Maalivahtilegenda on poissa – pelaajilta ja seuroilta satelee kunnioittavia viestejä

© Kuva: Getty Images
Championshipissä viikkokierros! Hyödynnä riskitön veto tai talletusbonus!

Englannin kaikkien aikojen maalivahti, legendaarinen Gordon Banks on poissa. Banks menehtyi maanantaina 81 vuoden ikäisenä.

Banks vartioi Englannin maalia, kun Englanti voitti historiansa ainoan maailmanmestaruuden vuonna 1966. Ehkä vieläkin paremmin hänet muistetaan silti seuraavista, vuoden 1970 MM-kisoista. Lohkovaiheen ottelussa Brasiliaa vastaan Banks esitti niin loistokkaan torjunnan legendaarista Peléä vastaan, että se jäi monien muistiin yhtenä kaikkien aikojen pelastuksista. BBC:n mukaan torjunnasta jäi elämään fraasi ”Safe As The Banks Of England”.

– Minua ei muisteta maailmanmestaruudesta, vaan siitä torjunnasta, Banks itsekin totesi pelin jälkeen.

Banks aloitti pelaajauransa Chesterfieldissä, josta hän siirtyi pääsarjan Leicesteriin vuonna 1959. Leicesterin kanssa hän eteni FA Cupin finaaliin vuonna 1963, ja voitti Liigacupin vuotta myöhemmin.

Englannin maajoukkueessa Banks pelasi kaikkiaan 73 ottelua. Hänet valittiin FIFA:n parhaaksi maalivahdiksi peräti kuutena vuotena peräkkäin vuosina 1966-1971.

Kun Banksin seuraaja maajoukkueessa, Peter Shilton alkoi puskea Leicesteriin edustusjoukkueeseen, siirtyi Banks jatkamaan uraansa Stokessa vuonna 1967, jossa hän pelasi vuoteen 1973. Myös Stokessa Banks voitti Liigacupin vuonna 1972. Uransa loppuvuodet Banks pelasi Yhdysvalloissa Fort Lauderdale Strikersissa, mutta uran päätös oli vähemmän loistokas Banksin menetettyä näön oikeasta silmästään autokolarissa.

Vaikka Banks oli loistanut Meksikon vuoden 1970 MM-kisoissa Brasiliaa vastaan, joutui hän jäämään sivuun puolivälieräottelusta Länsi-Saksaa vastaan pahan vatsataudin takia. Maailmanmestaruutta puolustanut Englanti hävisi ottelun Peter Bonettin hermoillessa tolppien välissä 2-3, vaikka johti peliä jo kahdella maalilla.

Gordon Banks oli Englannin edustajana suorittamassa viime kesän MM-turnauksen lohkoarvontaa joulukuussa 2017.

Maalivahtilegendaa ovat muistelleet sosiaalisessa mediassa Englannin maajoukkueen lisäksi monet seurajoukkueet ja entisistä ja nykyisistä huippupelaajista muun muassa Gary LinekerPaul CascoigneMichael OwenBen Foster ja Harry Maguire.

Championshipissä viikkokierros! Hyödynnä riskitön veto tai talletusbonus!
Edellinen artikkeliSuomalaispuolustaja valittiin viikon tähdistöön – johtaa puolustajien maalitilastoa
Seuraava artikkeliNya Åland: IFK Mariehamnin sairaslista venyy