Jos on olemassa jokin jalkapallosääntö, joka on ollut viime vuosina erityisen tulkinnanvarainen, niin se on epäilemättä käsivirhe. Oliko peliasento luonnollinen, oliko käsi kiinni kropassa ja olisiko pelaaja voinut käsirikkeeltä välttyä?

Tällaisia spekulaatioita on saatu käydä tuhka tiheään, eikä polemiikkia ole poistanut edes videotuomarijärjestelmä VAR. Jos entistä Serie A -tuomari Luca Marellia on uskominen, aiotaan sääntöä kuitenkin tarkentaa jo lähiaikoina.

Marellin mukaan tarkennus koskee juurikin käsivirheen tarkoituksellisuutta. Hänen mukaansa se pykälä saatetaan poistaa kokonaan seuraavassa sääntöjä hiovan instanssin IFAB:n kokouksessa maaliskuussa. Asiasta käytiin jo keskusteluja edellisessä, marraskuussa pidetyssä kokouksessa. Jos muutosehdotus hyväksytään, olisi käsivirhe kaiketi käsivirhe, vaikka pallo osuisi käteen täysin vahingossa – jos vain peliasento on ”luonnoton” ja käsi irti kropasta.

– Kuten marraskuun tapaamisessa kävi ilmi, IFAB tutkii mahdollisuutta poistaa ”tarkoituksellisen käsivirheen” konsepti säännöistä, sillä niihin tarvitaan enemmän selvyyttä, Marelli totesi Radio CRC:lle Football-Italian mukaan.

– Objektiivisesti ajateltuna kukaan ei ymmärrä tällä hetkellä mitään. Meidän on nollattava tilanne ja aloittaa taas perusteista.

– Asiasta keskustellaan taatusti maaliskuussa, sillä VAR-protokolla on tuonut esiin valtavia ongelmia, Marelli jatkoi.