Aasian mestaruutta puolustavan Australian hyökkääjä syntyi pakolaisleirillä: ”Asuimme savimajassa ja saimme kuussa neljä kiloa riisiä”

© Kuva: Getty Images

Lauantaina käynnistyy historian 17. Aasian mestaruusturnaus, joka pelataan tällä kertaa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Kisojen avausottelussa Bahrain haastaa isäntämaan, ja loppuottelu pelataan 1. helmikuuta.

Turnausta laajennettiin EM-kisojen tapaan nyt 16 maan kisoista 24 maan koitokseksi. Kisoissa nähdäänkin kolme ensikertalaista: Jemen, Kirgisia ja Filippiinit.

Kisojen ennakkosuosikkien pelaa useita kovista eurooppalaisista sarjoista tuttuja pelaajia Valioliigaa ja Bundesliigaa myöten, yhtenä esimerkkinä vaikkapa Etelä-Korean kapteeni, Tottenhamin Heung-Min Son. Mestaruutta puolustaa vuonna 2006 Oseaniasta Aasiaan loikannut Australia. Socceroosin riveissä nähdään myös pelaaja, jonka elämäntarina on epäilemättä yksi turnauksen kiehtovimpia: 23-vuotias Awer Mabil.

Tim Sparvin seurakaverista nopeasti vastuunkantaja

Lokakuussa Australian maajoukkueessa debytoinut Mabil ansaitsee tätä nykyä leipänsä Tim Sparvin seuratoverina tanskalaisessa FC Midtjyllandissa. Hänellä on hyvät mahdollisuudet kunnon peliminuutteihin Aasian mestaruusturnauksessa, sillä Mabil pelasi Australian avauksessa molemmissa joulukuun harjoitusotteluissa. Mabilin saldo näyttää nyt kahta tehtyä maalia neljässä maaottelussa.

Nuoren miehen matka jalkapalloammattilaiseksi on kuitenkin ollut pitkä ja kivinen. Se alkoi Keniassa sijainneelta pakolaisleiriltä, jossa hän myös syntyi. Mabilin eteläsudanilaiset vanhemmat lähtivät Keniaan maan sisällissotaa pakoon.

– Rakensimme meille savimajan. Se oli luultavasti samankokoinen, kuin yksi makuuhuone tavallisessa länsimaisessa talossa, Mabil kertoi BBC:n haastattelussa.

– Tiesimme silti, ettei se ollut kotimme. Meitä asui siellä neljä – minä, äitini, veljeni ja siskoni. Saimme ruokaa YK:lta kerran kuussa.

– Jokainen meistä sai kilon riisiä, joten perheellemme riitti yhteensä neljä kiloa. Lisäksi saimme kolme kiloa papuja. Se oli hankalaa, koska meidän täytyi säännöstellä kulutusta.

– Söimme kerran päivässä, päivällisen. Aamiaista tai lounasta ei ollut. Täytyi vain selvitä jotenkin päivästä ja olla kiitollinen siitä pienestä ateriasta, Mabil muistelee.

Jalkapalloa tekemisen puutteessa

On aika uskomatonta, että Mabilista on tullut näistä taustoista laadukkaassa eurooppalaisessa pääsarjassa pelaava laitahyökkääjä, joka tavoittelee nyt puolustavan mestarin riveissä Aasian parhaan maajoukkueen titteliä. Jalkapalloilun Mabil sanoo aloittaneensa pakolaisleirillä viisivuotiaana, ”koska mitään muutakaan tekemistä ei ollut”.

– Rakastin jalkapalloilua. Vain se piti minut poissa vaikeuksista.

Mabilin suosikkijoukkueeksi muodostui Manchester United, mutta helppoa kaukaisen suurseuran fanittaminen ei ollut.

– Seurasin Manchester Unitedia paljon, mutta ainoa televisio oli kahden tunnin kävelymatkan päässä, ja pelin katsomisesta piti maksaa dollari. Jos en itse päässyt sinne, piti vain pitää huolta siitä, että joku television ääreen kävellyt kaveri kertoisi minulle tuloksen, Mabil muistelee.

”Australia on maa, joka kuuluu kaikille”

Suuri elämänmuutos koitti vuonna 2006, kun Mabilin perhe muutti Australiaan. Ensimmäiset 11 vuotta elämästään poika oli viettänyt kenialaisella pakolaisleirillä.

– Ajattelin silloin tilaisuuteni tulleen. Jos tekisin kovasti töitä, mitä vain voisi tapahtua ja voisin saavuttaa unelmani, Mabil kertaa.

– Jalkapallon ansiosta aloin puhua englantia ja ilmaista tunteitani. Silloin kaikki alkoi asettua uomiinsa.

Vain 16-vuotiaana Mabil sai sopimuksen pääsarjaseura Adelaide Unitediin, jonka kanssa hän juhli Australian cupin voittoa reilu vuosi myöhemmin, keväällä 2014. Rasismiakin Mabil uudessa kotimaassaan koki, mutta ei silti ole kokemastaan katkera.

– Olen kokenut rasismia paljonkin. Kerran, kun olin 16, tulin kotiin ja naapurini kävi kimppuuni.

– Suljin kotioven ja vein sisarukseni piiloon. Puhuin niille miehille suljetun oven läpi. Pyysin heitä poistumaan, mutta he vain hokivat: ”Palaa takaisin omaan maahasi”, Mabil muistelee.

– Edustan Australiaa, koska se antoi minulle ja perheelleni toisen mahdollisuuden elämässä. En pidä Australiaa rasistisena paikkana. Tietyt ihmiset ovat rasisteja, mutta tämä on kuitenkin maa, joka kuuluu kaikille.

– Australia on osa elämääni, koska olen elänyt puolet elämästäni siellä. Kutsun sitä kodikseni, joten olen ylpeä Australian edustamisesta.

Hyvä kiertämään

Mabil kertoo ylpeänä saaneensa onnitteluja debyyttimaaottelussaan tekemästään maalista muun muassa Patrice Evralta, jota hän seurasi pikkupoikana ihaillen. Se kertoo hänelle, että hän on ”oikealla tiellä”.

Lapsuutensa elinoloja nouseva tähti ei kuitenkaan ole unohtanut.

– Vien nappiksia, jalkapallovarusteita ja sairaalavälineistöä pakolaisille. Jos minulla on kahden viikon loma, vietän viikon siellä ja viikon perheeni kanssa.

– Elo siellä oli todella kovaa, mutta olen siitä todella kiitollinen ja tulen olemaankin koko loppuelämäni ajan. Sen ansiosta osaan arvostaa hyviä aikoja, enkä luovu unelmistani, Mabil kertoo.

Molemmilla laidoilla pelaamaan pystyvä Awer Mabil on tehnyt tällä kaudella Midtjyllandille 16 liigaottelussa viisi maalia ja syöttänyt yhdeksän.