoaan. Mayorga meni kylpyhuoneeseen vaihtamaan vaatteita, ja kun hän seisoi siellä pikkuhoususillaan, Ronaldo käveli sisään, penis shortseista roikkuen.

– Hän pyysi minua koskettamaan penistään puolen minuutin ajan. Kun kieltäytyin koskemasta siihen, hän aneli minua imemään sitä. Mikä idiootti!

– Nauroin hänelle, koska luulin sen olevan vitsi. Kaveri oli niin kuuluisa ja kuuma, mutta samalla kuitenkin yksi hiton luuseri ja friikki, Mayorga kertoo.

Ronaldo ei kuitenkaan lannistunut.

– Hän sanoi, että päästän sinut lähtemään, jos annat minulle suukon. Sanoin ”okei, saat suukon, mutta en koske törkyiseen penikseesi”, Mayorga jatkaa.

Suukko kuitenkin vain innosti Ronaldoa.

– Hän kävi päälleni voimakkaasti. Hän alkoi kosketella ja kouria minua. Työnsin hänet pois ja hoin ”ei”.

Hän yritti riisua alusvaatteeni. Käännyin poispäin hänestä, käperryin palloksi ja pitelin vaginaani.

Silloin Mayorgan ystävä tuli paikalle ja he päättivät häipyä paikalta.

”99-prosenttisesti hyvä tyyppi”

– Luulin kaiken olevan ohi, mutta hän veti minut takaisin huoneeseen. En vieläkään pelännyt yhtään. Mietin vain, että olipa hän sitkeä. Sitkeämpi kuin kukaan tapaamani. Sanoin hänelle: ”Kuuntele nyt, tämä ei tule tapahtumaan”.

– Käännyin pois. Hän yritti riisua alusvaatteeni. Käännyin poispäin hänestä, käperryin palloksi ja pitelin vaginaani. Silloin hän hyppäsi päälleni. Minä vain hoin ”ei, ei, ei, ei”, Mayorga kertoo.

Naisen kertomuksen mukaan Ronaldo anaaliraiskasi hänet, ilman kondomia ja liukasteita.

– Päällekarkauksen jälkeen hän ei päästänyt minua lähtemään. Hän hoki minulle ”beibi, beibi”, ja katsoi minua syyllisen ja katuvan näköisenä. En ole varma, muistanko oikein, mutta luulen hänen sanoneen ”anteeksi”.

– Silloin hän vajosi polvilleen ja sanoi 99 prosentin jutun. Hän vakuutti olevansa 99-prosenttisesti hyvä jätkä, mutta hänellä oli ”se yksi prosentti”, Mayorga kertaa painajaistaan.

Seuraavaksi Mayorgan mieleen juolahti pelko AIDS:in tai jonkin muun sukupuolitaudin saamisesta suojaamattomassa seksissä. Ronaldo kuitenkin vastasi, että ”hän on ammattilaisurheilija, joka testataan kolmen kuukauden välein.” Hän ei voisi pelata, jos hänellä olisi tauti.

Vaitiolosopimus seuraavana vuonna

Seuraavana päivänä Mayorga kävi lääkärintarkastuksessa, oikeaoppisesti peseytymättä ensin. Lääkärinraporttiin kirjattiin, että ”potilaan peräaukkoon oli penetroiduttu, mutta ejakulointi tapahtui penetroitujan käsille”. Hän teki myös samana päivänä poliisille rikosilmoituksen raiskauksesta, mutta kieltäytyi pyynnöistä huolimatta nimeämästä raiskaajaa, vedoten tämän julkiseen asemaan ja pelkoon häirinnästä.

Muutamia viikkoja myöhemmin, toisessa tapaamisessa poliisin kanssa Mayorga kuitenkin nimesi Ronaldon. Tätä kuulustellut poliisi totesi välittömästi Mayorgan ”olevan pulassa”.

Myöhemmin Mayorgan ja Ronaldon asianajajat aloittivat yhteydenpitonsa. Ronaldon kuulemisesta tehdystä kirjanpidosta on Spiegelin mukaan olemassa eri versioita. Joissain hän myöntää naisen vastustelleen kanssakäymistä, joissain toteaa seksin tapahtuneen yhteisymmärryksessä.

[readmore from=Ronaldo-Cristiano]

Vuonna 2010 osapuolet sopivat 375 000 dollarin korvaussummasta. Se vastasi Ronaldon silloista viikkopalkkaa Real Madridissa. Mayorgan alkuperäinen vaatimus vaitiolosta oli 950 000 dollaria, mutta Ronaldo lakimiehineen tinki summaa alaspäin. Raiskausten sovittelu rahaa vastaan on Spiegelin mukaan Nevadan osavaltiossa tavallinen käytäntö, sillä raiskauksesta voidaan tuomita Nevadassa jopa elinkautiseen vankeuteen.

Spiegelin mukaan summa maksettiin Brittiläisellä Neitsytsaarilla majapaikkaansa pitävän Tollin-yhtiön tililtä. Sama tili on hallinnoinut Ronaldon mainos- ja kuvaoikeustuloista saamia tuottoja.

Koska Ronaldo itse ei suostunut Mayorgaa tapaamaan, vaan oli viereisessä huoneessa tapaamisen ajan välittäjien laatiessa sopimusta, Mayorga vaati saada kirjoittaa Ronaldolle kirjeen, joka myös tälle luettaisiin. Tuo kuuden sivun mittainen kirje on hänen hallussaan edelleen, vaikka sopimuksessa naista vaaditiinkin hävittämään sen muiden todisteiden mukana.

Spiegel kertoo juttunsa lopuksi, että Las Vegasin poliisi on alkanut viime viikkoina uudelleen tutkia Kathryn Mayorgan väitettyä raiskausta. Nevadan lain mukaan raiskaus rikoksena ei vanhene, mikäli se on vain raportoitu poliisille ajoissa. Kuten Mayorgan tapauksessa on.

Der Spiegelin koko englanninkielisen jutun voi lukea täältä.

Jutun otsikkoa muokattu hieman 2.10. klo 16.23.