Skotlannin pääsarjapelaajat haluavat eroon tekonurmista – ”Negatiivinen vaikutus kehoon”

© Kuva: Getty Images

Skotlannin Valioliigan pelaajat toivovat tekonurmien kieltämistä maan korkeimmalla sarjatasolla, kertoo BBC.

Pääsarjajoukkuista Hamilton Academical, Kilmarnock ja Livingston pelaavat kotiottelunsa keinotekoisilla nurmilla.

Skotlannin pelaajayhdistys kysyi muiden seurojen pelaajilta tekonurmien käytöstä ja sanoi, että sata prosenttia vastanneista kannattaa muovimattojen kieltämistä. Yhdistys ei ottanut kyselyyn mukaan tekonurmilla pelaavien joukkueiden pelaajia, koska sen mukaan se olisi laittanut kyseiset pelaajat ”epäreiluun” asemaan.

Pelaajien allekirjoituksilla varustettu adressi lähetetään Skotlannin liigan kattojärjestölle. Adressin aiheina ovat tekonurmikentät sekä kaikkien aikuisten jalkapallossa käytettävien kenttien yleinen kunto.

Pelaajayhdistyksen puheenjohtajan, St Johnstonen keskikenttäpelaaja Liam Craigin mukaan tekonurmikenttien poistamisella olisi ”positiivinen vaikutus” Skotlannin jalkapalloon.

– Pallo pyörii ja pomppii (tekonurmikentällä) eri tavalla, mikä vaikuttaa pelaajan päätöksentekoon.

– Liikkeillä kuten juoksemisella, kääntymisellä ja taklaamisella on negatiivinen vaikutus kehoon, mikä vaikuttaa väistämättömästi pelaajan suoritukseen.

– Pelaajat sanovat usein, että heillä menee enemmän aikaa palautumiseen tekonurmikentällä pelaamisen jälkeen. Tämä ei vaikuta pelkästään tulevaisuuden suorituksiin, mutta myös joukkuevalintoihin.

Craigin mukaan tekonurmikentillä voi olla negatiivinen vaikutus myös pelaajan talouteen, jos pelaaja ei ehdi palautua seuraavaan peliin tai kykene pelaamaan ollenkaan keinotekoisella alustalla. Tällöin pelaaja saattaa jäädä paitsi esimerkiksi bonuksista ja ottelukohtaisista palkkioista.