Ilmastonmuutos on puhuttanut viime aikoina enemmän kuin koskaan, eikä syyttä. YK:n kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin, jonka mukaan ilmaston lämpenemisen hidastamisella – tai mieluiten pysäyttämisellä – alkaa olla todellinen kiire. Luonnonkatastrofit lisääntyvät räjähdysmäisesti, merenpinta nousee ja uhkaa useiden saarivaltioiden olemassaoloa ja luonnon monimuotoisuus on vakavasti uhattuna. Lisää voi lukea vaikkapa Ylen uutisesta.

Tapetilla on ollut aiheellisesti myös urheilun haitallisuus ilmastolle, sillä urheilijoiden, joukkueiden ja kannattajien liikuttaminen massatapahtumiin ei varsinaisesti ole kestävän kehityksen periaatteiden mukaista. Suorituspaikkojen rakentamiset ja paikasta toiseen lentely eivät oikein kestä tarkastelua ilmaston näkökulmasta.

Vaadittu muutos ei tapahdu hetkessä, mutta jokainen askel on tärkeä. Siksi kolme suomalaisen jalkapalloilun suuruutta, Huuhkajien Pyry Soiri, VPS:n kapteeni Sebastian Strandvall ja peliuransa jo päättänyt pelaajayhdistyksen aktiivi Ilari Äijälä esittivät urheilijoille haasteen.

Kolmikko haastaa kaikki urheilijat junioreista aikuisiin tekemään omia treenimatkojaan ekologisemmin – kimppakyydeillä, julkisilla, pyöräillen, kävellen, hölkäten tai hiihtäen. Hiilijalanjälkeään pienentävät urheilijat voivat jakaa reissunsa hashtagilla #treenimatka2019 ja voittaa uuden jopon.

– Monesta asiasta voidaan olla eri mieltä, mutta maapalloja on vain yksi, Ilari Äijälä kirjoittaa twiitissään.

Ilari Äijälä

@ilariaijala
Myös urheiluyhteisön tulisi ottaa #ilmastonmuutos paremmin huomioon. Monesta asiasta voidaan olla eri mieltä, mutta maapalloja on vain yksi. 🌍Aloita uusi vuosi ilmastoteolla ja tee ekologisempi #treenimatka2019 ja haasta kaverisi mukaan! #yhdessä @PyrySoiri @SebaStrandvall

Ainakin hiihtäjä Ari Luusua on jo ottanut haasteen vastaan.