Puolan jalkapalloilussa kuohuu. Vuonna 1906 perustettu Wisla Krakova on yksi maan vanhimpia seuroja ja 13 mestaruudellaan myös kolmanneksi menestynein. Mestaruuden Wisla voitti viimeksi kahdeksan kautta sitten, ja viime kaudellakin se sijoittui mukavasti kuudenneksi.

Torstaina Puolan jalkapalloliitto tiedotti kuitenkin evänneensä Wislan kilpailulisenssin. Päätös astui voimaan välittömästi.

Soccerstand.com

@Soccerstand
PZPN has suspended their #Ekstraklasa license because it is unknown who is the owner of #Wisla Krakow.

PZPN

@pzpn_pl
Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej o decyzji Komisji bit.ly/Boniek-Komisja

Mikäli päätöstä ei kumota, ei Wisla saa osallistua 8. helmikuuta käynnistyvälle Ekstraklasan kevätkaudelle. Sitä uhkaa myös pudottaminen Puolan neljännelle sarjaportaalle.

Päätöksen perusteena ovat ”seuran epäselvät omistussuhteet”.

– Emme tiedä, kuka seuran virallinen omistaja on, kuka sen puheenjohtaja on ja kuka seuraa hoitaa, lisenssikomitean puheenjohtaja Krzysztof A. Rozen totesi Transfermarktin mukaan.

Epäselvyyksien taustalla on seurakauppa, josta tiedotettiin 22. joulukuuta. Tuolloin Kambodzhan kuningasperheen jäsenen Vanna Lyn sekä sijoittaja Mats Hartlingin kerrottiin ostaneen Wisla Krakovan. Toissapäivänä, 2. tammikuuta, kauppa mitätöitiin virallisesti.

– Epäluotettavat omistajat myivät seuran epäluotettaville ostajille, Puolan jalkapallon legenda ja maan palloliiton nykyinen puheenjohtaja Zbigniew Boniek kommentoi.

– Valheita, hulluutta, yleisen mielipiteen ja Wislan uskollisten fanien pettämistä, epäselviä taloudellisia ja organisatorisia toimia. Kaikki se tahrii paitsi jalkapalloilumme imagoa, niin uhkaa myös Ekstraklasan otteluiden riippumattomuutta.

Syyskauden jälkeen Ekstraklasan kahdeksantena majailevan Wislan uskottiin olevan lähellä bundesliigatähti Jakub Blaszczykowskin hankintaa, mutta tuoreiden tietojen valossa sopimus näyttää nyt epätodennäköiseltä.

33-vuotias ”Kuba” on kolminkertainen arvokisapelaaja ja 104 A-maaottelullaan Puolan kaikkien aikojen kokenein maajoukkuepelaaja. Hän vietti vuodet 2007-2015 Borussia Dortmundissa, voitti seurassa kahdesti Bundesliigan mestaruuden ja teki parhaalla kaudellaan Dortmundille 11 maalia.

Viimeiset kaksi ja puoli kautta Blaszczykowski on pelannut Wolfsburgissa, mutta torstaina Wolfsburg tiedotti keskikenttäpelaajan sopimuksen purkamisesta ”yhteisymmärryksessä”. Wolfsburgin tiedotteen mukaan Kuba on jo matkustanut kotimaahansa liittyäkseen uuteen seuraansa. Tuon seuran on uskottu olevan juuri Wisla Krakova, jossa Blaszczykowski aloitti ammattilaisuransa vuonna 2004.

VfL Wolfsburg

@VfL_Wolfsburg
Der #VfLWolfsburg und Jakub #Blaszczykowski lösen in beiderseitigem Einvernehmen den Vertrag auf. Blaszczykowski befindet sich bereits in seiner polnischen Heimat, um sich dort einem neuen Verein anzuschließen. Wir wünschen dir für deine Zukunft alles Gute, Kuba! 👍