Perjantain Helsingin Sanomat kertoo, että HIFK on värvännyt joukkueeseensa kaksi uutta pelaajaa. HIFK:hon liittyvät kokenut puolustaja Tero Mäntylä sekä brasilialainen keskikenttäpelaaja Rafael Ferreira Francisco, lempinimeltään Toró. Helsingin Sanomien koko jutun voi lukea täältä.

HIFK vahvisti kotisivuillaan aamupäivällä 32-vuotiaan Torón sopimuksen ja myöhemmin saman päivän aikana myös Mäntylän kontrahdin. Mäntylän sopimus on yksivuotinen.

Keskikentän keskustassa useimmiten häärivä Toró on pelannut yli 100 ottelua Brasilian pääsarjatasolla. Hän edusti suurseura Flamengoa vuosina 2006-2010, ja voitti seurassa myös Brasilian mestaruuden vuonna 2009. Vuosina 2008-2010 Toró pelasi myös ”Etelä-Amerikan Mestarien liigassa” eli Copa Libertadoresissa 13 ottelua. Viimeksi Toró on pelannut Japanin kolmannen sarjaportaan SC Sagamiharassa.

– Olen hyvin iloinen saadessani mahdollisuuden kantaa IFK:n punaista tähtipaitaa ja olla osana IFK:ta. Pelaajana olen hyvin kilpailuhenkinen – vihaan häviämistä oli kyse sitten sarja- tai harjoitusottelusta, Toró kommentoi HIFK:n tiedotteessa.

– Tiedän siirtyväni joukkueeseen, joka juuri on noussut takaisin pääsarjatasolle, ja haluan olla mukana tuomassa seuralle uutta menestystä sekä kirjoittamaan seuralle uutta tarinaa.

27-vuotias Tero Mäntylä kuului viime kaudella FC Interin ehdottomiin profiilipelaajiin, ja hän kellotti Veikkausliigassa joukkueen kolmanneksi suurimmat peliminuutit Teemu Penninkankaan ja Timo Furuholmin jälkeen. Mäntylällä on kokemusta myös Bulgarian pääsarjan Ludogorets Razgradista, norjalaisesta Aalesundista sekä Portsmouthin akatemiasta. Seinäjoelta kotoisin oleva Mäntylä on pelannut myös kaksi A-maaottelua.

– Hyvät fiilikset on nyt kun vihdoin saatiin hommat pakettiin. Sain tietää HIFK:n kiinnostuksesta joulukuussa, ja se on siitä lähtien ollut kiinnostava vaihtoehto Suomessa. Tavoittelin kauden jälkeen siirtoa ulkomaille, mutta siirtoa ei lopulta tapahtunut, joten tulevan kauden seuravalinta oli loppujen lopuksi helppo, Mäntylä kommentoi HIFK:n tiedotteessa.

– Pelaajana yritän organisoida ja johtaa puolustuslinjaa mahdollisimman paljon ja olen lisäksi myös hyvä jalalla ja ilmassa. Omana tavoitteena on pelata hyvä sekä tasainen kausi ja auttaa IFK sarjataulukossa mahdollisimman korkealle.

HIFK:lla nyt ammattimaisempi ote

Hankinnat eivät jää vain Toróon ja Mäntylään, vaan HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin mukaan uusia pelaajia on tulossa yhteensä vielä 7-10. Eri kansallisuuksia nähdään joukkueessa ainakin puolisen tusinaa.

– Torón ja Mäntylän lisäksi tulee ainakin viisi muuta pelaajaa, Mika Lönnström sanoi torstaina HS:lle.

HIFK pyrkii ensi kaudella eroon hissijoukkueen maineesta, ja joukkueesta tulee ensimmäistä kertaa täysammattilaisjoukkue. Vaihtuvuuskin on suurta, sillä viime kauden joukkueesta on jäljellä vain seitsemän pelaajaa.

– Ennen sarjan loppumista tehtiin kova päätös, että me olemme ammattilaisjoukkue. Halusin, että nousun tehneillä jätkillä olisi mahdollisuus olla mukana, mutta ei se oikein onnistunut, Lönnström kertoi.

– En usko, että Veikkausliigassa voi pelaaja enää nykyään tehdä täyspitkää työpäivää, tulla sen jälkeen harjoituksiin ja tehdä täyspainoisen harjoituksen.

Nyt HIFK treenaa seitsemän kertaa viikossa. Sen pelaajabudjetti 350 000 euroa on oletettavasti silti sarjan pienin. Joillekin suomalaispelaajille HIFK on tarjonnut Helsingin Sanomien mukaan vain 500 euron kuukausipalkkaa. Ulkomaalaisille pitää kuitenkin maksaa vähintään Kelan vuosittain määrittelemä minimipalkka, joka on tänä vuonna 1 211 euroa kuussa.

– Olemme sanoneet kaikille, että annamme pelaajalle mahdollisuuden lähteä ulkomaille, jos tulee tilaisuus, Lönnström kertoo pääsarjajalkapalloilun tarjoamasta näyteikkunasta, joka kompensoi matalaa palkkatasoa.

Juttua päivitetty 15.2. klo 13.50 HIFK:n vahvistettua Tero Mäntylän sopimuksen.