Hollantilaislegenda osallistui rasismikeskusteluun: ”Isoin ongelma meille on siitä puhuminen”

© Kuva: Getty Images
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus Kakkosesta!

Hollantilaislegenda Ruud Gullitin mukaan tummaihoisten pelaajien on ”lähes mahdotonta” puhua rasismista, koska heidän katsotaan uhriutuvan keskustellessaan aiheesta.

Rasismi jalkapallossa on ollut viime päivinä iso puheenaihe varsinkin Englannissa, koska Manchester Cityn hyökkääjä Raheem Sterling joutui väitetysti rasistisen solvaamisen kohteeksi ottelussa Chelseaa vastaan. Chelsean kannattajien kerrotaan huutaneen Cityn hyökkääjälle solvauksia.

Sterlingin mukaan lehdet lisäävät rasismia kertomalla nuorista tummaihoisista pelaajista eri tavoin kuin muista pelaajista.

Gullitin mukaan tummaihoisten pelaajien on vaikea puhua kokemuksistaan.

– Isoin ongelma meille on siitä puhuminen, sanoi Gullit BBC:n haastattelussa.

– Heti, kun siitä puhutaan, niin ihmiset sanovat, että ”hän laittaa itsensä uhrin rooliin”. Mutta kyse ei ole siitä.

– Jos haluaa saada jonkin johtohahmon puhumaan rasismia vastaan, on lähes mahdotonta saada tummaihoista tekemään niin, koska ihmiset näkevät heidät ja sanovat: ”Se on taas hän, hän on aina valittamassa.”

Gullit haluaisi nähdä esimerkiksi Ranskan maajoukkueen ja Real Madridin entisen tähtipelaajan Zinédine Zidanen puhumassa aiheesta, koska hänellä on algerialaiset juuret. Gullitin mielestä se antaisi keskustelulle ”erilaisen fiiliksen”.

– Minä olen erittäin etuoikeutetussa asemassa ja olen iloinen siitä, mutta en voi puhua niiden ihmisten puolesta, jotka eivät ole asemassani ja jotka kamppailevat.

– Toivon, että asiat muuttuvat ja että ihmiset näkevät, ettei se johdu siitä, että haluamme valittaa, vaan siitä, että sitä (rasismia) on olemassa.

– Toivon, että eri asemassa olevia ihmisiä kuunnellaan.

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus Kakkosesta!