Yle: Näin Palloliiton puheenjohtaja vastasi Riku Riskin tapaukseen: ”Boikotointi ei ole tehokas keino”

© Kuva: Juha Tamminen

Maailmalle levisi tiistaina pikavauhtia uutinen Riku Riskin kieltäytymisestä Suomen A-maajoukkueleirityksestä. Riskin rukkasista Markku Kanervalle kirjoittivat muun muassa Der SpiegelBild, Guardian, Aftonbladet ja monet muut suuret lehtitalot.

Samanlaista huomiota eivät saaneet maajoukkueesta vetäytymisillään vaikkapa Alexander Ring tai Niklas Moisander, ja syykin on selvä. Riskin kieltäytyminen koski Qatarissa pelattavaa harjoitusleiriä ja hän teki päätöksensä eettisten syiden takia, omiin arvoihinsa nojaten.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahdelta ei täydellistä ymmärrystä Riskin ratkaisulle löydy. Lahti puolustaa Ylen haastattelussa myös Palloliiton päätöstä leireillä kiistanalaisessa Qatarissa.

– Se on tietenkin hänen päätöksensä. Maajoukkuetoiminta on sinällään vapaaehtoista, että ketään ei voida pakottaa, Lahti totesi Ylelle (koko juttu luettavissa täältä).

– Mutta eettiseen asiaan liittyen tuntuu itsestä hassulta, että olen täällä pohjoismaisten ammattiyhdistysten ja palloliittojen puheenjohtajien kanssa Dohassa kiinnittämässä huomiota samaan asiaan kuin Rikukin. Siinä mielessä Rikun päätös tuntuu hassulta.

Lahti muistuttaa siitä, että pohjoismainen delegaatio haluaa tuoda matkalla esiin huolensa Qatarissa tapahtuneista ihmis- ja työoikeuksien rikkomisesta. Puheenjohtaja uskoo dialogin voimaan.

– Pyrimme aktiiviseen dialogiin. Se on se tapa, jolla pohjoismaatkin ovat rakentaneet hyvinvointivaltionsa. Olemme uskoneet aina siihen, että keskustelemalla saadaan hyviä asioita aikaan, Lahti sanoo.

– Kansainvälisen työjärjestön ILO:n paikallisen osaston johtaja sanoi mielestäni tästä erittäin hyvin. Kysyimme yhdessä Ruotsin edustajien kanssa, miten hän näkee tällaisen delegaation. ILO:n johtaja sanoi hyvin suoraan, että boikotoimalla ei saada mitään aikaiseksi. Se ei auta ollenkaan.

– Aktiivisella dialogilla ja asiantuntemuksen tuomisella on vaikutusta. Täytyy myös muistaa, että jalkapallon MM-kisat ovat Qatarille äärimmäisen tärkeä asia. He varmasti kuuntelevat tällaisen delegaation asemaa. Boikotointi ei ole tehokas keino.

Lahti on harmistunut siitä, että maajoukkuevierailua ympäröi nyt tietynlainen negatiivinen aura. Siitä huolimatta pohjoismainen delegaatio suunnittelee kolmattakin vierailua Qatariin ennen vuoden 2022 MM-kisoja.

– Harmi, että maajoukkuevierailu on noussut joissain määrin negatiivisessa valossa esiin. Sen osalta meidän täytyy miettiä seuraavan kerran leiripaikkaa. Voidaan tulla tänne tai voidaan mennä muualle. Mutta ehkä pitäisin tämän asian erillään ihmisoikeusasioista, Lahti toteaa.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004