Suomalainen urheiluviikko alkoi maanantaina suru-uutisella, kun mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi 55 vuoden iässä. Neljä kultaa ja yhden hopean voittanut Nykänen on yhä edelleen olympiahistorian menestynein mäkimies, ja urheilusankarin poismeno huomioitiin laajasti myös kansainvälisessä mediassa.

Norjalaislehti Bergens Tidende kysyi tuntoja Nykäsen kuolemasta Tromsø IL:n suomalaisvalmentajalta Simo Valakarilta. Myös entinen maajoukkuejalkapalloilija ja Suomen tämän hetken kenties tunnetuin aktiivivalmentaja muistelee mäkihyppylegendaa kaiholla.

– Se oli iso järkytys. Hän oli yksi lapsuuteni sankareista. Matti Nykäsen ansiosta seurasin paljon mäkihyppyä ja kilpailua norjalaishyppääjiä vastaan, Valakari kertoi BT:lle.

– Henkilökohtaisesti en häntä tuntenut. Hän oli legenda eikä hänen elämänsä ollut helppoa, mutta hänellä oli myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan ja lämmin sydän. Valitettavasti hän meni pois liian aikaisin.

Nykäsen urheilu-uran jälkeiseen elämään mahtui pahojakin karikkoja ja muun muassa vankilatuomio. Valakarin mielestä kansakunnalla riitti sankarilleen silti aina ymmärrystä.

– Hän oli yksi kansallisssankareistamme. Se oli niitä tarinoita, joita kansa rakastaa. Hänellä ei ollut helpoin elämä, mutta hän selvisi vaikeuksistaan. Kun hän voitti ja oli parhaimmillaan, hän oli ”meidän Matti”, ja kun hänellä oli vaikeuksia, hän oli yhä ”meidän Matti”. Kaikki elivät hänen mukanaan.

Kymmenen vuotta Nykästä nuoremmasta Valakarista tuli jalkapalloilija, mutta silti hänkin piti mäkikotkaa esikuvanaan.

– Minun sukupolvessani kaikki seurasivat Mattia. Maradona ja Matti olivat sankareitani. Hän oli todella iso, Valakari kertoo.

– Meillä on Jari Litmanen, meidän formula 1 -kuskimme (Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen) ja meillä on Matti Nykänen. Kaikki tuntevat hänet. Vaikkei seuraisikaan mäkihyppyä, Matti Nykäsen tuntee silti.