Skotlannin pääsarjassa on vuosien varrella nähty lukuisia suomalaisia jalkapallosuuruuksia aina Mixu Paatelaisesta, Antti Niemestä, Markus Heikkisestä ja Jonatan Johanssonista lähtien. Tällä ja viime kaudella suomalaisten lipunkantajana on toiminut ennen kaikkea Glen Kamara, mutta isoja minuutteja pelaa myös Benjamin Källman.

Taustaltakin tulijoita on. 19-vuotias Serge Atakayi debytoi Rangersin edustusjoukkueessa sarjapelissä marraskuussa – valitettavasti kuitenkin samassa pelissä loukkaantuen – ja lauantaina samanikäinen Miko Virtanen nähtiin ensi kerran joukkueensa Aberdeenin kokoonpanossa Skotlannin valioliigassa.

Aberdeen FC

@AberdeenFC
Here is your final Aberdeen team of 2018 for this afternoon's Ladbrokes Premiership clash with Livingston at the Tony Macaroni Arena. #COYR!
#StandFree

Virtaselle ei peliminuutteja vielä herunut – vaikka muun muassa BBC ja jopa Aberdeenin kotisivujen otteluseuranta aluksi niin sanoivatkin – mutta jo nousu edustusjoukkueen kokoonpanoon 19-vuotiaana on hyvä merkki siitä, että seurassa suomalaiseen uskotaan.

Tamperelaislähtöisen Virtasen urakaari on sikäli poikkeuksellinen, että hän muutti Suomesta Britteinsaarille jo 12-vuotiaana vuonna 2011. Virtanen pelasi Evertonin akatemiassa aina vuoteen 2017, kunnes siirtyi viime vuonna skotlantilaiseen Aberdeeniin. Nyt läpimurto miesten tasolle voi olla lähestymässä.

Sekä keskikentällä että puolustuslinjassa pelaamaan pystyvä Virtanen on pelannut Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa kymmenen ottelua. Viime kesän EM-kotiturnauksessa Virtanen pelasi oikeana laitapuolustajana kaikki Suomen kolme ottelua alusta loppuun. Nuoren miehen hyvin tunteva juniorimaajoukkuevalmentaja Juha Malinen uskookin, että juuri oikeana laitapakkina minuutteja voi olla Aberdeenissa lähiaikoina luvassa.

Support

@support_IDs
Valitettavasti kyseessä ei VIELÄ ollut #debyytti vaan #uutisankka No,kohta se tulee: @miko99virtanen on @AberdeenFC 1.vaihtoehto oikeaksi puolustajaksi

Aberdeen voitti ottelun Livingstonia vastaan 2-1 ja on sarjassa neljäntenä vain kolme pistettä sarjakärki Celticiä jäljessä.